Henk Wisman was zo trots als een pauw. Breekpunt tegen Deltasport was de dubbele wissel die de Amsterdammer na een uur doorvoerde. Binnen mum van tijd was de 0-1 achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Uiteindelijk zegevierde Ter Leede met 3-2, waardoor het samen met Noordwijk de trotse koploper van de Hoofdklasse B is.

De overwinning van Ter Leede bij Quick Boys kreeg het stempel ‘saai’ opgespeld. De ploeg van Henk Wisman nam er notie van en zinde op revanche. De zoete wraak kwam er, want Ter Leede legde tegen Deltasport een prachtig spektakelstuk op de mat. Wisman: ,,In de eerste helft had ik geen last van spanning. Dat was de tweede helft wel het geval. Wij stonden met 0-1 achter en  gingen vol vooruit pressie spelen om de 1-1 en de winnende te maken. Onze keeper hield ons in de race. In de omschakeling kwamen ze er razendsnel  uit. We hebben toen een paar spannende momenten meegemaakt.”

Ongemakken
Dat het tegen Deltasport een moeilijk potje voetbal zou worden was al ingecalculeerd. Het ging niet van een leien dakje. En misschien was dat wel een keer nodig voor de formatie van Wisman in een wedstrijd waarin van alles gebeurde. Scheidsrechter Van Wijk deed vrolijk mee met de ongemakken, gelijk al aan het begin van de wedstrijd. Na twee minuten spelen verzuimde hij een strafschop toe te kennen aan Ter Leede, wegens hands. Een kleine tien minuten later trok de leidsman een rode kaart voor Leon Krznaric. Vrij baan voor Ter Leede zou je denken. Ook dat niet, want het oprukkende Ter Leede liep in de val vier minuten later. Boelee maakte hands uit de eerste de beste aanval van Deltasport, penalty. Uitblinker bij Deltasport, Levi Marengo, voltrok het vonnis: 0-1.

Daar stond Ter Leede, na 17 minuten op achterstand en onnodig. Vol gas was Ter Leede op avontuur gegaan om de openingstreffer te produceren. Euvel was de keeper van Deltasport. Alle vrije trappen van Kappenberg en inzetten van dichtbij pareerde hij met katachtige reflexen. Hij was het die zijn ploeg op de been hield in de fase dat Ter Leede heer en meester was op het veld. En het werd nog erger voor de mannen van Wisman. Rond de 35e minuut moest ook Ter Leede-speler Hakan Bayram eraf met rood en waren de ploegen weer in balans. Een behoorlijke tik voor de mannen van Wisman met nog steeds die hatelijke 0-1 op het scorebord. Daar kwam geen verandering meer in in het restant van de eerste helft.

Hek van de dam
Na een kwartier spelen in de tweede helft ging alles in sneltreinvaart. Mike Dam en Ait-El-Houssi losten Selmo Kurbegevic en Ronnie Verplancke af. Een beter effect kon Wisman zich niet voorstellen. Dam speelde zich vrij na een schitterende inpassing en zag Ammerlaan in een riante positie staan. Ammerlaan nam dankbaar het presentje in ontvangst 1-1. Het hek was van de dam.

,,We moesten samen al snel warmlopen in de tweede helft. Dat gaf mij het gevoel dat ik er nog veel aan kon doen om de wedstrijd te veranderen in ons voordeel”, reageert Mike Dam op zijn wissel. ,,Dat het zo snel gebeurde na de wissel was een enorme meevaller. Ik stond zelf in een riante positie, een beetje gedraaid naar de goal toe, maar ik zag ook dat Vincent Ammerlaan er nog beter voor stond. Toen ik hem aanspeelde, wist ik zeker dat hij ging scoren. Het was snel feestvieren en doorpakken, met als gevolg een penalty die de 2-1 bracht. Dat was een geweldige binnenkomer binnen de vier minuten. Dat is dit jaar ook het mooie van deze selectie, we zijn allemaal gelijkwaardig. Het onze trainer moeilijk maken is ook een mooie uitdaging.”

Uiteindelijk won Ter Leede met 3-2 verdiend van Deltasport door de veerkracht die de ploeg liet zien vandaag. Deltasport bleef echter lang in de wedstrijd en had het zomaar 2-2 kunnen worden. De 3-1 van Ait-El- Houssi leek de genadeslag, maar nog bleef de ploeg van Ton Pattinama gevaarlijk. Het kwam in de extra tijd nog terug tot 3-2 door Redouan Boulfaifal, die een penalty benutte. Verder kwam de ploeg van Pattinama niet meer. De tijd was om. Ter Leede won voor de vierde keer op rij en leeft voorlopig in luxe.

Ter Leede – Deltasport 3-2 (0-1) 17. Marenga (pen) 0-1, 61. Ammerlaan 1-1, 64. Kappenberg (pen) 2-1, 79. Ait El Houssi 3-1 , 90+3 Boulfaifal (pen) 3-2

Ter Leede: Constantin, Boelee, Arroyo, (85. Van der Lans), Kewal, Kappenberg, Bok, Bayram, Verplancke (60. Dam), Ammerlaan, Van der Kooye,  Kurbegovic (60. Ait El Houssi)

Tekst: Hennie van der Weerd