Een droom die plotseling werd omgetoverd tot een nachtmerrie waar maar geen einde aan kwam. Zo kunnen we de periode van 2013 tot 2014 van Katwijk het beste betitelen. Na een grandioos seizoen in de Topklasse kroonden de oranjehemden zich in het jaar 2013 tot algeheel landskampioen van Nederland. Het was een droomjaar en de club wilde dat een goed vervolg geven. Echter ging alles mis in het seizoen 2013/2014. De Katwijkers degradeerden uit de hoogste amateurcompetitie en moesten zich opmaken voor de Hoofdklasse B. Het jaar daarna toonde de club uit Katwijk-Noord zich van zijn beste kant.

De ploeg van Dick Schreuder werd met zestien(!) punten verschil kampioen. De buit werd uiteindelijk binnengehaald na een 1-1 gelijkspel op De Krom tegen ASWH, de tegenstander van komende zaterdag. Het was tevens de laatste ontmoeting tussen de twee ploegen. Die wedstrijd roept nog steeds speciale gevoelens op bij huidig speler van de selectie Michiel van Dam. Want de verdediger zat samen met zijn ploeggenoten in de periode van 2013 tot 2015 in een ware ‘rollercoaster’. Gelukkig liep het uiteindelijk goed af voor Van Dam & co.

,,We hadden toen echt een hele goede groep. Toch denk ik dat we op dit moment een betere selectie hebben.”

,,Dat was op z’n zachtst gezegd een bizar jaar”, memoreert de mandekker. ,,Zeker gezien het feit dat het twee jaar daarvoor allemaal fantastisch was en we een jaar later degradeerden. Dat bracht tegelijkertijd ook verwachtingen met zich mee, want iedereen verwachtte dat wij titelkandidaat waren. Uiteindelijk kwam het goed en werden we met een enorm verschil kampioen. Dat hadden we toen ook niet van tevoren gedacht.”

De basis leggen
Toch was het jaartje Hoofdklasse essentieel volgens Van Dam. ,,Ik denk dat wij in dat jaar de basis hebben gelegd voor de successen die daarna kwamen. Toen we weer terugkwamen in de Topklasse draaiden we ook gelijk weer mee in de top. Sindsdien zitten we structureel bij de bovenste plaatsen.”

Jeffrey Jongeneelen namens Katwijk in actie tijdens de laatste ontmoeting tegen ASWH. 

De kroon op het werk werd een paar wedstrijden voor het einde van de competitie gezet. In eigen huis had de ploeg van Schreuder één punt nodig om het kampioenschap, en daarmee promotie, in de wacht te slepen. ,,We speelden toen volgens mij met 1-1 gelijk”, gaat de centrale verdediger verder. ,,Als ik er nu aan terugdenk, dan blijft het wel een speciaal potje. Dat heeft met name te maken met het feit dat die jaren daarvoor zo bizar waren.”

De stappen van de club
De ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht kwam in de kampioenswedstrijd op een 0-1 voorsprong. Na een kansenregen was het uiteindelijk Jeffrey Jongeneelen die de gelijkmaker binnenschoot. De tweededivisionist werd toen geroemd om de selectie die ogenschijnlijk veel kwaliteit herbergde. Onder andere Jongeneelen, Marciano Mengerink, Donny van Oijen, Danny Guijt, Van Dam, Paul de Lange, Robbert Susan, Joost Leonard en Stefan Stam stonden op dat moment onder contract bij de Krombewoners. Kortom, het was een speciale spelersgroep waar de langst dienende speler uit de huidige selectie met genoegen aan terugdenkt.

,,We hadden toen echt een hele goede groep. Toch denk ik dat we op dit moment een betere selectie hebben. Of we daarom ook gelijk de gedoodverfde titelkandidaat zijn? Nee, want ik vind de huidige competitie veel sterker dan de Topklasse toentertijd. Deze groep heeft enorm veel talent, ervaring en alle posities zijn dubbel bezet. Als er een keer een speler wegvalt, dan zit er een goede vervanger achter hem. Dat is wel een verschil met een aantal seizoenen geleden.”

,,De hele competitie is over de gehele linie sterker geworden en ik denk dat de meest aansprekende ploegen van het amateurvoetbal er nu bij zijn.”

Het is overigens niet het enige verschil wat Van Dam opmerkt als hij de paralel trekt tussen het Katwijk van toen en nu. Met name de club zelf heeft in een aantal jaar tijd hele grote stappen gemaakt. ,,Vooral de randzaken zijn steeds beter geworden bij de club. Als je alleen al kijkt naar onze technische staf. We hebben een fysiotherapeut en een aantal verzorgers. Op dat vlak heeft Katwijk echt stappen gemaakt. Ook wat betreft de voorzieningen voor spelers. Denk dan aan video-analyse, data, maar ook het complex.”

Verwachtingspatroon
Alles is dus goed geregeld voor de selectiespelers van Katwijk en dus kunnen de mannen van Jan Zoutman zich voor de volle honderd procent richten op het behalen van goede resultaten. Ook dit seizoen wordt er weer het nodige verwacht van de Katwijkers. De selectie is dubbel bezet en de spelersgroep heeft verschillende wapens om de tegenstanders pijn te doen. Dat betekent ook dat de start van de competitie goed moet zijn. Op bezoek bij Scheveningen werd er met 0-2 gewonnen en één van de doelpuntenmakers wilt die start een goed vervolg geven.

Van Dam in actie tijdens ‘het goudenjaar’ 2013 tegen Achilles’29. 

,,Bij ons is sowieso het verwachtingspatroon verandert. Iedereen verwacht dit seizoen van ons dat wij op die bovenste plek eindigen. Alleen willen nog vijf of zes clubs dat. Tegen ASWH zal het ook weer lastig worden. Zij hebben een aantal moeizame jaren achter de rug, maar zijn eindelijk weer terug op het hoogste niveau. Het wordt in elk geval een lastig jaar. De hele competitie is over de gehele linie sterker geworden en ik denk dat de meest aansprekende ploegen van het amateurvoetbal er nu bij zijn. Misschien dat een FC Lisse er nog tussen hoort, maar verder denk ik dat dit de sterkste competitie is. We weten in ieder geval dat we aan de bak kunnen, want geen enkele wedstrijd is makkelijk. Elk punt dat je verliest, moet je weer in zien te halen.”

Foto’s: Peter Teunissen en Orange Pictures

Lees ook:Katwijk versterkt middenveld en heeft selectie rond


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)