Voor Noordwijk breken de weken van de waarheid aan. Door het puntverlies afgelopen zaterdag tegen XerxesDZB is de achterstand op Quick Boys opgelopen tot vier punten. Een nieuwe zeperd zaterdag tegen Jodan Boys en de titel is behoorlijk uit het zicht verdwenen. Ook al staat Edwin van der Sar op doel op de Duinwetering. VIDB beschouwt voor met Noordwijk-verdediger Mark Veerman en Jodan Boys-middenvelder Jorn van Lunteren.

 ,,Dat mag niet gebeuren”, is de 27-jarige Veerman duidelijk. ,,En daarbij hebben we nog wat goed te maken tegen Jodan Boys”, zegt de verdediger die dit seizoen overkwam van de club uit Gouda. Hij heeft er nog altijd goede contacten. ,,Ik spreek de teammanager bijna dagelijks op mijn werk en ook m’n maatje centraal achterin spreek ik nog vaak. De andere jongens minder, maar op z’n tijd.”

Van Lunteren 22 jaar en volgend jaar spelend voor Rijnsburgse Boys, beseft dat een goed resultaat funest is voor Noordwijk. ,,Dat denk ik wel. Ik vond Quick Boys tegen ons nog niet zo goed, maar dat was in het begin. Ik zie Quick Boys dit niet uit handen geven. Die worden kampioen.”

Eerder dit seizoen verloor Noordwijk uit in Gouda met 3-2. Van Lunteren maakte toen twee goals. Twee weken geleden om een plek in de finale van de Districtsbeker won Noordwijk thuis met 1-0. Veerman:  ,,Niet makkelijk dus. Ik heb zelf met Jodan Boys nog nooit verloren van Noordwijk dus dat zegt wel iets. Uit deden we het niet goed. Ik wist dat zij druk zouden zetten. En daar hebben we niet goed op geanticipeerd. We speelden ook met drie man achterop, en hadden ons dus aangepast.”

,,Voor de beker begonnen zij ook beter”, vervolgt de centrale verdediger. ,,Gelukkig blijft het bij wat kansen en kunnen we het nog rechtbreien door die 1-0 te scoren. De tweede helft was duidelijk voor ons. Die jongens van Jodan Boys gaven toen ook aan dat ze misschien iets te veel met ons mee zijn gaan voetballen in plaats van iets rustiger aan te doen.”

Van Lunteren: ,,Noordwijk ligt ons wel, zoals Mark al zegt. Ik weet niet waarom, maar op een of andere manier is dat zo. Voor de competitie scoorde ik twee keer tegen ze. Gaat mijn schot een paar weken geleden erin, staan wij met 1-0 voor en dan moet ik het nog zien of Noordwijk wint. Maar misschien wilden we wel te graag en gingen we iets te ver naar voren na die tegentreffer. Daar heeft Mark wel gelijk in. De linies kwamen te ver uit elkaar te liggen. We hadden meer geduld moeten hebben en in de tweede helft nog wat gas geven. Noordwijk is de betere ploeg, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Dan moet je het slimmer aanpakken. In de tweede helft waren zij echt de betere.”

Recordinternational
Zaterdag zal een wedstrijd zijn zoals beiden hem nooit meer zullen meemaken. Bij Noordwijk zal recordinternational Edwin van der Sar het doel verdedigen. ,,Ongelofelijk. Ik hoorde het dinsdag van Pieter Vink. Ik dacht eerst: ‘dit kan toch niet’?”, is Veerman nog onder de indruk. ,,Het is supervet. Iedereen duikt nu bovenop Noordwijk, wat logisch is. Het was een fantastische keeper en iedereen kijkt tegen hem op. En hij kan nog makkelijk mee, maak je daar maar geen zorgen over. Het is een unieke kans voor ons. Hij zal dingen vertellen en ons hopelijk nog wat leren. Andersom is het zo; die jongens van Jodan Boys zijn gebrand om te scoren. Het gaat sowieso de boeken in.”

Ook de in Woerden woonachtige Van Lunteren ziet het wel zitten. ,,Reken maar. Natuurlijk is het leuk. In de wedstrijd zal je er niet zoveel van meekrijgen, maar van te voren wel. Er zal veel publiek zijn. Misschien ook wel veel media. En misschien scoren wij zomaar. Dan kom je in een mooi rijtje. De laatste die dat deden waren volgens mij ene Lionel Messi en David Villa in de finale Champions League. Dus zeg het maar.”

De spelmaker is met zijn club bezig aan een prima seizoen. De club uit de kaasstad staat vijfde. ,,Als wij ons 100 procent inzetten kunnen we van iedereen winnen. Is dat minder dan kunnen we ook van iedereen verliezen. De doelstelling was handhaving, dus voor iedereen is het zeer verrassend waar we staan. Nu willen we toch proberen voor die derde plek te gaan. Ik denk dat ASWH daar onze grootste concurrent voor is. Samen met FC Rijnvogels.”

Moeten
Noordwijk zal dus moeten winnen. Na de winterstop werden al vijf punten gemorst, ten opzichte van Quick Boys. Veerman heeft er niet gelijk een verklaring voor. ,,Geen idee. Niet scherp zijn, onderschatting? Tegen Quick Boys spelen we wel goed en dan gooi je het zaterdag zo weg. Zij laten geen punten meer liggen, dan verdienen ze het ook. We pakken in een seizoen maar één punt tegen XerxesDZB. De nummer tien. Dat mag niet. En dan voetballen we leuk, maar daar koop je weinig voor.”

De stopper kwakkelt momenteel zelf ook met lichaam. ,,Ik had wat klachten aan m’n lies en rug. Ben ook wat ziek geweest. Dat is hopelijk zaterdag allemaal over. Ik sta ook nog eens op scherp.” Verder zijn ook Diederick Hoogerwaard en natuurlijk Mustafa Amezrine nog niet fit om te beginnen.

Van Lunteren verkast net zoals Veerman al eerder deed naar de Bollenstreek. De laatste is ervan overtuigd dat zijn teamgenoot van weleer, ze speelden drie jaar samen, het gaat redden op de Middelmors. ,,Jorn is een goede speler.  Hij had altijd de ambitie om hogerop te gaan. Leuk dat het hem is gelukt. Hij heeft een goede techniek, zorgt goed voor zichzelf en speelt van box-to-box. Een moderne middenvelder die iedere trainer er wel bij wilt hebben.”

,,Mooi dat Mark dat zegt, maar het kan nog beter”, stelt Van Lunteren. ,,Aan het begin van dit seizoen heb ik veel gepraat met mensen over de stap en ik wilde hem dit jaar gaan maken. Rijnsburg was vorig seizoen al naar mij toe gekomen en toen vond ik het beter om nog te wachten. Nu vond ik de tijd wel rijp. “

,,Ik speel nu als een soort tweede spits, terwijl ik liever echt op het middenveld speel”, verduidelijkt hij. ,,De bal ophalen, het spel verdelen en dan eronder komen. Maar hier leer ik wel weer van. Ik zou nog wel wat meer kunnen scoren. Ik sta nu op zes. Vorige week schiet ik binnenkant paal. Het heeft ook met geluk te maken.”

De kans is groot dat beide ploegen elkaar volgend jaar weer tegenkomen, maar dan als onderdeel van een derby. ,,Ik hoop het niet, maar het zou zomaar kunnen. Het liefst speel ik met Rijnsburg in de Tweede Divisie. Het zal nog lastig worden, voor beide ploegen overigens om te promoveren. Het voetbal leeft enorm in de Bollenstreek en ik heb de ambitie om hogerop te spelen. Dan is Rijnsburg een hele mooie club. In principe ben ik gehaald in een 4-3-3 systeem voor de positie rechts op het middenveld. Maar zoals iedereen moet ik gewoon laten zien dat ik erin hoor. De trainer geeft geen garanties, dat heb je wel in de media kunnen lezen de afgelopen weken.”

Foto: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN