Na twee keer op rij via een ‘narrow escape’ de punten op de valreep te hebben ingepikt, boekte Katwijk tegen laagvlieger TEC een reguliere 2-0 overwinning. Zekerheid over de driepunter kreeg de thuisploeg op een matig gevulde Krom pas echt in de slotfase toen de tweede oranje-zwarte treffer op het scorebord verscheen. Door de zege bleef Katwijk de naaste belager van koploper HHC Hardenberg.

De voorlaatste competitienederlaag van Katwijk dateert alweer van 12 oktober jongstleden toen er door een eigen doelpunt van Guus van Weerdenburg met 1-0 verloren werd. Dat gebeurde uitgerekend in Tiel bij TEC. Diezelfde tegenstander slaagde er in de return echter niet in om de ploeg van Jan Zoutman het vuur aan de schenen te leggen. Katwijk dicteerde het spel vanaf de aftrap, kwam op een snelle voorsprong en kwam daarna nog nauwelijks in gevaar. Om aan het einde van de rit via de bevrijdende 2-0 de drie punten te incasseren.

,,Aan ons spel viel niet veel op te merken.”

Vooraf diende Jan Zoutman noodgedwongen enkele omzettingen te doen. Zo was Marciano Mengerink niet beschikbaar wegens een enkelblessure en bleef ook Raoul Esseboom – met een onwillige bilspier – aan de kant. Met Brandon Robinson op de rechtervleugel en Roland Bergkamp als kapstok in de spits schoot de thuisploeg goed uit de startblokken. Sterk combinerend waarbij uitstekend gebruik werd gemaakt van de vleugels en TEC in het defensief werd gedrongen.

Dat leverde binnen het kwartier de 1-0 op toen Bart Sinteur vanaf de rechtervleugel Brandon Robinson vond. Met een bekeken schot in de korte hoek was het vervolgens raak. TEC-goalie Jan Schimmel kreeg nog wel een handje tegen de bal maar dat was onvoldoende om een Katwijkse voorsprong te voorkomen. Die voorsprong leek twee minuten later in rook op te gaan toen Ricardo Kieboom een Tielse kopbal keerde, waarna Wimilio Vink in de rebound raak prikte. Tot opluchting van Katwijk werd de – gedachte – gelijkmaker wegens buitenspel geannuleerd.

Afronding
,,Daarna vergaten we het duel al voor de rust te beslissen”, blikte Sinteur terug op het restant van de eerste helft. ,,Aan ons spel viel niet veel op te merken. Alleen liep het in de afronding net iets minder. Als dat wel was gelukt, hadden we het ons een stuk gemakkelijker kunnen maken.”

Dat laatste had vooral te maken met de mogelijkheden die Katwijk kreeg. Van Weerdenburg, Robinson en Bergkamp verzuimden echter de trekker over te halen. Verder dan een handvol hoekschoppen kwam Katwijk niet zodat de schamele 1-0 tot ruststand werd verheven. Sinteur: ,,Daarna zakte het wat in bij ons. Het flitsende was na rust in eerste instantie verdwenen. Dat kwam vooral doordat TEC wat hoger ging staan. In het eerste gedeelte van de tweede helft hadden we echt moeite om de vrije man te vinden. Later ging dat weer beter, maar dat was echt het minste gedeelte van de wedstrijd van onze kant.”

,,Vandaag heb je kunnen zien dat we een aantal blessuregevallen goed kunnen opvangen.”

Schiettent
TEC zelf profiteerde er nauwelijks van. De enige echte mogelijkheid in die fase was voor Sinteur zelf. De verdediger leek na uur de hoek voor het uitzoeken te hebben, maar schoot voorlangs. ,,Ik wilde die bal breed leggen, maar achteraf had ik beter zelf kunnen schieten. Gelukkig ging het vanaf dat moment weer beter bij ons terwijl we eigenlijk niets hebben weggegeven.”

De enige Tielse mogelijkheid was na 75 minuten voor de zojuist ingevallen Matthieu van den Assem. Tussen twee Katwijk-verdedigers mikte de aanvaller echter hopeloos naast. Katwijk had kort daarvoor via Afaker, net naast, aan de deur geklopt bij doelman Jan Schimmel. Om even later het strafschopgebied van TEC voor even tot schiettent te verklaren. Twee reddingen op de doellijn en een inzet die resulteerde in een hoekschop voorkwamen een verdubbeling van de oranje-zwarte voorsprong. Die kwam er uiteindelijk toch op de waterkoude Krom. Na goed doorzetten van Robbert Susan kreeg Marouane Afaker de bal op een presenteerblaadje aangereikt en was het duel beslist (2-0).

Op koers
,,Zo blijven we volop in de race. We hebben intussen een mooie serie neergezet. We liggen dus op koers. Vandaag heb je kunnen zien dat we een aantal blessuregevallen goed kunnen opvangen. Dat is ook de kracht van deze selectie”, sloot Sinteur tevreden af.

Aan het lijstje van blessuregevallen kan overigens nog de naam van Roland Bergkamp worden toegevoegd. De spits werd voor de thee in de zestien op de knie geraakt. Om in de tweede helft geblesseerd uit te vallen. Zoutman: ,,We moeten even afwachten hoe dat verder gaat. Daarover valt nu nog niets te zeggen. Gelukkig is Mengerink op de weg terug. Wellicht is hij volgende week alweer inzetbaar en anders wordt het een weekje later.’’

Katwijk – TEC 2-0 (1-0). 14. Robinson 1-0, 88. Afaker 2-0

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Blokland, Van der Meer, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Hilterman, Robinson, Bergkamp (67. Tesselaar), Afaker.

Foto: Kees Jonker

Lees ook: ‘Valken ’68 en FC Rijnvogels vormen positieve uitzondering op matige zaterdag’

POPULAIRE BERICHTEN