Aanstaande zaterdag, 1 februari, herhaalt de geschiedenis zich op Nieuw Zuid. Uitgerekend op de dag dat Quick Boys honderd jaar bestaat komt buurman Rijnsburgse Boys op bezoek. Een halve eeuw geleden stond diezelfde derby één week na het vijftigjarige bestaan van Quick Boys in 1970, eveneens op het programma. Jubileumfestiviteiten zorgden er destijds echter voor dat de derby naar een later tijdstip werd verschoven.
De voetbaljaargang 1969-1970 is geen doorsnee seizoen. In alle vijf Tweede Klasse zaterdag competities wordt dat seizoen gestreden om vier tickets voor de nieuw in te stellen Eerste Klasse. Die zou gestalte krijgen door twee afdelingen waarvoor zich tweemaal tien verenigingen zouden gaan plaatsen.
Daar waar Noordwijk en Ter Leede, de overige twee regiovertegenwoordigers in de Tweede Klasse, in afdeling 2B rechtstreeks afstevenen op een plekje in de Eerste Klasse, heeft Quick Boys het begin februari 1970 lastig om zich in 2A bij de crème de la crème toe te voegen. Het is maar zeer de vraag of dat nog gaat lukken.
Buurman Rijnsburgse Boys doet het op dat moment zelfs beter en hikt met een puntje achterstand op SSC’55 aan tegen de felbegeerde vierde plaats. In het dan geldende tweepuntensysteem moet Quick Boys na twaalf van de 22 wedstrijden maar liefst vijf punten goed maken op de ploeg uit Sprang-Capelle. Met in het achterhoofd dat de zes voorgaande duels steeds een nederlaag op hebben geleverd. En dat uitgerekend in het jubileumjaar.
Ramp
Er dient sportief gezien dus het nodige werk te worden verzet door het vlaggenschip van de jubilaris om zich onder de ‘zaterdag-elite’ te scharen. Quick Boys, dat ruim een decennium eerder het zaterdagvoetbal regeerde, werd in die periode zelfs omschreven als de ‘schrik van de zaterdag’. Kampioenschappen worden in die periode aaneengeregen, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw komt daar verandering in. Wel pakt Quick Boys in het seizoen 1968-1969 nog een afdelingstitel, maar de landstitel blijkt een brug te ver. VVOG ontfermt zich dat seizoen over de hoofdprijs.
Een seizoen later moet het echt gebeuren, maar juist dan lijkt het spaak te lopen op Nieuw Zuid. Met alleen Sprang, SIZO en ARC onder zich is het toekomstperspectief slecht. Dat wordt er door Rijnsburgse Boys-preses Henk de Haan tijdens de jubileumreceptie op 2 februari 1970 nog eens fijntjes ingewreven. Naast veel lovende woorden aan het adres van de jubilaris, stookt De Haan het vuurtje nog even flink op. ,,Kijk, als wij het niet halen is dat een ramp, maar voor jullie (Quick Boys, red.) is dat niet het geval. Jullie hebben een ploeg waarmee je volgend seizoen kampioen kunt worden en die hebben wij niet”, houdt De Haan zijn praatje in het hol van de leeuw.
Gelouterd
Die woorden komen blijkbaar binnen op Nieuw Zuid. Het verdere verloop van de competitie is er in ieder geval naar. Dat Quick Boys in die benarde positie terecht is gekomen geldt als een regelrechte teleurstelling. Voor aanvang van het seizoen 1967-1968 wordt Daaf Westhoven als trainer teruggehaald naar Nieuw Zuid. Westhoven stond ook in de jaargang 1962-1963 al voor de groep. Met de gelouterde oefenmeester haalt Quick Boys een routinier in het vak binnen. De oud-spits van ADO werd als speler met die club in de oorlogsjaren tweemaal kampioen van Nederland. Om na zijn actieve carrière als trainer aan de slag te gaan.
Als assistent-trainer van Sparta neemt hij halverwege het seizoen 1966-1967 de honneurs op Spangen waar als hoofdtrainer Bill Thompson tussentijds van zijn taken wordt ontheven. Sparta staat op dat moment ‘slechts’ zevende. Met Westhoven aan het roer eindigt Sparta dat seizoen alsnog als derde achter kampioen Ajax en de nummer twee, Feyenoord. Zijn grootste triomf beleeft Westhoven dat seizoen echter in de KNVB-Beker. In de finale wordt zijn oude liefde ADO, waarmee hij triomfen vierde, met 1-0 verslagen. Het is -voorlopig- de laatste keer dat ‘de dennenappel’ op Spangen beland.
Geen tegenspraak
Quick Boys baart opzien met het aantrekken van Westhoven. De club geeft de oefenmeester de opdracht mee om de Katwijkers klaar te stomen voor het seizoen 1969-1970 waarin plaatsing voor de Eerste Klasse moet worden afgedwongen. In zijn tweede seizoen op Nieuw Zuid pakt Quick Boys zelfs de afdelingstitel en niets lijkt succes in de daaropvolgende jaargang in de weg te staan.
Westhoven regeert op Nieuw Zuid echter met harde hand. ,,Zijn ogen kijken doordringend onder de rand van zijn onafscheidelijke slappe hoed vandaan. Zijn priemende blik heeft iets dictatoriaals. Dat ‘iets’ is wat de Quick Boys-spelers vrezen: bij hem geen ‘kantjes-aflopen’. Een trainer die weet wat hij wil. Hij duldt geen tegenspraak. Er dient keihard gewerkt te worden’’, schetst het Leids Dagblad in 1967 zijn profiel.
De oefenmeester wil aan dat laatste nog wel iets toevoegen. ,,Ik heb liever elf jongens die er keihard voor werken en een team vormen, dan elf sterspelers die elkaar alleen maar tijdens de wedstrijd zien. Mijn spelers moeten iets voor elkaar over hebben. Ze moeten elkaars fouten op kunnen vangen. Zoiets moet groeien tijdens de trainingen”, laat Westhoven optekenen. Daarnaast was de trainer in het amateurvoetbal zijn tijd ver vooruit. Gedurende het seizoen 1969-1970 is hij fulltime in dienst van Quick Boys.
Gouden greep
Begin februari 1970 staat plaatsing voor de Eerste Klasse echter op losse schroeven voor de regerend kampioen. Na de viering van het halve eeuwfeest komt daar verandering in, hoewel er eerst nog voor de zevende keer op rij wordt verloren. Ook CSVD, de voorganger van Vitesse Delft, blijkt met 2-0 te sterk.
Dan volgt de ommekeer met vier winstpartijen op rij. Quick Boys hoort er plotseling weer helemaal bij. Grote man daarbij is Floor van Duijn senior (33). Van Duijn is door Westhoven bewust van stal gehaald in een poging het tij te keren. Dat blijkt een gouden greep. De middenvelder sleurt en bikkelt er op los. De routinier neemt zijn ploeggenoten op sleeptouw en neemt daarbij en passant belangrijke doelpunten voor zijn rekening.
Als er in april ook van SSC’55 wordt gewonnen is de 1-0 overwinning in het uitgestelde duel tegen Rijnsburgse Boys goed voor de felbegeerde vierde plaats. Koos Klinkenberg is op 25 april 1970 de held van Nieuw Zuid door voor het enige doelpunt te zorgen. Een week later wordt ook mede-concurrent ’s Gravenzandse SV met 1-0 verslagen. Hierdoor is een puntje tegen de latere kampioen DOTO voldoende om de promotie veilig te stellen. Door de 2-2 op Nieuw Zuid promoveert Quick Boys naar de Eerste Klasse.
Daarmee is de klus geklaard door Westhoven. De oefenmeester trekt medio 1970 de voordeur op Nieuw Zuid definitief achter zich dicht. Leo Halkes wordt zijn opvolger. Rijnsburgse Boys redt het dat seizoen niet. In de tien duels die er begin februari nog op het programma staan, worden slechts vijf punten gehaald. Dat levert een zevende plaats in de eindrangschikking op voor de ploeg van trainer Jac van Barlingen. De Uien moeten hierna nog negen jaar wachten voordat zij zich ook eersteklasser mogen noemen.
Foto: privéarchief
Lees ook: Verdediger van FC Lisse opnieuw een tijd uit de roulatie