Na een half uur spelen in de eerste wedstrijd van de play-offs voor VVSB (zat.) wil doelman Peter van den Berg een bal oppakken die zijn richting op beweegt. De spits van de Wateringse tegenstander KMD denkt ongeveer hetzelfde: die bal is mijn bezit. De voet van de spits raakt echter niet de bal, maar de hand van de keeper. Een achteraf fatale botsing voor de rechterhand van Van den Berg, die dat op dat moment nog niet beseft. De 31-jarige goalie keept de wedstrijd door, wint het duel voor de derdeklasser en is logischerwijs blij.

Tot de keeper een dag later wakker wordt. Z’n rechterhand is ongeveer twee keer zo dik geworden en ziet blauw. Van den Berg besluit om maandag naar het ziekenhuis te gaan. Daar wordt een breuk geconstateerd bij de knokkel van z’n middelvinger. Einde play-offs. De doelman moet zes tot acht weken in het gips en zit thuis. Werken lukt momenteel niet. ,,Ik verveel me helemaal de pleuris thuis”, klinkt het droog uit de mond van de goalie.

Beloning
Ook op de VVSB-bank moest de dertiger zaterdagmiddag werkloos toekijken. Z’n collega Tim Warmerdam had hem sinds de wedstrijd tegen KMD vervangen. Tegen LYRA ging dat met succes. Tegen DoCoS minder, hoewel de 20-jarige doelman weinig kon doen aan de uiteindelijk vijf tegengoals die de ploeg kreeg te verwerken (5-1).

De jonge Warmerdam was vooral blij met de minuten die hij uiteindelijk kreeg in de nacompetitie. ,,Het is rot voor Peter, maar voor mij een mooie kans om me te laten zien. Ook alvast voor volgend seizoen. Ik ben zelf een half jaar geblesseerd geweest en het heeft best lang geduurd voordat ik mijn niveau weer kon halen. Nu word ik toch beloond met deze wedstrijden.”

,,Ik wil gewoon in zaterdag 1 blijven keepen, maar in mijn ogen is dat nog lang niet zeker. We hebben drie keepers volgend jaar.

Nu de 20-jarige Noordwijkerhouter heeft geroken aan het grote werk, wil hij meer. ,,Ik wil gewoon in zaterdag 1 blijven keepen, maar in mijn ogen is dat nog lang niet zeker. We hebben drie keepers volgend jaar. ‘Peet’ is onze nummer één, daar ben ik van bewust. Ik moet minimaal mijn eigen niveau halen om hem er eventueel uit te kunnen keepen.”

,,Waarschijnlijk wordt het volgend seizoen een roulatiesysteem tussen de tweede en derde keeper in wie er meegaat met één of een wedstrijd keept in het tweede. Ik heb zelf nog zeven wedstrijden dit seizoen in het tweede gekeept, daar spelen ook allemaal maatjes van me in het elftal. Zij zijn dit weekend wel gepromoveerd, dus dat is ook nog een beetje mijn promotie.”

Mentor
Hoewel de teleurstelling voelbaar was van de verloren finale in de play-offs, toonde Warmerdam zich toch ook trots met z’n speelminuten. Z’n collega onder de lat zag het vanaf de bank aan en toonde zich een een mentor voor de jongeling. ,,Tim verweet zichzelf misschien de tweede goal van DoCoS, waarbij hij de bal toevallig voor de voeten stompte van een aanvaller van hun, maar dat moet hij niet doen. Aan die aanval van DoCoS ging aan onze kant eigenlijk al zoveel fout. Dat moet hij niet op zichzelf afschuiven. Hij pakt ook gewoon nog een pingel in de wedstrijd, dus hij mag best trots zijn.”

Tim Warmerdam ziet vlak voor z’n ogen een bal worden weggekopt

Waar Warmerdam eigenlijk al denkt aan een plekje achter z’n oudere teammaat, is het voor Van den Berg nog geen uitgemaakte zaak wie volgend seizoen het doel gaat verdedigen van de derdeklasser. ,,Onze trainer, Rob Jonkman, moet de keuze gaan maken. Als ik weer onder de lat kom te staan, dan sta ik gewoon klaar. Als Rob een andere keuze maakt, dan zal ik er zijn voor Tim bijvoorbeeld. Dan ga ik ervoor zorgen dat hij via trainingen zelfvertrouwen krijgt.”

Waarschijnlijk is Van den Berg volgend seizoen aan z’n laatste jaar bezig in het groene keepersshirt van VVSB. De Noordwijkerhouter wordt dan 32 en wil de volgende generatie graag een kans geven. ,,Waarschijnlijk komt de keeper van de A1 er daarna bij. Dan val ik denk ik wel een keer buiten de boot.”

Sowieso zijn het bonusjaren voor de goalie die als twintiger met twee kapotte knieën besloot het veldvoetbal vaarwel te zeggen. Pas een jaar of vier staat de doelman nu onder de lat, met nu een volledig seizoen in VVSB zaterdag 1 als klapstuk op vier jaar pijlsnelle ontwikkeling in het doel.

,,Voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen Teylingen hadden ze geen keeper beschikbaar.”

,,Eerst keepte ik bij een vriendenteam, totdat VVSB mij eind vorig seizoen vroeg om bij de selectie te komen. Toen heb ik in eerste instantie bedankt. Ik had niet het idee dat ik in zaterdag 1 zou komen. Alleen voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen Teylingen hadden ze geen keeper beschikbaar. Toen heeft Raymond Duivenvoorden, de keeperstrainer, mij een berichtje gestuurd of ik het leuk vond om die wedstrijd te keepen.”

Periodetitel
,,Ik had het tijdens die wedstrijd zo naar mijn zin en het ging lekker, dat ze me uiteindelijk toch vroegen om te blijven. Toen heb ik alsnog ‘ja’ gezegd.” Wat volgde was een voor VVSB begrippen fantastisch jaar met een periodetitel en dus de kans op promotie naar de Tweede Klasse. Die promotie kwam nog net te vroeg.

,,Volgend seizoen moeten we minimaal voor hetzelfde gaan”, klinkt Van den Berg positief. ,,Dit jaar was Van Nispen (zat.) echt nog te goed, maar voor andere ploegen deden we niet onder. Achteraf gezien hadden we dit seizoen al tweede kunnen worden. Wie weet zit er volgend seizoen zelfs een kampioenschap in.”

Foto’s: Tino Stulen

Lees ook: ‘Jonge middenvelder blijft bij FC Lisse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)