De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten bij mensen. Dat stelt de Vrije Universiteit Amsterdam na nieuw onderzoek. De uitkomsten daarvan worden woensdagavond gepresenteerd in het televisieprogramma Zembla.
De onderzoekers deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Gevolg: ,,De embryo’s gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering.”
Volgens onderzoeksleider en hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer staan de resultaten van het onderzoek haaks op de uitkomsten van het RIVM. Dat concludeerde eind vorig jaar dat sporten op rubbergranulaat veilig is.
Opgelucht adem
Daarmee leek een maandenlange soap ten einde gekomen. Begin oktober deed een uitzending van Zembla veel stof opwaaien. Wetenschappers stelden dat de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden worden uitgestrooid, kankerverwekkende stoffen bevatten. Het eerdere onderzoek door de RIVM werd afgedaan als niet-representatief.
Het RIVM diende een nieuw onderzoek in te stellen, en de langverwachte resultaten werden in december gepresenteerd. Veel amateurclubs haalden opgelucht adem toen het RIVM stelde dat het veilig was. Het vervangen van de korrels op een bestaand veld kost ongeveer 60.000 euro, het hele veld vervangen drie ton.
Terughoudend
Het is mogelijk dat de VU de hele discussie over kunstgras weer nieuw leven inblaast. Hoogleraar De Boer raadt het af om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat: ,,Ik zou het zelf niet doen. Ik ben er erg terughoudend in, gewoon om wat je hier ziet.” Desgevraagd zegt De Boer zijn eigen kinderen niet op de rubberkorrels te laten spelen.
Volgens De Boer zijn de resultaten van de zebravisstudie een belangrijke indicator voor mogelijke gezondheidseffecten bij mensen, maar is er meer onderzoek nodig om dat nader vast te stellen: ,,We weten niet hoeveel het is, en welke stoffen het zijn.”
De uitzending van Zembla is woensdagavond om 21.20 te zien op NPO 2