De deadline voor de licentie-eisen waar amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie aan moeten voldoen, was afgelopen dinsdag. Twee clubs die niet aan alle eisen voldoen zijn AFC en Koninklijke HFC. Beide ploegen hebben al meerdere malen aangegeven het niet eens te zijn met de regelgeving en zullen daar, om principiële redenen, ook niet aan voldoen. VIDB sprak met beide voorzitters.

,,Wij gaan voldoen aan 40 van de 43 licentie-eisen voor de Tweede Divisie”, zegt HFC-preses Gert-Jan Pruijn. ,,De drie licentie-eisen waar we niet aan voldoen hebben te maken met de verlichting op het hoofdveld, want die is er niet. De tweede  eis is die van contractspelers, want die hebben we niet. De derde eis hangt daar mee samen.” Datzelfde geldt voor AFC. ,,Wij hebben ook geen verlichting en omdat wij over twee of drie jaar een nieuw complex krijgen, komt dat er ook niet. Daarna waarschijnlijk wel. Verder geldt voor ons precies hetzelfde”, zegt Ad Westerhof van AFC.

,,Er is maar één licentie-eis onderhevig aan puntenaftrek, en dat is uiteraard de eis van de contractspelers.”

Het heikele punt, en dat speelt al sinds de aankondiging van de Tweede Divisie, zijn de contractspelers. Beide clubs staan daar principieel in. Meer nog dan principieel, is het zelfs statutair. ,,Volgens onze statuten mogen we geen beroepsvoetbal spelen”, stelt Pruijn. Westerhof stelt het nog scherper. ,,De KNVB is van de verenigingen. Wij zijn allebei toevallig ouder dan de bond. In de statuten van de bond staat dat amateurs niet aan contractspelers hoeven te voldoen. Dat de bond allerlei regels gaat opleggen mag, maar dat betekent niet dat wij daar in mee hoeven te gaan.” Overigens lopen beide clubs in de voorhoede van het peloton wat betreft het voldoen aan de overige eisen, zegt Pruijn. ,,Dat heeft de directeur van de KNVB persoonlijk tegen mij gezegd.”

Puntenaftrek
De bond heeft van de acht contractspelers een stokpaardje gemaakt, en wil dan ook straffen opleggen als dit niet in orde is. Er zijn drie type sancties. Als je als club niet voldoet, moet je een plan van aanpak schrijven. Bij de tweede categorie krijg je punten in mindering, als derde krijg je een boete. Pruijn: ,,Maar er is maar één licentie-eis onderhevig aan puntenaftrek en dat is uiteraard de eis van de contractspelers. En dat is heel vreemd. Er zijn straks clubs die voldoen niet aan tien eisen, en moeten dan tien plannen van aanpak schrijven. Die worden niet beboet, en geen punten in mindering. Westerhof: ,,Wij voldoen straks niet aan die ene eis en krijgen dan puntenaftrek van nul tot negen punten.”

De clubs zijn niet van plan de KNVB tegemoet te komen. Juridisch gezien lijken de clubs ook het gelijk aan de zijde te hebben. Mocht het tot een rechtszaak komen. Pruijn legt het uit. ,,Wettelijk mag het niet. Er is geen juridisch kader waarbinnen de KNVB aan clubs op kan leggen dit te doen. Het staat in de wet dat de bond ons niet mag opleggen een beperkt aantal spelers onder contract te hebben. De KNVB probeert nadrukkelijk een CAO af te sluiten. Als dat een algemeen verbindend verklaarde CAO wordt, dan kan zij de leden van haar organisatie dat wel opleggen. Dus nu is het in strijd met de wet. Althans, om het aan clubs op te leggen. Je mag het wel zelf beslissen.”

 ,,Ik vraag het iedere week aan onze tegenstanders. Willen jullie dan promoveren naar de Eerste Divisie? Dat wil niemand.”

Westerhof: ,,De KNVB moet stoppen allerlei dingen te verzinnen zonder de clubs erin te kennen. Dat begon met de beloftenelftallen waar niemand voor was, toen de contractspelers, daarna de kwestie over de kaartenlast en nu is het weer een jeugdplan, waar de clubs helemaal niet bij betrokken zijn. Ze moeten zich in Zeist wel realiseren dat negentig procent van de bond bestaat uit amateurspelers. Maar ik moet met een loep zoeken om daar iets van te zien bij de bond. Zij verzinnen iets en daar komen tien problemen voor terug.”

,,Die kaartenkwestie hadden ze bijvoorbeeld makkelijk al kunnen oplossen”, stelt Westerhof. ,,Maar dat wordt naar volgend seizoen geschoven. Als ik iets heb gedaan en ik word door de politie gearresteerd zeggen ze toch ook niet: ‘dat komt volgend jaar wel’.”

,,Een paar mensen achter een bureau nemen een beslissing en daar moet je het dan allemaal maar mee doen.”

,,Wij voldoen niet aan die andere veertig eisen omdat de KNVB ze toevallig licentie-eis heeft gemaakt”, zegt Pruijn. ,,Een beetje serieuze amateurclub die heeft een jeugdopleiding, meisjesvoetbal G-voetbal, gediplomeerde trainers in dienst en daar zijn die licentie-eisen ook op gericht. Van de week was hier een vertegenwoordiger van de KNVB, die zei ook: ‘mooi dat jullie aan al die andere eisen voldoen’. Ja zei ik, maar ook lachwekkend. Want wij voldoen niet aan die eisen, omdat ze er nu zijn. Vorig jaar waren ze er ook en als je dan was langsgekomen hadden we er ook aan voldaan.”

,,En wij zijn niet de enigen”, weet Westerhof. ,,Het gaat over 54 clubs. En ook Hercules, HBS, OJC Rosmalen, en zo zijn er nog wel een paar, gaan ook niet aan die eis van contractspelers voldoen.” Pruijn: ,,Niemand weet wat dit gaat brengen. De bijzondere situatie doet zich voor dat de KNVB het ook niet weet. Ik vraag het iedere week aan onze tegenstanders. Willen jullie dan promoveren naar de Eerste Divisie? Dat wil niemand. Ja ,Spakenburg. Die kunnen dat wel willen, maar voorlopig staan ze niet op de eerste plaats. Op sportieve gronden moet je het verdienen en het gros wil het niet. En dit hele systeem van licentie-eisen is bedacht voor die ene club die wil promoveren naar de Eerste Divisie. Het is gewoon niet mogelijk om op de manier waarop men dat verwacht betaald voetbal te organiseren in Nederland.”

Randvoorwaarden
Zowel HFC als AFC gelooft niet in het economische model wat hieronder ligt. Pruijn: ,,De KNVB denkt dat het een levensvatbare situatie is voor clubs om op deze manier te functioneren. Wij denken dat het invoeren van verplichtingen voor contractspelers in financiële zin clubs de nek om gaat draaien. In de Eerste Divisie is het al zo.  Er zijn deze week weer clubs in categorie drie geplaatst omdat ze zich niet houden aan de financiële randvoorwaarden.”

,,Wij hebben veel spelers uit onze eigen jeugd in het team staan”, vervolgt de Haarlemse preses. ,,Spakenburg, IJsselmeervogels, GVVV niet. Ik krijg een nee, als ik daarnaar vraag. Wij hebben dat wel. Wij steken meer  in onze jeugdopleiding dan in ons eerste elftal. Dat is een keuze. Ik vind het prima als anderen dat anders doen. Wij vinden dit leuk. Deze manier van denken slaat aan in deze omgeving. Laten we deze verschillen respecteren. Bij Katwijk, Spakenburg of Kozakken Boys, staan ze allemaal onder contract en bij ons niet. En toch kunnen ze tegen elkaar voetballen. Dat is hoe wij erin staan.”

Westerhof ergert zich groen en geel aan de KNVB. ,,Een paar mensen achter een bureau nemen een beslissing en daar moet je het dan allemaal maar mee doen. Dat kan eigenlijk niet. Het is niet doordacht allemaal. Voorlopig hebben wij onze plicht gedaan en gaan we wel kijken hoe het uitpakt. Maar dat dit nog een vervolg krijgt is wel zeker.”

Tekst en samenstelling: Tom van der Wilt & Stefan Rijnders

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN