Vandaag werd de uitslag bekend van een andermaal erg belangrijk onderzoek naar de schadelijkheid van rubbergranulaat in kunstgras. Ditmaal gaat het om het onderzoek van de ECHA, het Europees agentschap voor chemische stoffen. Toen destijds de ophef rondom het kunstgras ontstond, na de uitzending van tv-programma Zembla, werd er al verwezen naar dit, toen nog lopende, onderzoek.

De ECHA laat hier weten dat het risico voor sporters, daarbij ook kinderen gerekend, en mensen die dagelijks met het rubber werken, heel laag is. Het RIVM concludeerde eerder al het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar is. Na nieuw onderzoek van de Vrij Universiteit Amsterdam laaide de discussie toch weer op. Daarmee zijn de rangen in de wetenschappelijke wereld dus alles behalve gesloten. Een deel van de onderzoekers pleit nu voor het zogenaamde voorzorgprincipe. Dat houdt in dat er niet meer gesport wordt tot er volledige duidelijkheid is over het mogelijke gezondheidsrisico’s.

Wat betreft het ECHA hoeft dat dus niet en kan er gewoon gesport worden op velden met rubbergranulaat. Desalniettemin stelt de organisatie dat de zij bij nieuw bewijs nogmaals haar bevindingen zal toetsen. Ook suggereert zij dat de huidige Europese norm voor de hoeveelheid PAK’s (de kankerverwekkende stoffen) in rubbergranulaat naar beneden bijgesteld moet worden. Daarnaast zouden eigenaren van de velden, in Nederland veelal de gemeenten, deze moeten laten onderzoeken zodat van ieder veld het PAK-gehalte bekend is en zodoende opgevraagd kan worden.

 

 

POPULAIRE BERICHTEN