De weg naar boven lijkt weer volledig ingeslagen voor Van Nispen. Na twee nederlagen won de ploeg van Rene Ras vorige week knap de topper van Alphen en deze zondag werd Voorschoten ‘97 met 5-2 verslagen. Na 45 minuten spelen leek Van Nipsen al op rozen na een 3-0 voorsprong. Het uit de Tweede Klasse gedegradeerde Voorschoten bleek nog niet verslagen. De bezoekers kwamen nog terug tot een 3-2 stand, maar ook Van Nispen wist na rust nog twee keer te scoren. Eindstand 5-2.

Een belangrijke overwinning voor Van Nispen, dat hiermee de twee opeenvolgende nederlagen tegen Nicolaas Boys en Rijnland enigszins wegpoetst. ,,Dit is een lekkere overwinning’’, vertelde trainer Ras na afloop. ,,We hebben van te voren gezegd dat we bij de eerste vijf willen eindigen. Ook Voorschoten zal daar voor gaan. Die willen zo snel mogelijk weer terug naar de Tweede Klasse.’’

Met wederom een overwinning op een directe concurrent, stijgen de geelhemden naar een voorlopige tweede plaats. ,,We doen op deze manier goed mee. Voorlopig staan we waar we willen staan’’, aldus Ras.

Van Nispen vloog uit de startblokken. Na drie minuten spelen stond de thuisploeg al op een 1-0 voorsprong. Het was de matchwinner van vorige week Koen Damen die op aangeven van Mike van Haaster het doelpunt voor zijn rekening mocht nemen. Waar de spits bij het eerste doelpunt nog aangever was nam hij de 2-0 en de 3-0 zelf voor zijn rekening. Een ruststand waar Ras tevreden op terug kon kijken.

,,Het is mooi dat ik hem zo op die manier mag maken. Dat gebeurt me de aankomende tien seizoenen niet meer.”

,,Een geweldig eerste helft. Zo’n voorsprong mag je natuurlijk nooit meer uit handen geven. Als team moet je toch scherp blijven. Daar moeten we als ploeg wel voor waken. Je geeft je ploeg dan mee dat het weer 0-0 staat en dat ze nog een helft aan de bak moeten. Kijk maar naar het eerste van de zaterdagafdeling. Die stonden gister ook met 0-3 achter bij de rust. Die wisten uiteindelijk alsnog met 5-3 te winnen.’’

Inzakken
Of zijn woorden waren blijven hangen na de thee bij de spelers van Van Nispen leek lange tijd twijfelachtig. Voorschoten kwam vroeg in de tweede helft alweer terug tot een 3-2 tussenstand en werkte daarmee snel een groot deel van de achterstand weg. ,,Wij hadden van tevoren gedacht dat zij verder in zouden zakken. Dit bleek vanaf het begin van de wedstrijd al niet het geval te zijn, maar na de rust gaan zij natuurlijk nog verder vooruit voetballen. Dan vallen twee doelpunten snel achter elkaar. Twee keer vanuit een vrije trap.”

Bij het eerste tegendoelpunt mag die bal nooit in de vijf meter komen, dan moeten we echt mannelijker optreden”, vervolgt Ras. ,,En bij de 3-2 moet een vrije trap in de korte hoek altijd voor de keeper zijn. Zij hebben dan nog meer dan een half uur om op een gelijke stand komen of zelfs een overwinning te boeken. Gelukkig viel voor ons vrij snel daarna die bevrijdende 4-2. Een prachtige goal op een ideaal moment. Daarna ebde het geloof ook meteen weg bij Voorschoten.’’

Dick Verhoeven nam de bal vanaf de middenlijn mee richting het doel van doelman Chris van der Mijn. Vanaf 35 á 40 meter besloot de middenvelder uit te halen. ,,Hij zat er echt lekker in. Een streep die volgens mij nog in het dak van het doel belandde. De keeper kon er niets aan doen”, lachte Verhoeven met gevoel voor understatement.

vreugde-van-nispen

De vreugde is enorm bij Van Nispen nadat Verhoeven van grote afstand de 4-2 heeft gemaakt

,,Ik weet van mezelf dat ik een goede trap heb. Vorige week probeerde ik het ook al een paar keer toen viel de bal steeds niet goed. Vandaag wel. Het doelpunt viel ook nog eens op een goed moment. We zaten in de verdrukking. De 4-2 gaf ons weer een beetje ademruimte. Het is mooi dat ik hem zo op die manier mag maken. Dat gebeurt me de aankomende tien seizoenen niet meer.”

Van Nispen speelde de wedstrijd rustig uit en kwam verder niet meer in de problemen. De ploeg van Ras wist in de 80e minuut nog een slotakkoord te geven via Damen die de 5-2 nog voor zijn rekening mocht nemen. ,,Ze hebben twee keer kunnen scoren uit een vrije trap waar wij er niet heel goed uitzagen. Daarna zijn ze alleen nog dreigend geweest door de lucht. Ze hebben een hoop lengte maar tot echt grote kansen leidde het niet. We waren aan de bal goed aan het voetballen. Natuurlijk kan het altijd sneller en nauwkeuriger, maar ik ben tevreden over het vertoonde spel van vandaag’’, sloot Ras af.

Van Nispen – Voorschoten ‘97 5-2 (3-0) 3. Damen 1-0, 38. Van Haaster 2-0, 42. Van Haaster 3-0, 54. 3-1, 59. 3-2, 63. Verhoeven 4-2, 79. 5-2 Damen

Van Nispen: Van Maris, Meiland, Van Westerop, K. van der Linden, Witteman, De Groot, Vleugel, Smit (85. De Jong), R. van Haaster (88. Nederstigt), Verhoeven, Damen (80. J. van Haaster).

Tekst: Davy Klaris

Foto’s: Trudy van den Berg