Wat heb je zoal nodig voor een geslaagd meidentoernooi? Om te beginnen een sportpark van enige omvang met de nodige mogelijkheid tot parkeren. En als het even kan van het zonovergoten soort. Voeg daaraan toe een gedegen toernooiorganisatie die vaker met het bijltje heeft gehakt en, niet geheel onbelangrijk: heel veel meiden.
Aan alle bovengenoemde facetten was in ruime mate voldaan op de Elsgeest en dus kon deze editie de boeken in als een geslaagde. En dat niet alleen, het was meteen ook een hele bijzondere. Tijdens zijn zijn openingstoespraak maakte voorzitter Jan Regeer bekend dat het toernooi voortaan het Caroline Dangerman-toernooi gaat heten. ,,Misschien zijn we daar wel anders in dan andere verenigingen. Als Voorhouter ben je toch een beetje een dwarsdrijver, maar wij vernoemen het toernooi naar mensen die nog leven”, was getekend voorzitter Regeer.
Caroline Dangerman is secretaris van de club en zet zich al jaar en dag in voor de jeugd op de vereniging. Collega-bestuurslid en jeugdvoorzitter Frank Döfferhof: ,,Ze heeft aan de bakermat gestaan van het vrouwen- en meisjesvoetbal bij Foreholte. Zelf heeft ze gespeeld bij de club in de jaren ‘80 en daarna ook nog de nodige teams geleid.” Een passender persoon om het toernooi naar te vernoemen, was er dus niet te vinden binnen de vereniging. ,,Eigenlijk was dit twee jaar geleden al de bedoeling, maar toen was ze op vakantie. Dus het is de tweede editie en de eerste die haar naam draagt.”
Tot haar eigen verbazing hoort Caroline Dangerman dat het toernooi voortaan haar naam draagt
Dat het succesvolle toernooi niet ieder jaar wordt georganiseerd, heeft een eenvoudige reden. ,,Het ene jaar organiseren we het Jan Schrama-toernooi en het andere jaar vullen we het in met dit toernooi. Het is een redelijke operatie met 19 verenigingen en 35 teams. Maar het Jan Schrama-toernooi is een heel Pinksterweekend en dan komen er 200 tot 250 teams. Dus alles wat kleiner is, is dan relatief gemakkelijk.”
,,Bij de meiden is het teamgevoel belangrijker dan winnen”
De markt voor dergelijke toernooien is groeiende, nu steeds meer meiden gaan voetballen en de vraag dus gestaag stijgt. Een trend die ook in Voorhout niet onopgemerkt is gebleven. ,,Het is leuk dat er meer georganiseerd wordt voor meiden. Maar de keerzijde is wel dat het ons meer energie kost om teams te vinden.” Het tweejaarlijkse karakter en de reputatie die de club inmiddels heeft op het gebied van toernooi-organisatie zorgen er echter voor dat de clubs nog steeds in de rij staan. ,, Dit is het tweede jaar op rij dat geen enkel team niet op komt opdagen. Dat zien we soms wel bij collega’s. Van die noodoproepen in de laatste weken, omdat ze nog teams tekort komen.”
Plezier
Een rondje langs de velden leert al snel dat het eerst Caroline Dangerman-toernooi een geslaagde is. ,,Vanochtend zijn we al om 07.00 uur begonnen. Als je dan rond een uur of tien alleen maar vrolijke gezichten ziet, dan weet je weer waar je het voor doet. Dan spreek je al snel van een geslaagde dag. Al is het weer natuurlijk ook erg belangrijk”, vertelt Döfferhof, en inderdaad spat het plezier van de gezichten op de verschillende velden.
Wat daarbij opvalt, is het hoge niveau waarop gevoetbald wordt. De meiden spelen verzorgd, intelligent voetbal. Kijken, balletje terughalen, nog een keer kijken en dan toch weer de bal durven spelen. Döfferhof, wiens dochter ook op het toernooi actief is, onderschrijft dat. ,,Het is misschien wel een verschil met de jongens. Bij jongens zie je op deze leeftijd ook al dat er een selectie is. Bij de meiden zitten de toppers en de tobbers vaak nog in één team.” Maar het belangrijkste verschil? ,,Bij de meiden is het teamgevoel belangrijker dan winnen. Als ik dat vergelijk met mijn zoons, en dan vooral de jongste, is dat een wereld van verschil. Daar telt alleen de toernooiwinst”, klinkt het met een grijns.
Foto’s: Facebookpagina Meidentoernooi