Het is een uitspraak vergelijkbaar met de olympische gedachte die Pierre de la Coubertin ooit koesterde. ,,Teylingen is meer dan alleen voetbal”, zegt Sandra van Vliet van de jeugdcommissie. Op onderscheidende wijze zet de Sassenheimse club in op het faciliteren, maar vooral vermaken van de jeugd. ,,Iedereen telt hier mee. Kinderen zijn geen nummer. Dat kenmerkt Teylingen.”

Ieder nadeel heb z’n voordeel, zou Johan Cruijff zeggen. ,,Omdat we niet zo groot zijn is het allemaal beter beheersbaar, kunnen we het organisatorisch makkelijker wegzetten”, zegt Paul van de Beek. Van de wedstrijdsecretaris zou de jeugdafdeling ‘qua volume’ best een tikkeltje groter mogen zijn, bekent hij eerlijk. Dat neemt niet weg dat Teylingen in de huidige vorm iedereen prima kan bedienen.

,,Teylingen is een familie, waarin iedereen elkaar ondersteunt, in goede en slechte tijden”, vertelt jeugdsecretaris Sandra van Vliet. ,,Op het gebied van activiteiten voor de jeugd onderscheidt Teylingen zich van andere clubs.”

Van Vliet is een Teylinger in hart en nieren. Aan de hand van haar vader kwam ze al op jonge leeftijd met de club in aanraking en het rood-zwart liet haar nooit meer los. Van Vliet kreeg zelfs haar man, van oorsprong een Foreholte-aanhanger, zover om ‘rivaal’ Teylingen te gaan supporten. Ook Van Beek kwam pas op latere leeftijd met Teylingen in aanraking. Hij was een jaar of twintig betrokken bij Warmunda, maar besloot zich na een verhuizing naar Sassenheim in te gaan zetten voor Teylingen.

Klapstuk

Het toeval wil, of juist niet, dat Van Beek bij Teylingen vrijwel exact dezelfde functies bekleedt. Hij is wedstrijdsecretaris en houdt zich bezig met het jeugdkamp. Het laatste is inmiddels een begrip binnen Teylingen. Zelf spreekt Van Beek van het ‘klapstuk’ van alle activiteiten die de jeugdcommissie organiseert. ,,Een lange midweek met een grote groep de wereld uitstappen”, beschrijft hij. Jaarlijks gaan zo’n zeventig kinderen en dertig begeleiders mee.

De jeugdleden willen doorgaans zo graag mee dat het op het oog problematische tijdstip – de eerste week van de zomervakantie – geen probleem vormt. ,,Die positie hebben we verworven”, zegt Van Vliet. ,,Ouders houden er graag rekening mee.” Bewonderenswaardig is dat vrijwel probleemloos de kinderen van verschillende leeftijden tot één geheel schikken. Van Beek: ,,De C-junioren klikken ook met de F-jes.  Wanneer de selectie een wedstrijd speelt, waarin ook veel kampleiders acteren, gaat de jeugd toch sneller kijken.  Dat zorgt voor een groot draagvlak binnen de club. Die interactie maakt iedereen sterker.”

De eensgezindheid komt in meerdere activiteiten van de vereniging terug. Bijvoorbeeld bij het zwartepietenvoetbal, ook al zo’n jaarlijkse traditie. Rond Sinterklaas voetballen spelers uit de selectie tegen F-junioren. ,,Het grappige is dat ook spelers van ‘buitenaf’, bijvoorbeeld die jongens uit Lisse daaraan meedoen”, zegt Van Vliet ,,Dat geeft nog maar eens aan dat het eerste niet op een voetstuk staat. De rest telt net zo hard mee.”

Goede basis

Het mogelijke duidelijk zijn: Teylingen hecht veel waarde aan activiteiten voor de jeugd. Toch mag ook het prestatieve gedeelte niet onbeschreven blijven. Van Beek: ,,Er is een hernieuwd jeugdbeleid. Daarin staat beschreven wat we willen en hoe we denken dat te bereiken. In principe willen we met al onze standaardteams minimaal Tweede Klasse spelen. De E1 speelt nu Eerste Klasse. Dat geeft aan dat de jeugdafdeling best wel in de lift zit. De basis is goed. Alle teams kunnen twee keer trainen en alle kleding is gesponsord.”

Omdat Teylingen geen spelers haalt, is de doorstroming vanuit de jeugd van cruciaal belang. ,,Het was prachtig dat een jongen als Martin van Eeuwijk hier kwam voetballen en je mede daardoor kampioen werd, maar voor continuïteit is er meer nodig. Het eerste raakt aan de oudere kant en een bredere aanvulling is de komende jaren noodzakelijk.”

Het verblijf van de hoofdmacht in de Tweede Klasse blijft vrijwel zeker beperkt tot een seizoen. Van Beek heeft niet het idee dat iedereen wakker ligt van de naderende degradatie. ,,Je hoort best wel teleurstellende geluiden binnen de vereniging, maar ik denk dat iedereen de degradatie vrij snel verwerkt heeft.”

Sportieve rivaal

Wat ze bij Teylingen vooral jammer vinden is dat de derby tegen Foreholte mogelijk verdwijnt. ,,Het zijn topwedstrijden, waarbij gezonde rivaliteit heerst”, zegt Van Beek. Op zich is het best verwonderlijk dat Foreholte en Teylingen sportieve rivalen zijn. De Voorhouters zijn qua omvang vele malen groter. ,,Hier in Sassenheim wordt weinig gebouwd en in Voorhout wel. Foreholte zal dus in trek blijven voor jonge gezinnen.”

De komende tijd vinden er bij Teylingen nog talrijke leuke activiteiten plaats. Zo wordt op 1 mei een Ajax-clinic gegeven en mag Teylingen op 31 mei de Districtsbekerfinales voor E- en D-junioren organiseren. Op 1 juni is het grote 90-jarige jubileumfeest met o.a. voor de jeugd een groots Freestyle voetbalcircuit. Het meest kijken Van Vliet en Van Beek echter uit naar het Mini-WK, dat onder aanvoering van Stichting Combibrug in samenwerking met Ter Leede, Warmunda en Foreholte wordt gehouden.

,,Volgens mij is het best uniek dat vier clubs op zo’n gebied zo nadrukkelijk samenwerken”, zegt Van Beek. Op de Elsgeest en de Roodemoolen worden afzonderlijke voorrondes afgewerkt, waarna op 11 juni, twee dagen voor de start van het ‘grote’ WK, een finaledag in Sassenheim wordt gespeeld. ,,Dat wordt echt een happening”, besluit Van Vliet.

POPULAIRE BERICHTEN