Kees Zethof voegde met Noordwijk zaterdag een punt aan het seizoenstotaal toe. Op de Duinwetering werd tegen Quick Boys (0-0) de dertiende remise van deze competitie een feit. Na afloop plaatste Zethof zijn vraagtekens bij het gebrek aan belangen voor veel clubs uit de Tweede Divisie in de eindfase van het seizoen.

De Noordwijkers bivakkeren momenteel op plek veertien van de Betnations Divisie. Volgens Zethof had er beduidend meer in het vat gezeten. “Wij worden met deze ploeg geen kampioen, dat weten we allemaal. Maar we hadden het op zich wel beter kunnen doen dan de positie waar we nu staan. Dat unieke record van dertien keer gelijkspelen in één seizoen: ik veeg m’n reet er mee af als ik eerlijk ben. We hadden de helft van al die wedstrijden gewoon moeten winnen.”

Theoretisch gezien is Noordwijk nog niet helemaal veilig en heeft het in de laatste vijf wedstrijden nog een paar punten nodig. Zethof zou Zethof niet zijn om met een kwinkslag te komen. “We zullen niet in de problemen komen, maar misschien is het eigenlijk wel leuk dat we nog in de situatie zitten dat we ergens om voetballen. De Tweede Divisie is natuurlijk de meest waardeloze competitie van Nederland.”

“Het is leuk vandaag met al dat publiek, maar waar voetballen wij nou voor?”, vroeg Zethof zich af. “Als je kijkt naar vorig seizoen: we hadden afgesproken om die laatste zes of zeven potjes er met elkaar nog wat van te maken. Al dat pseudo-gedoe en al die nep-uitspraken die we ten opzichte van elkaar moeten doen om te zorgen dat we nog iets van die laatste wedstrijden konden maken. We konden geen kampioen meer worden, niet meer degraderen en geen periode pakken. Er stond helemaal niks op het spel.”

Weinig ploegen met belangen
Een en ander is voor Noordwijk nu ook weer het geval. “Er wordt één ploeg kampioen. Kijkend naar de kwaliteiten van Spakenburg is dat denk ik wel een ploeg die er bovenuit steekt. Verder is het al geruime tijd duidelijk wie er onderin in de problemen geraken. Dat zijn de wedstrijden waar het omgaat. De rest is niks.”

Zethof: “De KNVB moet af van die stomme licentie-eisen richting zo’n Eerste Divisie. Dat is de reden dat clubs die stap niet willen maken, dan wordt ze de nek omgedraaid. Terwijl het voor het sportieve gebeuren veel beter zou zijn, want dit slaat helemaal nergens op. De huidige opzet is één grote farce.”


Beluister hier het audiofragment met Zethof


De geboren Zilker noemt een huidige tweedeklasser als voorbeeld. “We kennen allemaal het verhaal van Achilles ’29 uit het pittoreske Groesbeek. Wat is daar van over? Dat heeft te maken met de stap die ze destijds maakten, met alle financiële eisen eromheen.”

Het probleem van de speeldag – in de Keuken Kampioen Divisie wordt veel op vrijdagavond en soms ook op maandagavond gespeeld – zou volgens Zethof getackeld moeten worden. “De manier waarop het nu met de zaterdagse en zondagse clubs is ingedeeld ten opzichte van elkaar, daarmee zou je er ook uit kunnen komen ten aanzien van promotie naar de Keuken Kampioen Divisie. Volgens mij moet daar over na te denken zijn.”

Herstel
Dan terug naar de realiteit van nu. Zethof was blij dat Noordwijk de rug had kunnen rechten na de afgang tegen Spakenburg, al plaatste hij ook die grote nederlaag enigszins in perspectief.

“Een wedstrijd is altijd een onderlinge verstandhouding. Wij waren benedenmaats en zij hadden net een gelijkspel tegen Jong Almere City in de benen. Dan krijg je een beetje het Feyenoord/Volendam-verhaal en dat Feyenoord daarna moest gaan voetballen tegen Ajax. Diezelfde vorm van gretigheid en intensiteit deed zich voor bij Feyenoord en daar had Ajax niks tegen te vertellen. Maar je kan toch niet zeggen dat Ajax een bij elkaar verzameld potje uit de kluiten gewassen voetballers is? Bij Ajax is er vooraf ook over nagedacht, maar ondanks die serieuze benadering sneeuwen ze op dat moment onder ten opzichte van de kracht en power van Feyenoord. Zo moet je het een beetje zien. Je hebt vandaag kunnen zien waar we in principe toe in staat zijn.”

Foto: Orange Pictures

Bekijk ook: Reacties van Van Oosten en Reinders na Noordwijk – Quick Boys

POPULAIRE BERICHTEN