Noordwijk had kort na rust even een resultaat in handen wat het sinds de invoering van de Topklasse niet had behaald op sportpark de Krom. Vijf minuten na gelijkmaker van Emiel Wendt vanaf de penaltystip, bepaalde Robbert Susan – vanaf dezelfde plek aan de andere kant – de eindstand op 2-1. “Dat we tegen zo’n glij-situatie aanlopen is zonde”, vond Noordwijk-trainer Kees Zethof na afloop van de kustderby, waarin zijn ploeg niet tot nauwelijks gevaar kon stichten.

Katwijk kwam goed uit de startblokken en had binnen tien minuten al 2-0 voor kunnen staan. “Maar de kansen van Katwijk waren uiteindelijk ook op één hand te tellen”, vond Zethof, die zijn verdedigende organisatie daarmee een pluim gaf. Die organisatie moest voor rust wel één tegentreffer incasseren. Halverwege de eerste helft kon Susan de 1-0 binnenschieten na een goede aanval over rechts. Noordwijk stelde daar aanvallend niet veel tegenover.

“In de eerste helft boden we te weinig weerstand”, vond ook Zethof. “In de rust hebben we wat dingen doorgenomen, waardoor het in de tweede helft beter ging.” Zethof zag dat zijn ploeg een aantal keren door kon komen via de zijkanten. Uit één van die aanvallen viel uiteindelijk de gelijkmaker, nadat Sander Bosma slim een overtreding van Robin Schulte uit had gelokt en scheidsrechter Schaper een penalty gaf.

Omdat Van Mil vijf minuten later aan de andere kant Toer Bouwman verleidde tot een tackle, kon Susan een tweede Katwijkse voorsprong bewerkstelligen en de wedstrijd gecontroleerd naar het einde brengen.

Tot tien minuten voor tijd de vlam nog in de pan sloeg. “Toen kwam de wedstrijd toch nog tot bloei.” Kort nadat Donovan Slijngard een pittige overtreding had gemaakt op Van Mil en Bosma hem nog wat toebeet, ontstond er een potje duw- en trekwerk voor de dug-out van Noordwijk. Susan kreeg, nadat hij Bosma naar de grond had geduwd, de rode kaart van scheidsrechter Schaper. “Dit hoort er wel een beetje bij”, vond Zethof van het opstootje. “Ik kan me geen derby voorstellen, waarin zoiets niet voorkomt.”

“Bovendien is het wel leuk om naar te kijken”, glimlacht Zethof, die als liefhebber wel van deze editie van Katwijk – Noordwijk heeft genoten. “Maar ik had liever drie punten gehad.”

Later zondag volgt ook nog een uitgebreide reactie van Katwijk-trainer Anthony Correia

Tekst: Henk Kasius