Voor tegenstanders kan het misschien verwarrend zijn: sinds afgelopen zomer lopen er twee spelers met de achternaam De Kruijs voorin bij Ter Leede. De één (Marc) een echte vleugelspeler, de ander (Luc) een aanvallende middenvelder die ook de mogelijkheden in zijn spel bezit om in de frontlinie te kunnen acteren.

Om meteen een klein misverstand uit de wereld te helpen, Luc de Kruijs benadrukt wat zijn favoriete plek is. “Ik lees wel vaker dat ik een aanvaller ben, maar het liefst speel ik op het middenveld. Vanaf ‘10’, zoals afgelopen zaterdag.” Hij scoorde toen allebei de goals voor Ter Leede in de uitwedstrijd bij Harkemase Boys (2-2).

“Het betekent niet dat ik het voorin niet zou kunnen invullen”, vervolgt De Kruijs. “Maar als ik er moet spelen – zoals dit seizoen al vaker gebeurd is aan de rechterkant – dan wel het liefst in een vrije rol. Ik ben geen echte buitenspeler zoals mijn broer Marc. Dat weten ze ook bij Ter Leede.”

‘We praten er wel vaker over en dan zegt Marc: ‘jouw jaren komen nog wel’. Eigenlijk sta ik er net zo in.’

De Kruijs leek lange tijd voorbestemd voor het betaalde voetbal, maar blessureleed speelde hem parten. “Ik heb een aantal keer mijn knieschijven uit de kom gehad. Dat gebeurde ook in de jeugd van Ajax, net op het moment dat ik ook bij de vertegenwoordigende elftallen van Oranje zat.” Botte pech dus, maar de Sassenheimer heeft het achter zich gelaten. “Ik kijk liever niet achterom. Het is gebeurd en ik klaag er niet over.”

De middenvelder speelde zeven jaar op de Toekomst en vervolgens drie seizoenen voor Sparta. Daarna lonkte een buitenlands avontuur in Schotland. “Een deal met Dundee United kwam echter niet rond, waardoor ik nu zo’n tweeënhalf jaar geleden terug ben gegaan naar Ter Leede.”

Content op de Roodemolen
Mede door nieuwe problemen aan zijn knie brak De Kruijs niet direct door in de hoofdmacht op de Roodemolen. Sinds ongeveer een jaar is hij onomstreden basisspeler en dat zorgt voor tevredenheid. “Ik heb echt niets te klagen. Ter Leede is echt een leuke club. Ook het samenspelen met mijn broer bevalt erg goed.”

Marc is vier jaar ouder en keerde afgelopen zomer terug op de Roodemolen na gespeeld te hebben voor Quick Boys en Noordwijk. De oudste De Kruijs liet in een eerder interview met VIDB al weten er erg van te genieten om zijn broertje als ploeggenoot te hebben en gaf toen ook aan hoge verwachtingen van Luc voor de toekomst te hebben. “Als hij dit door blijft trekken, ben ik heel benieuwd waar het gaat eindigen.”

“Dat was een leuk stukje”, vertelt Luc. “We praten er wel vaker over en dan zegt Marc: ‘jouw jaren komen nog wel’. Eigenlijk sta ik er net zo in. Ik verwacht dat ik een niveau hoger zeker aankan, maar ik moet geduld hebben. Ik ben net 21 en speel pas een jaar in Ter Leede 1.”

De kans is groot dat De Kruijs ook volgend seizoen op de Roodemolen acteert, ondanks dat hij in de wandelgangen wel eens gelinkt wordt aan regioclubs in de Tweede Divisie. “Ik hoor links en rechts ook wel eens wat, dat er interesse zou zijn en ik op de radar sta. Maar er is niets concreet. Daarnaast denk ik dat het beter is om nog een jaar bij Ter Leede te spelen in plaats van op de bank te zitten en af en toe in te vallen.”

De Kruijs hoopt op termijn een stap te kunnen maken, maar daarbij zit het profvoetbal niet meer direct in zijn hoofd. “Dat ambitie is zeker, maar of het realistisch is weet ik niet. Ik hoop wel, over een jaar of anderhalf, de stap naar de Tweede Divisie te maken. Maar nogmaals: voor nu zit ik goed bij Ter Leede.”

Voor de korte termijn heeft De Kruijs de wens om in ieder geval zo snel mogelijk met Ter Leede uit de gevarenzone te komen. “Voor mijn gevoel gaat het de goede kant op. We zijn de laatste tijd moeilijk te verslaan. Van de laatste zeven wedstrijden hebben we er maar één verloren. Er zit alleen net te vaak een gelijkspelletje tussen.”

‘Er zijn wedstrijden dat ik alleen maar aan het passen ben en niet in scoringspositie kom. Het is belangrijk om er vaker te komen.’

Een remise kwam ook zaterdag in Friesland uit de bus bij het bezoek aan Harkemase Boys: 2-2. De Kruijs bracht Ter Leede tweemaal op voorsprong, maar genoeg voor de zege was het niet. Daar baalde de doelpuntenmaker van. “Zij hadden wel een speloverwicht, maar hanteerden veel de lange bal naar hun lange spitsen. Wij stonden goed te verdedigen, totdat Mark de Vries een penalty veroorzaakte. Dat was ongelukkig, maar die jongen schoot hem goed binnen. Daarna was het wel een beetje klaar.”

Dubbele cijfers
Door zijn twee goals vijzelde De Kruijs zijn seizoenstotaal op naar vijf. Hij weet het qua assists niet precies, maar de voormalig Ajacied denkt qua aangeven ook die richting op te gaan. “Ik hoop toch wel bij allebei in de dubbele cijfers uit te komen.”

In ieder geval vindt De Kruijs dat er rek in zijn scorend vermogen zit. “Mijn rendement moet omhoog”, vertelt hij. “Er zijn wedstrijden dat ik alleen maar aan het passen ben en niet in scoringspositie kom. Het is belangrijk om er vaker te komen, dat is iets waar ik met de trainers aan probeer te werken. Soms slaap ik nog een beetje teveel. Als Marc dan een voorzet geeft, ben ik nog niet in de zestien. Dat moet eruit.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Marc de Kruijs geniet van terugkeer op oude nest en samenspel met broer Luc

POPULAIRE BERICHTEN