‘De teams gingen aan de thee’ of ‘na de thee namen de bezoekers de leiding’: het zijn twee voorbeelden van misschien wel dé uitdrukking in de voetbaljournalistiek. Thee staat gelijk aan ‘de rust’. Maar waarom is het niet koffie of frisdrank? Of misschien wel bier? We willen gewoon geen afstand doen van de theecultuur in het voetbal. Maar wat drinken we eigenlijk?
Om antwoord te geven op die laatste vraag, moeten we even terug in de tijd. Thee kent een rijke geschiedenis. Over de oorsprong zijn veel verhalen en legendes doorverteld en geschreven. Een van de bekendste is toch wel van de vroege Chinese keizer Shen Nung, ruim 4700 jaar geleden. Uit hygiënische overwegingen besloot hij drinkwater eerst te koken voor het te drinken om te voorkomen dat hij ziek zou worden.
Op een warme zomerdag, tijdens een van zijn reizen, was hij zó moe dat hij even moest rusten om wat water te drinken. Toen keizer Nung zijn water kookte onder een wilde theestruik, vielen er wat blaadjes in zijn water. Het water kleurde binnen korte tijd bruin en kreeg een heerlijke geur. Een nieuw drankje was geboren!
Goedkoop
Via de Venetianen, die veel handel dreven met Aziatische volkeren, kwam thee waarschijnlijk in de zestiende eeuw in Europa terecht. Een eeuw later kwam ook Nederland in aanraking met het nieuwe drankje dankzij de import van de VOC, al was het op dat moment nog veel te duur voor een groot deel van de bevolking. Thee drinken was iets voor de rijken. Pas in de negentiende eeuw werd het product goedkoper, waardoor meer mensen het konden drinken. Tegenwoordig kost twee ons verse ‘earl grey’ nog geen zes euro, waar je maar liefst veertig liter thee van kan zetten.
Toch gebruiken we in het voetbal het liefst zakjes tijdens de rust. Tenslotte het makkelijkste en het kost ook bijna niets. Dat laatste is overigens ook de reden waarom voetballers ooit thee zijn gaan drinken. Waarschijnlijk in Engeland, waar de sport ooit is ontstaan. In Nederland hebben we het destijds overgenomen, ook om de vochtbalans tijdens de rust weer op peil te brengen. Maar niet alleen dat, want een warme drank in je maag is ook beter dan een koude drank. Zo krijg je in de tweede helft geen maagklachten. Bijkomend voordeel is dat je thee langzaam drinkt, waardoor je niet zo snel hoeft te plassen na de pauze. Het zijn allemaal voordelen van thee drinken tijdens de rust.
Wetenschap
In tegenstelling tot voetbal wordt dat heerlijke drankje bij andere sporten in Nederland nauwelijks gedronken. Hockey, basketbal of korfbal; in al die sporten is het niet de gewoonte om thee te nuttigen tijdens de rust. Maar ook bij ons verdwijnt het als we niet oppassen. In het amateurvoetbal drinken de spelers het nog wel tijdens de rust, maar op het hoogste niveau wordt het in de marge nog gedronken. De wetenschap verdringt het drinken van thee met allerlei verantwoorde dorstlessers en energiedrankjes om het herstelproces van de voetballer zo snel mogelijk weer op gang te laten komen.
Laten we de theecultuur in het voetbal behouden! Het is té uitzonderlijk om te laten verdwijnen. Wij sportjournalisten kunnen anders niet meer die fantastische uitdrukking gebruiken. Neem dus komend weekend een extra kopje thee, ook als je misschien helemaal niet van thee houdt!
Tom Mentink
Lees ook: ‘Marco van Basten moet meer naar hockey kijken’