[slideshow_deploy id=’45842′]

Voetballiefhebbers, waar ook ter wereld, hebben in hun hart allang afscheid genomen van de voetballer Marco van Basten. Mede daarom slaat het nieuws in als een bom dat de Utrechter op donderdagavond 16 november 2000 de veters van zijn voetbalschoenen weer gestrikt heeft. Vijf jaar daarvoor had hij z’n kicksen nog aan de wilgen gehangen. Plaats van handeling; Sportpark Duinwetering in Noordwijk, waar de voormalige sterspeler voor de eerste keer meetraint met de Noordwijk-selectie van Ruud Bröring.

Die avond is het nog relatief stil aan De Duinwetering. Slechts enkelen zijn op de hoogte van de komst van de dan 36-jarige voetballer. Van Basten, inmiddels een bedreven golfer, is in de zomer van 2000 met het herenteam van de Noordwijkse Golfclub (NGC) kampioen van Nederland geworden.

Bij die vereniging maakt hij kennis met Geert Jan Bakker, niet alleen werkzaam als golfpro, maar in een verder verleden een meer dan verdienstelijk voetballer bij vv Noordwijk. Bovendien is Bakker als één van de assistenten van Bröring nog altijd actief betrokken bij de selectie van vv Noordwijk.

,,Marco kende ik als verwoed golfer al enkele jaren. We speelden golf en praatten weleens met elkaar over het spelletje en over voetbal. Maar je kon goed merken dat hij destijds flink gefrustreerd was door die blessure die uiteindelijk een einde maakte aan zijn prachtige voetballoopbaan.”

,,Zo hangt’ie bij je aan de muur, zo staat’ie naast je op het veld.”

,,Eigenlijk heeft hij vijf jaar lang nauwelijks voetbal kunnen of willen kijken. Ik vertelde hem dat dat ik nog regelmatig zelf  meetrainde bij Noordwijk nadat ik gestopt was en vooral hoe leuk ik dat nog vond. Op mijn vraag of hij dat ook niet wilde, gaf hij aan dat hij het niet kon verkroppen dat hij niet meer zijn oude niveau kon halen. Dat weerhield hem ervan.”

,,Ik denk dat het al twee jaar later was toen hij plotseling vertelde dat hij toch wel bij Noordwijk met het eerste mee wilde voetballen. Na overleg met Bröring heeft hij toen besloten om het eerst één keer per week te proberen om te kijken hoe zijn enkel het zou houden. Zo gezegd zo gedaan.”

Kostelijke momenten
In de Noordwijk-kleedkamer vallen voor de betreffende eerste training de monden van de meeste spelers open als ze kennismaken met hun nieuwe trainingsmaatje. Behalve Bakker, Bröring en aanvoerder Arnold Reinders is er verder niemand op de hoogte van de komst van de 58-voudig international.

,,Dat leverde de eerste keer kostelijke momenten op in de kleedkamer”, herinnert Bakker zich nog als de dag van gisteren. ,,Even kennis maken met een nieuweling door middel van het schudden van een handje is dan meestal het protocol. Bij de meeste spelers viel het kwartje dat Marco plotseling bij hen in de kleedkamer zat pas even later.”

,,Onbetaalbaar om de gezichten op dat moment te zien. Dat je als voetballer van een hoofdklasser volkomen onverwacht met Van Basten in de kleedkamer zit, is niet bepaald alledaags natuurlijk”, vertelt Bakker zoveel jaar na dato met een lach op het gezicht. Ter illustratie hiervan, liet Michael van der Laan, destijds speler van Noordwijk,  het volgende optekenen: ,,Hij heeft het nog steeds. Zijn balbehandeling, zijn beweginkjes. Zo hangt’ie bij je aan de muur, zo staat’ie naast je op het veld.”

Mediacircus
Het nieuwtje dat ‘San Marco’ weer actief aan het voetballen is, of in ieder geval aan het trainen was geslagen, verspreidde zich als een lopend vuurtje. Niet alleen in Nederland, maar ook over grenzen wordt er in de media melding van gemaakt. Omdat het (voorlopig) bij één trainingsavond per week zal blijven, stroomt De Duinwetering een week later op donderdagavond vol.

Het is er een in ieder geval minstens zo druk als op een normale wedstrijddag van het eerste elftal. Van heinde en verre stromen supporters toe om de legendarische voetballer aan het werk te zien. En dat niet alleen. Uit Nederland reppen schrijvende pers, radio- en TV-media uit om de rentree van Van Basten te verslaan. Zelfs de Italiaanse televisie zend een RAI Uno-filmploeg naar de badplaats om verslag te doen.

Het levert een mediacircus van jewelste op. Bakker: ,,Daar had Marco zich enigszins op verkeken. Hij had er helemaal geen rekening mee gehouden dat er zoveel belangstelling zou zijn voor zijn rentree, hoewel Bröring hem vooraf daar vooraf wel gewaarschuwd had.”

Als Van Basten die avond bij het sportpark arriveert is het al raak. De nietsvermoedende voetballer wordt er belegerd door journaille en fans. Het irriteert de oud-international, die zoveel ophef nooit had verwacht. Vervolgens wordt er volop  gefilmd en  geïnterviewd.

Na afloop volgt een in alle haast belegde persconferentie, hoewel de oud-spits dat zelf niet als zodanig wil. Met enige tegenzin beantwoordt hij de diverse vragen. Nog altijd verbaasd waarom er zoveel heisa is ontstaan over meedoen aan een trainingspartijtje. ,,Ik zie hier het nut niet van in”, laat hij het toegestroomde journaille ietwat geïrriteerd weten.

Te zware belasting
Op de trainingsavonden zelf gaat het in het begin wat onwennig. Gaandeweg lijkt het allemaal toch wat beter te gaan met de voetballer waarvan de zwaar geblesseerde rechterenkel door chirurg Van Dijk in 1996 met drie bouten van elk zes centimeter aan de voet is vastgezet.

,,Marco wilde graag kijken hoe ver hij kon komen. Wellicht behoorde zelfs een terugkeer als speler tot de mogelijkheden. Ook daar hebben we het toen over gehad.  De belasting was echter te zwaar bleek al snel.”

,,Wat dat betreft was zijn komst naar Noordwijk misschien wel de drempel die hij moest nemen om weer terug te keren in de voetballerij.”

Dat laatste werd eind januari 2001 duidelijk toen Noordwijk bekend maakte dat Van Basten zich sinds de winterstop niet meer gemeld had op de donderdagavondtraining. Bakker, momenteel als lid van de technische Commissie van vv Noordwijk van nabij bij de roodwitte selectie betrokken,  kent de oorzaak daarvan nog altijd.

,,Na elke training had Marco een week nodig om te herstellen. Misschien viel dat tijdens de trainingsavonden niet van zijn gezicht af te lezen, maar toen dat eenmaal duidelijk was en er geen verbetering optrad, heeft hij besloten om er definitief mee te stoppen.”

Rentree
,,Daarna is hij meteen aan de slag gegaan om zijn trainersdiploma te behalen. Wat dat betreft was zijn komst naar Noordwijk misschien wel de drempel die hij moest nemen om weer terug te keren in de voetballerij.”

,,Voor de club en met name de spelers is het bij een mooi avontuur gebleven. Voor Marco zelf  was het na vijf jaar stilstand het begin van zijn rentree in de voetbalwereld. Indirect heeft het toch wel iets opgeleverd na zoveel jaar waarin hij eigenlijk weinig of niets van voetbal wilde weten”, sluit Bakker zijn relaas over die bijzondere periode af.

Archieffoto: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN