Volgend seizoen wordt ook in West 2 gestart met  vernieuwde spelregels in de leeftijdscategorie JO13 (categorie B). Dat is door de KNVB bekendgemaakt. Het is ook van toepassing op de MO13-teams.

De KNVB startte dit seizoen een pilot in Noord en West 1 in dezelfde leeftijdscategorie. De KNVB meldt dat meer dan 900 teams hun wedstrijden met vier vernieuwde spelregels spelen: zelfpass, intrap/indribbelen, tijdstraf en vliegend wisselen.

De ervaringen van alle betrokkenen (spelers, trainers, scheidsrechters) zijn dusdanig positief dat nu besloten is het landelijk – dus voor alle districten – uit te rollen.

Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de meerderheid van de JO13-spelers de vernieuwde spelregels (heel erg) leuk, makkelijk en eerlijk vindt. Zo geeft:

  • 58% tot 69% van de spelers aan de zelfpass, intrap/ indribbelen en het vliegend wisselen leuk te vinden;
  • 77% tot 80% deze spelregels makkelijk te vinden;
  • En ongeveer 71% de tijdstraf en het vliegend wisselen eerlijk te vinden.

Op de eigen website meldt de KNVB verder het volgende: “Daarnaast zijn spelers vooral te spreken over de invloed van de intrap/indribbel en het vliegend wisselen op de snelheid van het spel en dat zij meerdere keuzemogelijkheden krijgen bij de zelfpass. De meerderheid van de coaches, trainers, teammanagers en scheidsrechters heeft een voorkeur voor de vernieuwde spelregels.”

“Deze doelgroepen zijn van mening dat de vernieuwde spelregels bijdragen aan de pijlers aantrekkelijkheid, eerlijkheid en sportiviteit. Gebleken is ook dat nog niet alle vernieuwde spelregels correct worden uitgevoerd. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld tijdens het vliegend wisselen chaotische situaties of wordt er tijdens de zelfpass niet voldoende afstand gehouden door tegenstanders.”

Het bovenstaande geeft aanleiding om de pilot verder uit te breiden, besluit de KNVB.

Klik hier voor het volledige bericht van de KNVB

Foto: Quick Boys

POPULAIRE BERICHTEN