Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, hoe heb je het afgelopen weekeinde beleefd? Nog vermaakt?

,,Ik ben bij Katwijk – HHC geweest en dat was heel spannend. Ze hadden voor een verdedigendere speelwijze gekozen en dat kon ik goed begrijpen. Katwijk heeft eigenlijk geen andere keuze. De twee backs waren geslachtofferd en verrassend was dat Jeffrey Jongeneelen op de bank zat. Jos Janssen speelde rechtsback en viel mij in positieve zin op. Het stond achterin en ik vond dat Katwijk goed speelde. Toen ze achterkwamen, moesten ze opeens hun spelopvatting wijzigen en dat lukte ook nog. Toen zag je dat er nog voldoende voetbal in zit. Jeffrey Jongeneelen, die sterk inviel, raakte in blessuretijd nog de paal.”

,,Na afloop sprak ik met Hans Zwaan, de man die 350 goals voor Katwijk in de Hoofdklasse scoorde, en die vertelde iets wat mij nog niet was opgevallen. Hij stelde dat Joost Leonard eigenlijk niemand had op wie hij de bal kon terugleggen. Ze missen een type Pim Langeveld, zoals Zwaan in zijn tijd wel had.”

Dinsdag was natuurlijk die prachtige supportersactie en keerde de hoop terug in de harten. Hoe was de algemene tendens zaterdag na afloop?

,,Het siert de club en de mensen dat ze achter het elftal blijven staan. Maar ik heb geen extra negatieve dingen waargenomen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die mopperen, maar dat heb je zelfs als je bovenin staat.”

We hebben het al een aantal weken over mogelijke aanwinsten. Nu is bekend geworden dat Rico Kogeldans meetraint. Wat vind jij daarvan?

,,Ze scoren moeilijk en nu hoor je weer allemaal dingen over Kogeldans. Dat vind ik een goede speler hoor, maar niet beter dan Jeffrey Jongeneelen, Donny van Oijen en Jerghinio Sahadewsing. In dat soort types moet Katwijk het niet zoeken. Eerder in types als Kevin Winter en Jordy Zuidam, hoewel die natuurlijk niet beschikbaar zijn. Dat zijn jongens ervaren jongens die de lijnen uitzetten.”

Zijn jou verder nog dingen opgevallen afgelopen weekeinde?

,,Knap dat Rijnsburgse Boys weer wint. Verder kwam tijdens onze uitzending de stand in beeld. Ik dacht dat er een foutje in stond, kon het niet geloven. Maar Excelsior Maassluis staat derde. Die stonden een paar weken geleden nog in het rechterrijtje tussen onze clubs, maar hebben een aardige serie neergezet. Natuurlijk is het tweede jaar voor promovendi altijd moeilijker, maar deze punten hebben ze alvast binnen. Dat kun je van de regioclubs niet zeggen.”

Verder lazen we op jullie site dat de terugkeer van Henk Wisman aanstaande is?

,,Daar ziet het wel naar uit. Wisman is nu terug naar Thailand om de puntjes op de i te zetten. Ik zou Ter Leede wel willen aanraden om aub geen ontsnappingsclausules meer op te laten nemen. Ze moeten nu iemand voor anderhalf jaar vastleggen. Het is gek genoeg geweest. Je tekent voor je volle verstand een contract en dat moet je dan ook gewoon uitdienen. Maar ik mag toch hopen dat ze hier van geleerd hebben.”

,,Ik denk wel dat de terugkeer van Henk het beste is voor Ter Leede. Het is toch zijn groep, hij is er kampioen mee geworden in de Hoofdklasse A. Interim-trainer Jan Blankespoor heeft natuurlijk op het hoogste niveau gekeept en bij clubs als FC Lisse en VVSB meegelopen. Maar Henk is gepokt en gemazeld, is al twintig jaar trainer. Je kunt het nooit bewijzen, maar ik denk dat Ter Leede onder hem toch wel een puntje of drie meer had gepakt.”

,,Verder knap dat VVSB tegen De Treffers weer de winst pakte. En SJC won natuurlijk ook weer, ditmaal van de koploper. De zondagclubs presteren sowieso beter dit seizoen.”

En dat terwijl het zondagvoetbal de laatste jaren in de schaduw van het zaterdagvoetbal staat.

,,En dat is nu niet opeens anders. De focus zal toch vooral op de zaterdag gericht blijven. Ik denk dat er over tien jaar alleen nog maar recreatief op zondag gevoetbald wordt. Clubs als Feyenoord, Hilversum en Argon zijn al overgestapt naar de zaterdag en ik verwacht dat Haaglandia dat ook gaat doen. Als je een beetje kan voetballen, ga je op zaterdagmiddag spelen en dan heb je zaterdagavond je handen vrij.”

Is zondag nog wel een voetbaldag? Het lijkt bij uitstek een dag om naar de meubelboulevard te gaan of voetbal op televisie te kijken.

,,Ik heb zelf Fox en de verleiding is groot. Ik heb zondag eerst Heerenveen – Feyenoord gekeken en daarna was er nog een aardig potje. Dan ga je niet zo snel meer het huis uit. Het Eredivisievoetbal is voor het zondagvoetbal een grote concurrent.”

POPULAIRE BERICHTEN