Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, we hoorden dat je afgelopen weekeinde ziek was. Heb je nog iets van het voetbal meegekregen? 

,,Ik was ziek, gelukkig niks ernstigs, maar dan ben ik niet de gezelligste. Verschrikkelijk. Ik heb natuurlijk even naar de collega’s van Bollenstreek Sport en RTV Katwijk geluisterd om te kijken hoe zij het doen, maar vooral natuurlijk naar Omroep West. Zondag heb ik Eredivisie op FOX gekeken en vervolgens afgestemd op RTV Noord-Holland om de overwinning van VVSB bij AFC te zien.”

,,VVSB werd in het zadel geholpen door die eerste strafschop, want dat was geen overtreding, maar dat neemt niet weg dat het een heel knappe zege was. En Bosma scoorde weer. Heel knap allemaal.”

VVSB staat nu vierde. Zit er misschien nog wel meer in het vat?

,,Zondag tegen De Treffers wordt cruciaal. Als ze die winnen, is er echt sprake van een hele mooie serie. Maar hoe dan ook een compliment voor Wilfred van Leeuwen hoe hij de boel op de rit heeft gekregen. Ik ken Wilfred al heel lang, van Westlandia en later ADO Den Haag, en hij moet een goed gevoel hebben bij de club en de groep. Die klik is er. Het lijkt een goed huwelijk. Ze hebben natuurlijk niet voor niets al verlengd.”

Dan even naar de zaterdag. Het nieuws van het weekeinde is toch wel dat landskampioen Katwijk is afgezakt naar de laatste plaats.

,,Wat ik op de beelden zag is dat ze in de slotfase weer het deksel op de neus hebben gekregen. Ze zitten in de hoek waar de klappen vallen. Vorig seizoen maakte ze hem zelf en nu krijgen ze hem tegen.”

,,Ik hoorde in ieder geval een mooie quote van Bruinink bij ons op de zender, dat ze zich toch wel willen versterken in de winterstop. Maar het is niet zo dat je de keuze hebt uit een heel arsenaal voetballers, je komt toch al snel bij werkloze voetballers uit. Bij Katwijk is bovendien belangrijk dat je niet alleen goed kunt voetballen, maar ook bij de club past.”

Aan werkloze voetballers kleeft wel een risico. Bijvoorbeeld dat het vaak enige tijd duurt voordat ze fit zijn.

,,Een positieve uitzondering was Santi Kolk, die vorig seizoen al meetrainde bij ADO en na de winterstop aansloot. Maar er ook zijn zat voorbeelden die niet goed uitgepakt zijn, dat klopt. Persoonlijk denk ik dat Pascal Bosschaart een enorme aanwinst voor Katwijk zou zijn. Maar ik denk dat die te hoog gegrepen is. Die traint mee bij Go Ahead Eagles en vertelde onlangs tegen West dat hij in ruil voor een kleine vergoeding ook wel weer voor ADO zou willen spelen.”

Vorige week vertelde jij dat niemand nog aan de stoelpoten van Cees Bruinink zaagt. Hoe is dat nu? 

,,Dat is nog niet steeds anders. Wat wel zo is, en dat zou ik ook hebben gedaan als ik in het bestuur zat, is dat ze bij de spelersgroep gepolst hebben hoe de stand van zaken is. Maar ik las op jullie site dat Robbert Susan zegt dat het niet aan de trainer ligt, maar aan de spelers. En dat zij hand in eigen boezem moeten steken.”

,,Persoonlijk denk ik dat de opvolger van Cees al bij Katwijk zit. Dat is Erwin van der Lugt, nu assistent. Ik denk dat Cees straks een stap terugdoet en technisch manager wordt en dat Erwin dan doorschuift. Die man vreet voetbal. Maar het zou mooi zijn als hij dit seizoen nog in de keuken kan meekijken. En bovendien: Van der Lugt heeft in zijn carrière alles gewonnen wat er te winnen valt, maar dit is ook nieuw voor hem.”

,,Aan de andere kant vind ik die overwinning van Noordwijk wel leuk voor Robbert de Ruiter (coach van Noordwijk, red.). Zijn vertrek komt voor mij niet als een verrassing. Op gegeven moment is de koek op. Dat hij geen andere club gaat trainen is dat wel. Ik las van een hoop mensen binnen Rijnsburgse Boys op Facebook dat ze hem graag naar de Middelmors hadden zien komen.”

We zijn bijna halverwege het seizoen. Hoe is het tot dusver bevallen?

,,IJsselmeervogels is me goed bevallen, net als Kozakken Boys. En ook FC Lisse maakte in de wedstrijd tegen GVVV een goede indruk. Maar Katwijk valt tegen, net als Rijnsburgse Boys. Eigenlijk valt het me in zijn geheel niet mee. De stand op de ranglijst zegt genoeg. Ik teken ervoor als er maar één regioclub degradeert.”

Even een gewetensvraag. Jij loopt al lang mee. Wat is leuker: de huidige Topklasse of de oude Hoofdklasse A? 

,,Mijn gedachte was vier of vijf jaar geleden dat de Topklasse de oude Hoofdklasse A zou worden. Dat is ook wel min of meer gebeurd, alleen vallen nu de prestaties tegen. Maar in zijn gloriejaren, met ook nog Spakenburg en IJsselmeervogels erbij, was de Hoofdklasse A wel leuker. Vorig seizoen vond ik wel fantastisch. Laten we eerlijk zijn: het wordt pas leuk als onze clubs bovenin meedoen. Nu kijken wij bij West vooral naar de toppers aan de onderkant. Dat levert ook mooie uitzendingen op, maar het is toch anders.”

POPULAIRE BERICHTEN