Lars Jansen was zaterdag, in zijn eerste competitiewedstrijd, tegen GVVV dé uitblinker onder de lat bij Quick Boys. De doelman werd afgelopen december al aangetrokken, terwijl de club ook de 31-jarige Paul van der Helm nog onder contract heeft. Deze 1.98 lange ex-prof stond de eerste twee duels onder de lat. Na het duel van komend weekend zegt trainer Thomas Duivenvoorden een definitieve keus te maken. Wie is de 26-jarige 1.83 meter lange Lars Jansen?

De in Haarlem geboren Jansen stond in zijn jeugd bij BSM nog in de spits. Zijn vader Hans was echter keeper. Aan de hand van zijn vader liep Lars destijds naar het voetbalveld van BSM. Hans was daar tot zijn 45ste eerste doelman. Weliswaar in de Vierde Klasse, maar daar speelden destijds meerdere keepers met talent. Ex-Ajacied Tom van Schaik bij TYBB, Gertjan van Santen bij DSOV, Fons Halfman, ex-Telstar, bij Bloemendaal.

Dromen
Lars droomde van een loopbaan als spits en kwam tot zijn dertiende uit in de hoogste jeugdelftallen. “Na de scheiding van mijn ouders, ben ik op mijn dertiende bij mijn moeder gaan wonen in Uithoorn. School en voetbal waren daar beter te combineren en ik kon bij Argon op Divisie-niveau voetballen.”

Zijn vader spoorde hem wekelijks aan om te gaan keepen. Wellicht had Lars wel de goede genen, dacht hij. Pas op zestienjarige leeftijd waagde Lars de sprong in het diepe. “Keeperstrainer Glenn Berkelaar stond wel even te kijken. ‘Je hebt nul komma nul basis’, zei hij. ‘Maar ik zie wel wat in je’.”

Go Ahead Eagles
Die dag kwam zijn leven in een stroomversnelling. “Drie keer per week trainde  ik met Glenn en met Onder-17 en later Onder-19 bij Argon. We speelden tegen Go Ahead Eagles en die wilden me hebben voor Jong Go Ahead Eagles. Ruim twee jaar heb ik in Deventer gespeeld. Eerst als amateur, maar later een jaar als prof met een klein contract. Jack de Gier en later John Stegeman waren de trainers. Ik had een appartement en voelde dat ik elke dag beter werd. Bij Go Ahead trainde ik in de ochtend en in de middag, het was gewoon een baan, dat is toch heerlijk.”

Voetballende keeper
Jansen omschrijft zichzelf als een aanvallende keeper. “Ik ben niet de langste, maar heers wel in de lucht. Emiel Wendt liep bij Noordwijk in de spits. Die is twee meter lang, maar op de training was alles in het vijfmetergebied voor mij. Ik heb, mede door mijn voetbalervaring, een goede trap, denk mee in de opbouw en positioneer mezelf goed.”

Opbouw
Trainer Duivenvoorden maakte Jansen na afloop van het met 0-1 gewonnen duel bij GVVV een compliment voor het tegenhouden van ballen, maar gaf ook aan dat zijn opbouw beter kon. ,,Al heeft dat ook te maken met de samenwerking met de centrale verdedigers en de centrale middenvelder. Drie van deze vier spelers waren zaterdag nieuw ten opzichte van afgelopen seizoen. Zij hebben die schwung en dynamiek nog niet en we konden op die plek op het veld niet onder de hoge druk van GVVV uit spelen.”

Keuze
Jansen keepte in de voorbereiding van Quick Boys al zijn wedstrijden, net als Van der Helm. Duivenvoorden kon toen nog geen definitieve keuze maken uit de twee doelmannen. “Na vijf weken en twee dagen hebben we nog onvoldoende informatie verzameld om tot goede argumenten en keuzes te komen”, zei hij destijds.

Vuurdoop
Jansen stond vorige week dinsdag de eerste helft onder de lat tegen een combinatie van Koninklijke HFC. Van der Helm speelde na de hervatting. Zaterdag na het duel met RKAV Volendam is het D-day.

Tekst: Peter Brink
Foto: Orange Pictures

Lees ook: Verslag | Zonneveld wijst Quick Boys de weg bij GVVV, Jansen blinkt uit

POPULAIRE BERICHTEN