De eerste uitwedstrijd van Katwijk, tegen Jong Almere City, is zaterdagmiddag letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Nadat scheidsrechter Sturm voor rust beide ploegen al een keer naar binnen had gedirigeerd vanwege onweer, moest hij na zeventig minuten spelen bij een 0-1-stand nogmaals die beslissing nemen. Een kwartier later riep de speaker om dat die tweede onderbreking omgezet was in een definitieve staking.

Katwijk toonde zich niet in zijn beste doen in de zeventig minuten die wel gespeeld werden. Jong Almere City kwam voetballend aardig mee met de regerend kampioen, maar kon nauwelijks echt gevaarlijk worden. Aan de andere kant creëerden de Krombewoners, op de slotfase van de eerste helft na, slechts mondjesmaat mogelijkheden om te scoren.

Des Kunst was voor rust twee keer dicht bij de openingstreffer, maar hij zag één poging net naast gaan en de andere inzet met een goede reflex gekeerd worden door Joel van der Wilt. Sietse Brandsma was halverwege de eerste helft wel voorbij doelman Van der Wilt, maar kreeg de bal onder zich waardoor hij niet kon afdrukken.

Susan met de openingstreffer
Ruim tien minuten na rust was het wél raak. Joey Ravensbergen wist met een strakke, lage voorzet Brandsma in stelling te brengen. De spits stuitte op Van der Wilt, maar zag dat Robbert Susan in de rebound de bal in het lege doel werken, 0-1. In de fase erna zette Jong Almere City aan om de gelijkmaker te forceren, maar wist het alleen gevaarlijk te worden via een vrije trap van Twan van der Zeeuw. Jean Paul van Leeuwen tikte de inzet professioneel over de deklat.

Die vrije trap bleek uiteindelijk het laatste echte gevaar voor het onweer vroegtijdig een einde aan het duel maakte.

Trainer Anthony Correia vond de beslissingen van scheidsrechter Sturm om van het veld te gaan allebei een goede keuze. Bij het besluit om er definitief mee op te houden zette hij echter wel zijn vraagtekens. “Wij zaten in de kleedkamer te wachten tot we weer verder konden, terwijl de spelers van Jong Almere City al onder de douche stonden”, zei Correia na afloop. “Ik ben nog in gesprek gegaan met de scheidsrechter en heb hem gevraagd om nog even geduld te hebben, maar het besluit was al genomen.”

“Almere City is een BVO, mijn spelers moeten doordeweeks gewoon aan het werk en kunnen dan ’s avonds ook nog “even” naar Almere voor twintig minuten. Dit heb ik ook aan de scheidsrechter geprobeerd uit te leggen.”

Dat geduld een schone zaak was, bleek toen de selectie van Katwijk een kwartier later helemaal klaar was voor de terugreis. “De buschauffeur hoeft de ruitenwissers niet aan te zetten, dat scheelt in ieder geval,” besloot Correia met een wrange glimlach.

Tekst: Henk Kasius