Dit seizoen introduceert de KNVB een pilot met een tijdstrafregeling in de districtsbeker (standaard mannen A-categorie). Vanaf de achtste finales krijgt een speler die een gele kaart ontvangt een tijdstraf van tien minuten, waarbij hij plaats moet nemen op de tijdstrafbank.
Doelstellingen van de Tijdstrafregeling
De KNVB zet zich in om het voetbal aantrekkelijker, eerlijker en sportiever te maken. Sinds 2017 worden verschillende spelregelwijzigingen getest, onder andere in toernooien zoals de Otten Innovation Cup en de Future Cup. Deze initiatieven zijn bedoeld om het gedrag van spelers en staf tegenover scheidsrechters en elkaar positief te beïnvloeden.
Uit onderzoek, gesprekken met stakeholders en positieve ervaringen uit andere sporten en lagere voetbalniveaus blijkt dat een tijdstraf effectief kan bijdragen aan sportiviteit en respect. Een tijdstraf heeft directe gevolgen voor de speler en zijn team, wat onderlinge correctie en verantwoordelijkheid stimuleert. Dit helpt om ongewenst gedrag te voorkomen.
Onderzoek naar de Effecten
Tijdens de pilot wordt uitgebreid kwalitatief en kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder spelers, trainers en scheidsrechters.
- Kwalitatief onderzoek richt zich op de invloed van de tijdstraf op de beleving van betrokkenen, zoals spelers, arbitrage, stafleden en fans.
- Kwantitatief onderzoek vergelijkt het aantal tijdstraffen in de pilot met het aantal gele kaarten in reguliere wedstrijden. Daarnaast wordt onderzocht of tijdstraffen leiden tot meer sportiviteit, eerlijkheid en veranderingen in het scoringsverloop wanneer een team tijdelijk met minder spelers speelt.
Met deze pilot hoopt de KNVB verdere stappen te zetten richting een sportiever en eerlijker voetbal.
Bron: KNVB