Met de gebroeders De Kruijs op de flanken en Rowdy van der Putten in de punt heeft Ter Leede een voor Derde Divisie-begrippen gevreesde voorhoede. De Sassenheimers beschikken ook niet voor niets over de meest productieve frontlinie van de competitie. Als Ter Leede beter als collectief gaat fungeren zijn er mooie dingen mogelijk, stelt Marc de Kruijs.

Ter Leede liet zaterdag zien waartoe het in goede vorm in staat is. Op bezoek bij ASWH werd met 1-6 gewonnen. “Alles viel op zijn plaats. We voelden al snel dat er veel te halen viel en zijn de hele wedstrijd door blijven gaan.”

Ditmaal geen verslapping
Dat laatste mag misschien logisch klinken, maar is zo vanzelfsprekend niet dit seizoen bij Ter Leede. “We hebben 33 goals voor, het hoogste aantal in de competitie, maar kregen er ook al 33 tegen”, vertelt De Kruijs. “Er zijn veel wedstrijden geweest waarin we met 1-0 of 2-0 voor kwamen, maar vervolgens de concentratie verloren. Dan kregen we goals tegen en gaven we de wedstrijd uit handen.”

Een terugval bleef onder de rook van Rotterdam ditmaal uit. “We bleven maar tegen elkaar zeggen: ‘scherp blijven, simpel spelen en niks weggeven’. Dat besef was er wel.”

‘Bij Quick Boys en Noordwijk heb ik het ook enorm naar mijn zin gehad, dus ik zou het richting die clubs niet fair vinden om dat zo te zeggen.’

De Kruijs speelt na vier jaar afwezigheid weer in het rood-geel. “Het voelt alsof ik terug ben op het oude nest”, vertelt de vleugelaanvaller. “Ik wilde graag iedere week spelen en zo de mogelijkheid krijgen om in het seizoen te groeien. Het werkt bij veel aanvallers zo dat als ze vertrouwen voelen ze automatisch beter gaan spelen. Dat geldt ook voor mij.”

Over zijn eigen spel is De Kruijs redelijk content. “Ik mag niet klagen, denk ik. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik alles speel. Ik sta nu op vier goals en acht assists. Daar ben ik best tevreden over, maar ik weet ook dat ik nog beter kan. Ik blijf kritisch.”

‘Dat is bijzonder’
Dat De Kruijs wekelijks met zijn broertje Luc mag spelen, is voor hem ‘een bonus’. “Dat is heel bijzonder natuurlijk. En het mooie is dat we elkaar op het veld niet als broers behandelen, maar als teamgenoten.” Marc zal Luc dus verbaal niet sparen als er dingen niet naar wens gaan binnen de lijnen. “Maar andersom ook niet”, grijnst de oudste van het stel.

Marc (25) heeft zelf al de nodige ervaring in de top van het amateurvoetbal. Hij probeert zijn vier jaar jongere broer af en toe van advies te voorzien en soms ook een klein beetje af te remmen. “Luc is eigenlijk pas vorig seizoen na de winterstop aangehaakt bij het eerste van Ter Leede. Dit wordt pas zijn eerste volledige seizoen in de Derde Divisie.”

“Ik ben zelf iemand die met beide benen op de grond blijft. Dat probeer ik ook over te brengen naar Luc: doe je ding bij Ter Leede en zorg dat je belangrijk bent en blijft voor het team. Als hij dit door blijft trekken, ben ik wel heel benieuwd waar het gaat eindigen.”

Leukste seizoen?
Het enthousiasme over zijn terugkeer bij Ter Leede en kunnen samenspelen met zijn broer, roept de vraag op of dit het leukste seizoen bij de senioren is voor De Kruijs. “Dat vind ik lastig te zeggen”, reageert hij. “Bij Quick Boys en Noordwijk heb ik het ook enorm naar mijn zin gehad, dus ik zou het richting die clubs niet fair vinden om dat zo te zeggen. Maar het is wel zo dat alles lekker op zijn plaats valt dit seizoen bij Ter Leede.”

‘Ik wil gewoon iedere wedstrijd goed spelen en belangrijk zijn voor de ploeg. Dan zien we wel wat er op mijn pad komt.’

De Kruijs speelde anderhalf seizoen voor Quick Boys en daarna tweeënhalf jaar bij Noordwijk. Toen hij twijfel voelde bij de technische leiding op Sportpark Duinwetering, besloot hij zelf de knoop door te hakken.

“De club wist niet zeker wat ze wilden. Op gegeven moment wilde ik weten waar ik aan toe was: andere clubs begonnen ook vol te lopen en nee is ook een antwoord. Ik voelde niet de volledige overtuiging dat ze met mij door wilden. Het was voor mij niet helemaal te begrijpen, maar gelukkig heb ik het goed kunnen afsluiten. De laatste vijf of zes wedstrijden begon ik weer te spelen en ook te scoren.”

Koestert De Kruijs de ambitie om (ooit) weer op het hoogste amateurniveau te spelen? “Het mooiste zou zijn om dat met Ter Leede te bereiken”, vertelt hij. “Ik wil gewoon iedere wedstrijd goed spelen en belangrijk zijn voor de ploeg. Dan zien we wel wat er op mijn pad komt.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Ter Leede houdt huis in Hendrik-Ido-Ambacht, remise Rijnvogels

POPULAIRE BERICHTEN