FC Rijnvogels heeft tegen XerxesDZB de eerste wedstrijd na de winterstop winnend afgesloten (2-0). In een duel dat pas ging leven in de tweede helft zorgden Mitchell Beijersbergen en Martin Onderwater voor de doelpunten. Door de overwinning laat Rijnvogels de staart van de competitie ver achter zich.

Handhaving was de doelstelling van Rijnvogels aan het begin van het seizoen. Halverwege de competitie is de fusieclub hard op weg om dit te bewerkstelligen. Vandaag stond het Rotterdamse XerxesDZB op het menu. Een club die zes punten minder had en twee plaatsen lager stond.

Messemaker alert

Rijnvogels begon met goed positiespel aan de wedstrijd. Op dit gebied zijn de Katwijkers één van de betere teams in de competitie. Maar zoals in de eerste seizoenshelft vaker gebeurde, was het de tegenstander die de kansen creëerde. Keeper Peter Messemaker moest een aantal keer ingrijpen op doelpogingen van de Rotterdammers. Dat het gevaarlijkste wapenfeit in de eerste helft van Rijnvogels van rechtsback Joey Zandbergen kwam, zei genoeg over het povere spel wat op de mat werd gelegd.

In de tweede helft kwam Rijnvogels scherper voor de dag. Tien minuten na de rust konden de toeschouwers op de Kooltuin al opveren. Beste man van het veld, Beijersbergen, speelde twee man uit en schoot de 1-0 vanaf rand zestien binnen. Hiermee was het Rotterdamse verzet gebroken en vanaf toen dicteerden de Kooltuinbewoners de wedstrijd.

Het veldoverwicht leverde naast een handvol kansen ook nog een doelpunt op. De rechtsback van Xerxes hief knullig buitenspel op, waardoor Onderwater (zie foto) alleen kon doorlopen op de keeper. De spits faalde niet en ronde kundig af.

Inspiratieloos

Xerxes probeerde het nog wel via een aantal aanvallende wissels, maar kwam niet verder dan wat inspiratieloze lange ballen. Rijnvogels liet het begaan en kwam via een paar snelle tegenstoten nog een aantal keer voor keeper Marcel van Staaijeren. Doelpunten leverde het echter niet op.

Linksback Rob Zandbergen beleefde een goede week op de Kooltuin. Naast de drie punten verlengde de verdediger ook zijn contract. Zandbergen: ,,Genieten! Je wist gewoon dat degene die het eerste doelpunt zou maken de overwinning zou pakken. Dit is een belangrijke zege tegen een directe concurrent, die we nu een zetje naar beneden geven. Al met al een mooi weekje.”

Zandbergen: ,,De eerste helft was niet goed. We lieten ze veel te veel op onze helft komen. In de tweede helft pakten we ze in de omschakeling, ook omdat we veel feller waren en sneller speelden. Jammer dat we na de 2-0 niet doordrukten en meer goals produceerden.” Niemand die daar overigens echt om maalde op de Kooltuin.

FC Rijnvogels – XerxesDZB 2-0 (0-0). 50. Beijersbergen 2-0, 62. Onderwater 2-0.

FC Rijnvogels: Messemaker, J. Zandbergen (86. Stam), Ouwehand, Wijmer, R. Zandbergen, Van der Horst, Van der Breggen, Guijt, Beijersbergen, Van Veen (20. Dijk), Onderwater (80.Beukenholdt)

Tekst: Matthijs Snepvangers