Noordwijk boekte zaterdag een riante 0-5-uitzege op Quick Boys, maar trainer Kees Zethof bleef er redelijk nuchter onder.

“Een mooie middag, maar dat zeker niet”, antwoordde Zethof op de vraag of het één van de mooiste dagen uit zijn trainerscarrière was geweest. “Hoe vaak zijn we wel niet kampioen geworden?” Zethof leidde Noordwijk met twee titels terug naar het hoogste amateurniveau, maar werd ook kampioen met SJC en Foreholte.

“Dan ga ik op een afstand toekijken hoe iedereen staat te juichen”, vervolgt Zethof, die liever zichzelf blijft in de opportunistische wereld die de voetballerij doorgaans is. “Ik vind het heel leuk om te zien, maar ik juich niet te hard mee. Datzelfde geldt voor als het wat minder gaat. Dan hoor je kritische geluiden, daar ben ik ook niet echt gevoelig voor.”

Dat zijn ploeg het hoger genoteerde Quick Boys met zulke ruime cijfers zou verslaan, had Zethof vanzelfsprekend niet verwacht. “Met die gedachte zijn we zeker niet opgestaan”, grijnsde hij. Wel zag Zethof, zoals in bijna iedere competitiewedstrijd, op voorhand kansen voor zijn ploeg.

“De stand op de ranglijst zegt mij helemaal niets. Dat zijn ook de woorden waarmee ik mijn jongens altijd confronteer. In de Tweede Divisie zijn de krachtsverschillen klein. Spakenburg staat bovenaan, maar ik ben ook niet onder de indruk van die ploeg. Dat we vorige week verloren (0-3, red.) lag meer aan onszelf: met Bosa (José Barbosa Nhoca, red.) op de linksback-positie. De communicatie naar voren en de wisselwerking met de linksbuiten was niet goed genoeg. Daarom verloren we, niet omdat zij als team veel beter zijn.”

Inschattingsfout
Het opstellen van Barbosa Nhoca als linksback beschouwt Zethof als een inschattingsfout van zichzelf. “Het is belangrijk om te herkennen wat iemand kan, waar iemand goed in is en waar hij hoort te voetballen in het elftal. We hebben Bosa nu een aantal keer centraal achterin of als linksback gebruikt, maar dat moeten we niet meer doen. Daar moet je dan ook als trainer zelfkritisch in zijn en van leren. Bosa speelde nu weer op het middenveld en dat heeft-ie goed ingevuld.”

‘Overal waar ik heb gezeten, heb ik de afspraak gemaakt dat ze per direct van me af zouden kunnen en het de club niets kost. Ik wil geen blok aan het been vormen.’

Noordwijk is al jaren een vaste waarde in de Tweede Divisie. Een knappe prestatie, gezien de middelen aan de Duinwetering. Zethof weigert daarvoor persoonlijk de credits op te eisen.

“Ik doe het niet alleen. Ten eerste staat er in totaal een mannetje of vier a vijf voor de groep. Daarnaast hebben we nog een mannetje of zes a zeven die de technische commissie vormen. Dat schept heel veel voorwaarden waardoor wij kunnen functioneren en dat wordt door mensen nog wel eens over het hoofd gezien. Wat wij doen tijdens de wedstrijd is de vertaling van een groep van zo’n dertig mensen.”

Contract voor onbepaalde tijd
Zethof staat zelf al sinds de zomer van 2017 op de Duinwetering aan het roer. Komt er nog een achtste seizoen als trainer van Noordwijk bij? “Ik heb een contract voor onbepaalde tijd, dus ze kunnen in principe nooit meer van mij af. Ik ga ze het vuur aan de schenen leggen”, vertelt Zethof met een knipoog.

En dan serieus: “Overal waar ik heb gezeten, heb ik de afspraak gemaakt dat ze per direct van me af zouden kunnen en het de club niets kost. Ik wil geen blok aan het been vormen. Daarnaast wil ik de drempel zo laag mogelijk maken om afscheid van mij te nemen als het gewoon niet goed gaat. De enige manier om spelers beter te maken, is door met de inhoud bezig te zijn. Als ik dat niet meer doe en inspiratieloos voor de groep sta, moet de club ook kunnen ingrijpen.”

Wedstrijdsituaties gesimuleerd
Vooralsnog lijkt van verminderde chemie nog geen sprake. “Als de bal rolt, moet iedereen bij de les zijn. Af en toe pak ik de jongens even beet, dan zijn ze van mij. Mooi is dat we de donderdag-training dusdanig hadden ingericht dat zich fouten voordeden die vandaag goed gingen. Dirk (Draijer, red,) speelde ditmaal iets meer naar binnen. Sem van Duijn komt vaak binnendoor en Nick Broekhuizen is een spits die in de bal speelt. Hoe een achterste linie zich dan moet gedragen, dat moet je trainen.”

“Dirk stond voor de tweede keer dit seizoen rechtsback. Moet je nagaan wat er door zo’n jongen heengaat als hij vrijdagavond een mail krijgt dat hij gaat starten. Hij heeft het goed gedaan. En datzelfde geldt voor Toer Bouwman als linksback, terwijl hij rechtsbenig is en niet gewend is daar te spelen. En moet je nagaan waar die jongens vandaan komen: dan mag je daar toch best trots op zijn?”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Reacties van De Vré en Van der Helm na Quick Boys – Noordwijk (0-5)

POPULAIRE BERICHTEN