De technische mensen binnen VVSB hebben maandenlang hun ogen goed de kost gegeven. De ogen waren op zoek naar een centrale verdediger, en dan ook nog linksbenig en goed genoeg voor het niveau dat in Noordwijkerhout wordt nagestreefd. Zaterdag was hij er plotseling; Bram van Dongen.

Technisch verantwoordelijke Theo Nulkes van VVSB: “We hebben er echt maanden naar gezocht: een linksbenige centrale verdediger. Hij moest direct inzetbaar zijn. We zitten al het gehele seizoen met een krapte achterin, maar vooral misten we nog een linkspoot centraal. Bij Koninklijke HFC, waar Bram vandaan komt, waren er juist vrij veel verdedigers in de selectie en dus hopen Bram en VVSB elkaar op deze manier te helpen.”

Voor Van Dongen zal de overgang van Wessel Boer van IJsselmeervogels naar Koninklijke HFC wellicht het laatste zetje zijn geweest om de stap naar Noordwijkerhout te zetten. De speler in kwestie: ”Het was sowieso al een punt dat ik naar mijn smaak te weinig minuten maakte bij HFC.  Ik was nieuw bij de club aan het begin van het seizoen. Trainer Gertjan Tamerus speelt het gehele seizoen al met drie centrale verdedigers achterin. Ik kwam vrij vaak tot invalbeurten, maar werd geen basisspeler. Ik ben 26 jaar, ik zit niet op een leeftijd waarbij ik te vaak op de bank wil zitten.”

Het systeem dat Tamerus hanteert is niet anders als wat Wilfred van Leeuwen bij VVSB doet.”
Nee dat klopt. In die zin verandert er ook niet heel veel voor mij. Natuurlijk moet ik mij hier ook eerst maar eens in de basis zien te spelen. Maar als dat gebeurt, zal ik niet schrikken van het spelsysteem. Alleen de spelers zelf zijn anders.”

Welke ervaringen breng je mee naar de Boekhorst?
“Heb je even? Ik ben geboren in Tilburg. In die stad heb ik gespeeld voor WSJ en SC ’t Zand. Daarna werd ik weggeplukt door Royal Antwerp FC, waar ik tot mijn achttiende heb gespeeld. Toen maakte ik de overstap naar FC Dordrecht en ben ik in het beloftenteam gaan voetballen. Daarna maakte ik twee wat minder gelukkige transfers. In 2018 ging ik naar Lierse SK, dat mij nog kende van mijn tijd bij Antwerp. Ik kwam daar in de O21 te spelen, maar de club ging een half jaar later failliet. Ik kon toen terecht bij Achilles ’29, maar ook dat liep verkeerd af. De club degradeerde en er was ook daar geen geld.”

“Ik zette mijn loopbaan voort bij SC Cambuur, bij het O21-team. Het eerste promoveerde dat jaar naar de Eredivisie. Ik kreeg toen een aanbieding uit Zweden waar ik even heel goed over na moest denken en over moest praten met mijn vriendin. We hebben het gedaan en hebben ruim drie jaar een geweldige tijd gehad in Zweden. Ik speelde eerst twee jaar bij Atvidabergs FF, dat ligt ruim 200 kilometer ten zuiden van Stockholm. Vervolgens speelde ik nog anderhalf jaar bij Pitea IF, dat ligt zo’n duizend kilometer verder naar het noorden.”

En vervolgens kwam je terug naar Nederland.
“Klopt. Ik ging wonen in Heemskerk en kon aansluiten bij Koninklijke HFC. Dat kwam dan weer mooi uit omdat ik in Haarlem met enkele vrienden een barbiershop ging openen.”

Gaat dat ook passen met je bezigheden voor VVSB de komende tijd?
“Jawel. Ik werk zo’n drie dagen in de zaak en de overige tijd verdeel ik over VVSB en privébezigheden”.

Welke afspraak ligt er met de technische commissie van VVSB?
“Ik heb een contract getekend tot einde dit seizoen. Ik ga eerst maar eens doen waar ik voor gekomen ben. Proberen in de basis te komen en lekker voetballen. Ergens in april ga ik dan wel weer om de tafel met Theo Nulkes en Wilfred van Leeuwen. Zien hoe we dan tegen onze samenwerking aankijken.”

Tekst: Theo Uphus
Foto: Orange Pictures

Lees ook: Directe komst van Kon. HFC-verdediger naar VVSB
Check ook: Verslag | VVSB haakt na zeperd tegen IJsselmeervogels af in titelstrijd

POPULAIRE BERICHTEN