[slideshow_deploy id=’45842′]

In het hoofd van Noordwijk-middenvelder Martijn le Congé kreeg de toekomstige invulling van z’n leven de laatste tijd stap voor stap een plekje. Zijn voetbalcarrière, zijn gezin en zijn werk op dezelfde voet vol blijven houden was geen optie. Als Business Development Manager bij een goede verzekeringsmakelaar kreeg Le Congé de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en een opleiding te volgen. Die start al in februari, maar dat betekende wel dat hij z’n tijdperk als voetballer sneller dan verwacht moest afsluiten.

De masteropleiding bedrijfskunde slokt dermate veel tijd op dat voetballen op het allerhoogste niveau bij Noordwijk niet meer mogelijk is na 1 februari. Sterker nog, voetballen in een eerste elftal is sowieso een no-go, vertelt Le Congé. ,,Gezien de studiebelasting die ik krijg, zou ik op woensdag, vrijdag en zondag daarmee bezig zijn en zou ik op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag voetballen. Dat gaat niet. Alle ballen omhoog houden is onmogelijk.”

Respectvolle reacties
In eerste instantie zou de voetballer van Noordwijk aan het einde van het seizoen afzwaaien. In de winterstop moest hij daarom opnieuw de stap maken naar de technische commissie met het bericht dat hij eerder wilde stoppen. ,,Rond Kerst kwam het bericht van mijn werk dat de opleiding per februari kon starten”, legt de Rotterdammer uit. ,,Ik wist vrij snel dat ik de opleiding wilde volgen. Ik heb daarna met mijn vrouw, familie en vrienden gesproken over wat ik moest doen naast de opleiding.”

,,Natuurlijk heb ik mijn bijdrage daarin gehad, maar er zijn zoveel mensen in en rondom de club geweest die dit mogelijk hebben gemaakt”

,,Toen het besluit was genomen om me te gaan focussen op mijn maatschappelijke carrière ben ik eerst naar de technische commissie gestapt. Dat was een heel gemoedelijk gesprek. Hetzelfde gold voor het gesprek met de trainers, Kees Zethof en Marcel Akerboom. Ik weet dat ik zelf als speler soms wat emotioneel heb gereageerd als ik niet in de basis stond. Toen ik de boodschap bracht richting de trainers reageerden ze heel begripvol.”

Dezelfde geluiden hoorde hij ook van zijn teamgenoten. Tussen wat dolletjes door waren de spelers van vv Noordwijk vooral uiterst respectvol richting Le Congé. De middenvelder zag zelf in de laatste jaren ook jonge voetballers uitgroeien tot belangrijke spelers op Sportpark Duinwetering. ,,Kijk bijvoorbeeld naar Denzel James of Nick van Staveren. Die spelen nu de sterren van de hemel in Noordwijk.”

Met een goede mix van jonge gasten, ervaren spelers en de juiste teamspirit stootte Noordwijk in de afgelopen seizoenen van de Hoofdklasse door naar de Tweede Divisie. Le Congé speelde zelf een belangrijke rol in het eerste kampioensjaar met de aanvoerdersband om z’n arm.

,,Toen wij kampioen werden in de Hoofdklasse kwam er zo’n enorme ontlading vrij. Eindelijk was het ons gelukt om kampioen te worden. Natuurlijk heb ik mijn bijdrage daarin gehad, maar er zijn zoveel mensen in en rondom de club geweest die dit mogelijk hebben gemaakt. De hele club is in de laatste jaren enorm gegroeid.”

Vreemd
Na ASWH-uit, op 25 januari, is het klaar voor de 32-jarige middenvelder. Hij heeft er dan uiteindelijk 4,5 jaar voetballen in het shirt van Noordwijk opzitten. Voor Le Congé klinkt het allemaal nog vreemd. Voetbal heeft 25 jaar een grote rol in z’n leven gespeeld. Over twee weken is dat opeens weg.

,,De laatste keer een livepot op FOX Sports. Dat heeft ook iets”

,,Ik denk dat ik voor mezelf wel nog wat moet gaan hardlopen, boksen of golfen. Voetbal heeft mij ook altijd ontspanning gegeven. Dat moet ik ergens anders in gaan zoeken. Ik zal mezelf ook in vorm moeten houden. Ik heb continue geleefd voor het voetbal. Aan de andere kant merk ik nu al dat deze keuze mij ook veel rust geeft. Voor het eerst in jaren kan ik nu ook besluiten om op een zaterdag eens wat te gaan doen met mijn gezin.”

Komende zaterdag is zijn bestemming nog Sportpark Duinwetering. De laatste thuiswedstrijd als speler van Noordwijk 1. Uitgerekend tegen streekgenoot Rijnsburgse Boys. Op een voorkeursbehandeling rekent hij niet. Dat wil hij ook niet. ,,Het zal even gek zijn, maar we moeten er ook weer niet een te groot issue van maken. Voor mij persoonlijk zal het wennen zijn. De laatste keer een livepot op FOX Sports. Dat heeft ook iets. Straks is het definitief klaar. Maar ik heb deze keuze met m’n volle verstand gemaakt.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Rijnsburgse Boys pikt Van der Plas op bij Quick Boys

 

POPULAIRE BERICHTEN