Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, je was bij de degradatiekraker Katwijk – Ter Leede. Genoten?

,,Ja, van de spanning. Het was een wedstrijd tussen twee ploegen die niet op hun best waren. Maar de spanning vergoedde veel. Katwijk speelde zeer offensief, met vier aanvallers, en dat liep in het begin heel goed. Eigenlijk tot de 1-0. Dan denk je: die goal geeft vertrouwen, maar dat was niet het geval. Ter Leede nam het over en kreeg op de slotfase na, toen het achterin 1 op 1 ging spelen, eigenlijk de beste kansen. Het had zomaar gelijk kunnen worden.”

,,Maar Katwijk had Atam Koroglu, een geweldige keeper, op doel en verichtte een paar uitstekende reddingen. En Robbert Susan viel mij in positieve zin op. Die werkte keihard, sleurde over het veld en was overal te vinden. Dat een dienende speler als Susan de uitblinker was, zegt verder genoeg.”

,,Voor de wedstrijd sprak ik nog met Henk Wisman. Die wilde en kon over een terugkeer nog niets zeggen, zei alleen dat hij in gesprek is met Ter Leede. Maar geloof mij maar, dat is al rond. Zijn contract in Thailand moet inmiddels ontbonden zijn, anders mag je niet met een andere club in gesprek gaan. Ik denk dat Ter Leede binnen een week het nieuws naar buiten brengt.”

Even terugkomend op de wedstrijd. Hoe was de sfeer na afloop?

,,De opluchting was heel groot. Vooral na de 2-0 explodeerde het. Het leek wel alsof ze kampioen waren geworden. Cees Bruinink was er na afloop heilig van overtuigd dat hij het na de winterstop weer op de rit krijgt. Ik kreeg ook niet de indruk dat mensen hem weg willen bij Katwijk. Vaak lost een trainerswissel ook helemaal niets op. Dat werkt alleen als spelers niet meer voor een coach willen werken. Bij Katwijk heb ik niet het gevoel dat dat zo is.”

Zijn jou verder nog dingen opgevallen afgelopen weekeinde?

,,Dat Rijnsburgse Boys een minuut of tien voor tijd met tien man op 0-1 kwam en uiteindelijk toch nog verloor. Ik begreep van mijn collega dat Kozakken Boys erg laf speelde en pas ging voetballen nadat Rijnsburgse Boys op 0-1 was gekomen. En verder valt natuurlijk het presteren van FC Rijnvogels op. Die staan nu negen punten los. Verder sluit Quick Boys aan en gaat SJC als tweede de winterstop in. In de Topklasse gaat het niet zo goed, maar de lager spelende clubs doen het toch niet onaardig.”

Wat is volgens jou de kracht van Rijnvogels?

,,Rijnvogels heeft het altijd gedaan met jongens die het bij Quick Boys, Katwijk en Rijnsburgse Boys net niet redden, of jongens die al over de heel waren. Het lijkt erop dat er nu een prima mix is. Jongens als Joey Zandbergen en Niels Hogewoning vind ik prima voetballers. Als Hogewoning bij Rijnsburgse Boys was gebleven, had hij zeker het eerste gehaald. Daarvan ben ik overtuigd. Verder merk ik op de sociale media dat Rijnvogels een club is die leeft. Er worden veel dingen georganiseerd. Ze zijn al zo lang met die stap naar de Hoofdklasse bezig, dat het wel leuk is als het nu zou lukken. Willen ze in de Hoofdklasse dan ook een rol van betekenis spelen, dan zullen er wel wat jongens bij moeten komen.”

Terug naar de zaterdagse Topklasse. Een blik op Teletekst 833 leert dat alle regioclubs nog steeds onderaan staan.

,,Zoals ik eerder al heb gezegd: ik vrees dat we niet alle clubs binnenboord houden. Het wordt een heel moeilijk verhaal. We zouden er wel eens drie of vier kwijt kunnen raken. Met 1 of 2 ben je spekkoper. Maar het is moeilijk te voorspellen, je weet niet wat er allemaal nog gaat gebeuren. En of de trukendoos nog open gaat. Katwijk gaat de boel evalueren, maar moet absoluut uit de degradatiezone weg. Voor Ter Leede geldt dat minder en bij Noordwijk is het vooral: niets moet, maar alles mag.

,,Van Lisse hadden we een paar weken geleden nog een hoge pet op, maar die staan er ook gewoon tussen. En Rijnsburgse Boys is ook nog steeds niet weg uit de onderste regionen. Dat geeft nog maar eens aan hoe sterk de Topklasse is. Rijnsburgse Boys is als ploeg niets minder dan IJsselmeervogels of Kozakken Boys.”

De enige club die nog geen winterstop heeft is VVSB. Die ploeg ging verrassend onderuit tegen FC Lienden.

,,Die zijn weer terug op aarde. Maargoed, als VVSB gewoon zorgt dat ze niet in de degradatiezone terechtkomen, hebben ze een prima seizoen gehad. Wilfred van Leeuwen kennende zal hij in de contractonderhandelingen wel hebben bedongen dat er volgend seizoen wat nieuwe spelers bijkomen. Bij Westlandia heeft hij het team ook elk seizoen iets uitgebouwd en uiteindelijk leidde dat tot een kampioenschap.”

Tot slot. Enig idee wie er trainer van Noordwijk wordt?

,,Nee, maar ik denk dat Paul van der Zwaan een geschikte kandidaat is. Heeft net als Robbert de Ruiter ook bij VVSB gewerkt en past wel bij een club als Noordwijk.”

POPULAIRE BERICHTEN