Het is niet zo dat Jelmer Vijlbrief er geen plezier meer in heeft bij VVSB. Integendeel zelfs. Wel merkt hij dat de verplichtingen van het spelen op topamateurniveau hem langzamerhand wat tegen zijn gaan staan. Om die reden heeft Vijlbrief besloten om na elf jaar VVSB af te zwaaien en terug te keren naar zaterdagtweedeklasser RCL. “Het is het ideale jaar om hier te stoppen.”

“Het is mooi geweest”, vertelt Vijlbrief. “Eigenlijk overwoog ik een jaar geleden al om bij VVSB te stoppen. Maar toen stonden we er niet goed voor en je wilt liever niet met degradatie afscheid nemen. Dit jaar gaat het hartstikke goed. We kunnen zelfs nog promoveren. Daarnaast vind ik het belangrijk om af te sluiten op een moment dat je het niveau nog aankan in plaats van dat je wordt gedwongen.”

‘In eerste instantie had ik nooit gedacht hier zo lang te spelen, maar op gegeven moment gaat het vanzelf. Als je het naar je zin hebt, is er ook geen reden om weg te gaan.’

Het verhaal van VVSB is al vaak beschreven. Vorig seizoen speelden de Noordwijkerhouters zich in de allerlaatste seconden van het seizoen veilig. Een goal van Youssef Blel diep in blessuretijd tegen FC Lisse voorkwam dat de paarsgelen afdaalden naar de Vierde Divisie. VVSB handhaafde zich, maar werd door de KNVB wel gedwongen over te stappen naar de zondagse variant van de Derde Divisie. Daarin is VVSB de grote relevatie. De ploeg van Wilfred van Leeuwen staat tweede, kort achter ADO ’20, en veroverde al de tweede periode.

Tweede promotie?
Volop kansen dus om een terugkeer naar het hoogste niveau af te dwingen. “Promotie zou het helemaal afmaken”, vertelt Vijlbrief. “Natuurlijk hebben we dat al eens eerder gedaan (in 2017, red.), maar dat was toch net iets anders. We moesten toen bij de eerste zeven eindigen. Het voelde wel als promotie hoor, maar via een kampioenschap of de nacompetitie is toch specialer.”

Vijlbrief speelde tot zijn negende bij RCL, waarna hij overstapte naar de jeugdopleiding van Sparta. Toen zijn tijd in Rotterdam tot een einde kwam, speelde hij twee seizoenen bij eerst UVS en later RCL. Vervolgens diende de belangstelling van VVSB zich aan.

“Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om het te gaan doen. De stap van de Eerste Klasse naar de Topklasse Zondag was veel te groot, dacht ik.” Vijlbrief besloot echter toch in het diepe te springen. “Ik heb eerst twee of drie maanden in het tweede gelopen. Ik heb me altijd voorgehouden: als de kans komt, moet je zorgen dat je er staat. En dat lukte. Sindsdien heb ik er altijd bijgezeten en vaak in de basis gestaan.”

Vaak problemen met de hamstring
Voor Vijlbrief staat de teller inmiddels op ruim 250 optredens in het paarsgeel. “Het aantal wedstrijden valt niet tegen, maar het hadden er meer moeten zijn”, vertelt hij. Aanhoudende hamstringproblemen deden hem echter vaak de das om. “Dat kostte me ieder jaar wel een wedstrijd of acht a tien. Vorig seizoen had ik ook last van mijn knie, maar in negentig procent van de gevallen was het altijd toch wel die hamstring.”

Die achterbeenklachten zorgden er ook voor dat hij een groot deel van de eerste seizoenshelft miste. “In de laatste wedstrijd vorig seizoen tegen FC Lisse maakte ik een fout, waardoor een speler van hun alleen op de keeper afkon. Ik trok een sprint en wilde hem inhalen, maar voelde het in mijn hamstring schieten. Na die wedstrijd waren we natuurlijk een hele tijd vrij. Elke keer als ik dacht het wel weer zou gaan, schoot het er opnieuw in. Dat heeft tot november geduurd.”

Vijlbrief steekt ook wel de hand in eigen boezem. “Ik kreeg altijd oefeningen van de fysio mee. In het begin deed je die altijd trouw, maar zodra je dan weer fit raakte, verslofte die weer. Ik weet van mezelf dat het niet handig is, maar ik had gewoon niet de discipline om dat zelf consequent bij te houden.”

Gouden generatie langzaam uit zicht
Na elf seizoenen trouwe dienst is Vijlbrief de speler met de meeste dienstjaren in de selectie van VVSB. Van de gouden generatie die in 2016 de halve finale van de KNVB Beker bereikte en jarenlang verdienstelijk meedraaide op het hoogste amateurniveau, zijn nog slechts een paar spelers over. “Ruben Valk en Tim de Rijk”, somt Vijlbrief op. “Maar Ruben is drie jaar na mij gekomen en Tim is natuurlijk ook nog een tijdje weggeweest.”

‘Natuurlijk was de hele ervaring van een uitverkocht stadion bij FC Utrecht ook heel mooi, maar de wedstrijd tegen Den Bosch is mij het meest bijgebleven.’

Uiteindelijk is Vijlbrief dus al meer dan een decennium actief op de Boekhorst. “In eerste instantie had ik nooit gedacht hier zo lang te spelen, maar op gegeven moment gaat het vanzelf. Als je het naar je zin hebt, is er ook geen reden om weg te gaan. Ik heb VVSB altijd een onwijs mooie en warme club gevonden.”

Inmiddels is voor Vijlbrief het moment aangebroken om terug naar ‘huis’ te gaan. RCL welteverstaan, de club waar hij zijn eerste stappen op een voetbalveld zette. “Het is niet zo dat ik het niet meer naar mijn zin heb, maar bepaalde dingen zijn me wel meer gaan tegenstaan. Laatst zag ik dat Peet van der Slot met zijn vrienden op wintersport was. Dat zijn dingen die ik nooit heb kunnen doen.”

“Vooropgesteld: ik heb dat altijd geaccepteerd en altijd alles in het teken van het voetbal gesteld. Maar het voelt voor mij goed om dat iets anders in te gaan richten. Bij RCL kan ik een keertje minder trainen en in plaats van naar Uden of Heerlerheide kan ik nu op de fiets naar een aantal uitwedstrijden. Sinds dat ik op mijn negende bij Sparta terechtkwam, ben ik altijd in het hoogseizoen op vakantie geweest. Daarin word ik straks wat flexibeler en misschien ga ik nog wel een keer een verre reis maken.”

Hoogtepunt: Den Bosch-uit
Gevraagd naar zijn hoogtepunt bij VVSB hoeft Vijlbrief niet lang na te denken. “Dat was Den Bosch-uit”, doelt hij op de kwartfinale van de KNVB Beker. “Het was lang een kansloze wedstrijd. We stonden 2-0 achter en het leek eerder 3-0 of 4-0 te worden. Als je dan uit het niets zo die wedstrijd omdraait, echt geweldig. Natuurlijk was de hele ervaring van een uitverkocht stadion bij FC Utrecht ook heel mooi, maar de wedstrijd tegen Den Bosch is mij het meest bijgebleven.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Vijlbrief keert na elf jaar VVSB terug op het oude nest

POPULAIRE BERICHTEN