Degradatievoetbal hoeft niet mooi te zijn, het moet punten opleveren. Het zijn woorden waar iedereen bij Valken ‘68 het mee eens zal zijn. De club uit Valkenburg heeft nog punten nodig om handhaving in de Eerste Klasse veilig te stellen. Op het Sportpark Zegersloot wist Valken ‘68 een flinke stap in de goede richting te zetten. Er werd met 1-2 gewonnen van ARC.

Valken ‘68 kon met vertrouwen afreizen richting Alphen aan den Rijn na het nipte verlies tegen Nootdorp vorige week: 0-1. Een gelijkspel was mogelijk, maar de ploeg van trainer Arie van Duijn greep mis tegen de koploper.

Karaktervol
Tegen ARC, de nummer vijf van 1B, was het wel raak. Na een 1-0 achterstand wist Valken ‘68 zich karaktervol terug te vechten. Na afloop was Van Duijn dan ook zeer tevreden over het behaalde resultaat. ,,Dit is een heel belangrijke overwinning voor ons. We weten waar we staan, er moeten punten gepakt worden. Ik kan het team dan alleen maar een compliment geven hoe we ons hebben teruggevochten na die tegengoal.’’

Valken ‘68 begon sterk aan de wedstrijd. De kansen die het creëerde waren echter niet gevaarlijk genoeg om voor een vroege openingstreffer te zorgen. ARC kreeg na het dreigende begin van de bezoekers steeds meer grip op de wedstrijd. In de teleurstellende fase die aanbrak moest Van Duijn ook nog eens de geblesseerde Matthijs de Mooy naar de kant halen. ,,Ik was wel tevreden over de manier hoe John [van Rijn] inviel. Hij deed het prima.’’

Vervolgens leek Valken nog een tegenvaller te moeten verwerken. In de 26e minuut schoot ARC de 1-0 binnen, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af. Nog geen tien minuten later kwam de openingstreffer alsnog op het scorebord. Een voorzet vanaf de zijkant viel achter de Valken-verdediging en ARC-spits Joey Lauhouh liet doelman Erwin van der Nagel kansloos, 1-0.

Wakker worden
Het tegendoelpunt bleek, naderhand, net wat de mannen van Van Duijn nodig hadden om wakker te worden. In een tijdsbestek van vier minuten werd de achterstand omgebogen in een 1-2 voorsprong. Tweemaal was de scheidsrechter Ibrahim Virancikli de bezoekers gunstig gestemd. Bij de gelijkmaker werd appèl voor buitenspel van de ARC-grensrechter genegeerd. Dit gaf Ronald Kuyt de mogelijkheid om in de 40e minuut de bal in de verre hoek te schieten: 1-1.

Het tweede beslissende moment voor de arbiter volgde vier minuten later. Het was een typisch geval van wel-of-niet-over-de-lijn. Een voorzet vanaf rechts werd prima binnen gekopt door Rens van Klaveren, maar kwam via de lat weer terug het veld in. De grensrechter hield zijn vlag omlaag, maar Virancikli besloot het doelpunt toch toe te kennen, 1-2.

Na de voorsprong van Valken ‘68 meldde ARC zich nog meer op de helft van de bezoekers, maar telkens stuitten de aanvallers van de thuisploeg op doelman Van der Nagel. ,,ARC ging steeds meer aandringen. Wij werden naar achteren gedrukt en werden heel slordig in de passing. De veldbezetting was ook niet meer zoals afgesproken. Daarnaast vond ik dat we de kansen die we kregen heel dom uitspelen. Zeker in het laatste kwartier kregen we er zat om het af te maken’’, aldus Van Duijn.

Verbijstering
Een opmerkelijk moment in de wedstrijd was de rode kaart voor invaller Dick van der Toorn. De aanvaller stond nog geen drie minuten in het veld toen hij alweer mocht vertrekken. In een duel om de bal greep de aanvaller volgens de scheidsrechter zijn tegenstander bij de keel. De arbiter was resoluut en toonde de rode kaart. Van der Toorn verliet hoofdschuddend en vol ongeloof het veld.

Zijn trainer was niet te spreken over de actie van de scheidsrechter. ,,Volgens mij pakte hij hem alleen licht beet bij zijn shirt. Zijn arm ging daarbij misschien wel een beetje om zijn nek, maar om hier nou rood voor te geven is ronduit belachelijk. Het was geel misschien, maar rood is te gek voor woorden. Daarnaast is dit gewoon sneu voor Dick en het team. We hebben in deze fase iedereen heel hard nodig.’’

Na het fluitsignaal was het gelukkig allemaal even vergeten voor Valken ‘68. De drie punten waren binnen. ,,Het is voor Valken vijf voor twaalf. Misschien dat het niet geheel verdiend was, maar in deze fase maakt het niet uit hoe je wint. Als je ziet welke tegenstanders ons nog te wachten staan, dan zijn dit hele belangrijke punten.”

ARC – Valken ’68 1-2 (1-2) 34. Lauhouh 1-0, 40. Kuyt 1-1, 44. Van Klaveren 1-2

Rood: 80. Dick van der Toorn

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Heemskerk, Van der Plas, J. Haasnoot, De Ridder, De Mooy (25. Van Rijn), Kuyt (77. Van der Toorn), Van Klaveren, Van Delft, Boonstoppel

Tekst: Davy Klaris