Wil jij tijdens deze coronacrisis gewoon artikelen blijven lezen op onze site? Dat kan natuurlijk. Wij blijven, zolang we kunnen, gewoon toffe verhalen schrijven over al het voetbal in deze mooie streek. Misschien vind je het juist nu belangrijk en fijn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom jouw favoriete club. Maar ook wij hebben het ontzettend zwaar nu het voetbal volledig stilligt. We houden alle artikelen gewoon leesbaar, maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Het ziet er tof uit: Quick Boys haalt spits uit betaald voetbal. Een krachtige kop boven een transferbericht. De verwachtingen direct hoog op Nieuw Zuid, de druk op de schouders van de gehaalde speler. Good luck, Enzo Stroo. ,,Juist bij Quick Boys ben ik op zoek naar vertrouwen en plezier.”

Het is goed om even in de geschiedenis te duiken van de 25-jarige spits. De leercurve van de gloednieuwe aanvaller van Quick Boys schoot in de afgelopen 5 jaar pijlsnel omhoog, maar stagneerde in de zomer van 2018. ,,Bekijk mijn statistieken maar van de afgelopen twee jaar maar.” Zesentwintig wedstrijden, één goal. Het zijn cijfers die tot dan toe ook totaal niet bij Stroo hoorden. De Landsmeerder kwam juist in de jaren daarvoor in de media met prachtige statistieken in de Derde Divisie en de toenmalige Jupiler League. Maar sinds hij in januari 2019 tekende bij Top Oss, scoorde hij niet.

,,Top Oss was het afgelopen seizoen niet altijd in goed doen. En ik was zelf helaas niet degene die de doorslag kon geven in de spits. Ik raakte het vertrouwen in mezelf kwijt. Als aanvaller wil je voorin iets kunnen forceren. Alleen als je binnen de lijnen staat en je weet dat de kans groot is dat je na 60 minuten wordt gewisseld, leg je jezelf veel te veel druk op. Het ging tegen mij werken.”

Prima jaren
Deze woorden hoorden totaal niet bij de spits die hij was in z’n eerste jaren bij FC Volendam. De carrière van Stroo las jaren weg als een jongensboek. Na twee knijtersterke jaren in het amateurvoetbal bij IVV en Zilvermeeuwen werd hij op 20-jarige leeftijd in 2016 opgepikt door FC Volendam. ,,Mijn trainer bij Zilvermeeuwen, Eric Heerings, kon voor mij een stage regelen bij FC Volendam.” Stroo tekende een amateurcontract en kreeg een kans in het beloftenteam van de Volendammers.

,,Waarom moest ik koste wat kost nog bij een profclub tekenen? Het enige wat ik wilde was het vertrouwen en plezier terugkrijgen in het voetbal.”

Stroo bleef doorgaan met wat hij bij de amateurs al deed: scoren. Van ruim dertig treffers bij Zilvermeeuwen in de Tweede Klasse, naar weer vijftien treffers in de Derde Divisie bij Jong FC Volendam. Z’n scoringsdrift bleef in Volendam niet onopgemerkt. Trainer Robert Molenaar haalde hem naar de eerste elftal. En met succes. Opnieuw bleef Stroo weer doen waar hij het beste in is: scoren, scoren en nog eens scoren. Zo schoot hij in 48 duels in de Eerste Divisie 21 ballen binnen.

,,In de zomer van 2018 leek een transfer naar bijvoorbeeld de Eredivisie heel realistisch. Maar die kwam er niet. Ik draaide ook nog eens een slechte voorbereiding. Aanvaller Cas Peters kwam naar FC Volendam en ging spelen. Ik kreeg steeds minder minuten en ben toen in de winter van 2019 naar Top Oss gegaan, dat toen nog wel goed draaide.”

In z’n eerste half jaar in Brabant mocht hij vijf keer spelen, maar scoorde Stroo niet. Top Oss haalde versterking voorin: niemand minder dan opnieuw Cas Peters. ,,Ik heb ‘m nog geappt toen de transfer naar Quick Boys bekend werd gemaakt: ‘waag het niet om nu ook naar Quick Boys te komen’.”

Stroo kon er de lol nog wel van inzien, maar het lachen verging hem wel in Brabant. Het ’torinstinct’ was hij door een gebrek aan vertrouwen totaal kwijtgeraakt. ,,Als je als spits een ‘klotenpot’ speelt, maar er elke keer toch één inschiet, hoor je niemand. Maar als je niet scoort, ben je één van de eersten die wordt gewisseld.”

Quick Boys vasthoudend
De 25-jarige aanvaller kon helaas maar één conclusie trekken. Zijn tijd in Oss zat erop. ,,Ik wilde een nieuwe start, een nieuwe club. Ik heb nog een week stage gelopen bij een club in Denemarken, maar dat was het ook niet. Toen vroeg ik mezelf überhaupt nog of ik dit gedoe nog wilde. Waarom moest ik koste wat kost nog bij een profclub tekenen? Het enige wat ik wilde was het vertrouwen en plezier terugkrijgen in het voetbal.”

Dat hij uitgerekend bij Quick Boys tekende, was achteraf niet zo verwonderlijk. De Katwijkers hielden hem sinds 2017, toen hij als speler van Jong Volendam schitterde op Nieuw Zuid, al in de gaten. Vaak genoeg legden ze hun interesse neer bij Stroo, die tot het voorjaar van 2020 de boot afhield. ,,Quick Boys vroeg het afgelopen winter opnieuw: ‘wat ga je doen?’ Dat vond ik niet het juiste moment. Ik wilde niet weer halverwege een jaar ergens instappen. Maar nu voelde het goed.”

,,Dan kan je beter een divisie lager gaan voetballen en daar weer lekker je plezier terugvinden.”

Het stapje lager van Stroo is dus een bewuste keuze en niet ingegeven door de huidige coronacrisis. ,,De meeste voetballers staren zich blind op het spelen voor een profclub. Maar ik loop nu al twee seizoenen gewoon te ‘kloten’. Dat wil ik toch niet meer? Dan kan je beter een divisie lager gaan voetballen en daar weer lekker je plezier terugvinden. Ik ben daarnaast fysiotherapeut en hoop naast het voetbal daar meer uren in te kunnen maken.”

Positief verrast
En sinds hij een paar weken geleden rondliep op Nieuw Zuid om z’n handtekening onder een éénjarig contract te zetten, voelt hij dat dit de juiste keuze is geweest. De statuur van de club, de professionaliteit, de achterban; Stroo is positief verrast. ,,Daarnaast gaf de club aan dat de meeste spelers nog een doorlopend contract hebben en dat de basis van het elftal dus wel aardig staat. Dat vind ik een goed teken. Dat betekent dat er een team staat waar we op kunnen bouwen.”

Stroo begint daarom nu aan z’n laatste weken profvoetballer. Hij mag van Top Oss z’n conditie daar nog op peil houden tot aan het einde van z’n contract. ,,Als het goed is beginnen we daar rond 18 mei weer. Dan kan ik nog zes weken trainen. De club heeft de spelers die in de zomer vertrekken de optie gegeven om te komen trainen, maar het is niet verplicht. Toch ga ik er wel gebruik van maken. Zo kan ik nog met de bal bezig zijn en op een normale manier afscheid nemen van de jongens met wie ik daar heb gespeeld.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Dobbe en Duivenvoorden vinden elkaar opnieuw op De Kooltuin’

POPULAIRE BERICHTEN