In het voetbal gebeuren soms onverklaarbare dingen waar je als trainer geen vat op hebt en grijze haren van krijgt. Zo moest trainer René Ras met lede ogen aanzien hoe zijn ploeg in Leiden ronduit slecht uit de startblokken kwam en FC Rijnland de lakens uitdeelde. Uiteindelijk werd Van Nispen in de tweede helft op tijd wakker en werd er nog een punt uit het vuur gesleept. Een waar voetbalgevecht in Leiden eindigde in 1-1.

Het was veelzeggend dat doelpuntenmaker Max Oostenrijk na afloop niet wist of hij tevreden moest zijn met de remise.  „Het was een vreemde en harde pot. Maar dat weet je van tevoren als je tegen Rijnland speelt en we waren ervoor gewaarschuwd. Zij maakten een aantal overtredingen die echt niet door de beugel konden en kregen ook terecht rood. Wij gingen ook mee in het harde spel, maar we werden niet gemeen en hebben ons niet laten provoceren. We zijn er goed mee omgegaan.”

DSC_0072_bewerkt-1   Dick Verhoeven dacht de winnende te maken, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel

Trainer Ras van de Zilkers steunde Oostenrijks lezing. ,,Er zaten een aantal behoorlijke overtredingen tussen, maar gelukkig trad de scheidsrechter er goed tegenop. Wij hebben ons niet uit de tent laten lokken en hebben onze eigen wedstrijd gespeeld, zoals we dat normaal ook doen.”

In het duel waarin de mannelijke duels niet geschuwd werden, liep Van Nispen al snel achter de feiten aan tegen de sterk presterende Leidse promovendus. ,,Na vijf minuten spelen kwamen we al op achterstand en dan weet je dat het een lastige middag gaat worden”, aldus Oostenrijk. ,,Zij zijn goed in de counter en kregen op die manier een aantal goede kansen. Ik maakte de gelijkmaker uit een vrije trap. De keeper verkeek zich op de stuit. Na die rode kaart, ongeveer twintig minuten voor tijd, kantelde het spelbeeld. Wij namen het initiatief en kregen het betere van het spel. Een gelijkspel is, denk ik, wel een terechte uitslag over de hele wedstrijd gezien.”

DSC_0060_bewerkt-1          De sterke Rijnland-doelman Mario van der Pluym redt op een inzet van Sjors Meiland

Ras was na afloop gematigd tevreden en verweet zijn ploeg zich niet goed te hebben ingesteld op de wedstrijd. ,,We begonnen heel slecht. De eerste twintig minuten hadden we moeite om de bal onder controle te krijgen. In de warming-up hadden we ons beter moeten voorbereiden op wat wel en niet kon op dit snelle kunstgrasveld. Een ander probleem was de slechte communicatie aan onze kant. We moeten elkaar beter coachen wat bij balbezit te doen. We moeten het elkaar makkelijker maken en naar elkaar luisteren. Als we eerder bij de les waren, had er meer ingezeten.”

Foto’s: Trudy van den Berg