“We maakten het Katwijk altijd wel moeilijk met Koninklijke HFC.” De glimlach van Sietse Brandsma is veelzeggend. Hij had al goede herinneringen aan sportpark De Krom voor het zijn thuishaven werd. In de eerste oefenwedstrijd van Katwijk, tegen Jong AZ, speelde Brandsma één helft voor zijn nieuwe club. Na de wedstrijd, die uiteindelijk in een 2-3 overwinning voor de bezoekers eindigde, ging de spits in op de vraag wat nu precies de verschillen zijn tussen zijn oude en zijn nieuwe club. “Bij Koninklijke HFC zakten we meer in en loerden we op de omschakeling. Katwijk speelt veel dominanter en met druk naar voren.”

Dat verschil in speelstijl zorgt ervoor dat de rol van de spits heel anders is. “Inderdaad. Bij Koninklijke HFC moest ik vaker de ruimtes zoeken en diepgaan, nu is het meer in de bal komen en goed hoog druk zetten”, vertelt Brandsma. Daarnaast zal hij vaker in de kleine dan in de grote ruimte moeten opereren. “In tegenstelling tot afgelopen seizoen zal ik nu vaker door een voorzet vanaf de zijkant bediend gaan worden.”

Strijden voor het hoogste
Belangrijker nog dan het tactische verhaal is het verschil in ambitieniveau tussen de Haarlemmers en Katwijk. “Met Koninklijke HFC eindigden we twee seizoenen geleden op de derde plaats en daar waren we heel blij mee. Bij Katwijk is een derde plek niet goed genoeg. Hier speel je altijd om de titel. Die ambitie heb ik ook, daarom heb ik ook de overstap naar Katwijk gemaakt.”

De eerste weken op De Krom zijn goed bevallen. “Anthony Correia kende ik al van mijn tijd bij ODIN ’59, maar we hebben ook een leuke spelersgroep”, vertelt Brandsma. Dat de keuze om Koninklijke HFC te verruilen voor Katwijk vooralsnog een goede lijkt, bleek wel uit de snelle aanpassing van de spits.

‘Goed in de tang’
Brandsma liet in de eerste 45 minuten van het openingsduel van de Krombewoners zien dat de tactische switch al meer dan redelijk gemaakt is. “Ik ben wel tevreden over wat we de eerste helft hebben laten zien. Met name de eerste twintig minuten hadden we Jong AZ goed in de tang.”

Katwijk kwam op een 2-0-voorsprong, dankzij twee goals van Tim Freriks, maar zag Jong AZ nog voor rust langszij komen. Laat in de tweede helft zetten de Alkmaarders de winnende treffer op het bord.

Tekst: Henk Kasius
Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Correia haalt hoogste Nederlandse trainersdiploma
Check ook: Voorbereidingen van onze regioclubs uitkomend op Divisie-niveau op een rij

POPULAIRE BERICHTEN