,,Dat lijkt me wel”, reageerde Valken ’68-spits Ronald Kuijt op de vraag of het een teleurstellende middag was geweest in Volendam. ,,Als je met 3-2 verliest bij de nummer voorlaatst, dan doe je iets niet goed.”

En dat terwijl de belangen vooraf duidelijk waren. ,,Bij winst hadden we Volendam op tien punten gezet en gestegen naar plek acht op de ranglijst. Nu moeten we echt nog alle zeilen bij gaan zetten, zelfs om directe degradatie te voorkomen.”

Valken ’68 riep het onheil over zichzelf af door ongeïnspireerd te beginnen. ,,Het was slap en gemakzuchtig”, vertelde Kuijt. ,,Dat is eigenlijk bizar, want we moeten het juist van inzet hebben. Eerder lieten we het op dat gebied al afweten tegen Forum Sport. Doodzonde, want met zes punten meer had het er allemaal veel beter uitgezien. Nu staan we gewoon nog derde van onderen.”

_MOM3420                                             Ronald Kuijt zet druk op een speler van Volendam

Volendam nam al vroeg een voorsprong, maar via Arjan Haasnoot kwam Valken ’68 halverwege de eerste helft op gelijke hoogte. Eigenlijk uit het niets. ,,Toen dachten we: erop en erover”, vertelt Kuijt. Maar de treffer viel juist aan de andere kant. ,,Een jongen van hun mocht van twintig meter uithalen. Als hij honderd keer schiet, valt-ie waarschijnlijk één keer binnen en dat was uitgerekend nu. Maar we mogen hem natuurlijk ook niet zomaar laten schieten.”

Het was halverwege 2-1 en dat vond Kuijt een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen. ,,We speelden met Robbert van Delft op 10 en daarmee eigenlijk met vier spitsen. We verloren de slag op het middenveld, want kwamen daar een mannetje tekort. In de tweede helft hebben we Robbert meer op het middenveld gezet, aan de zijkant. Sven Boonstoppel kwam erbij om de ruimtes dicht te lopen. Ook stapten we van achteruit sneller door. Dat ging goed, we pakten het prima op.”

De genadeklap was echter de 3-1. Het inzakkende Volendam sloeg op de tegenstoot toe. ,,Een goede counter”, gaf Kuijt toe. Bijna kwam Valken ’68 nog langszij. Rens van Klaveren maakte in blessuretijd de 3-2. ,,En vervolgens tikte de keeper nog een bal uit de kruising”, baalt Kuijt.

_MOM3416                                      Een geconcentreerde Matthijs de Mooij verstuurt een pass

Dat Valken ’68 wederom averij opliep tegen een laagvlieger is volgens Kuijt wel te verklaren. ,,Als wij het spel moeten maken, wordt het lastig. Het past ons beter om in te zakken, vervolgens om te schakelen en gebruik te maken van onze snelheid voorin. Tegen hoger genoteerde ploegen halen we veel betere resultaten. Daarom heb ik ook nog alle vertrouwen, want we krijgen er daar nog een aantal van in de laatste zes wedstrijden.”

Overigens zou het zomaar kunnen dat Kuijt volgend seizoen nog steeds op ’t Duyfrak te bewonderen is. Zijn voorgenomen besluit om te stoppen hangt aan een zijden draadje. ,,Het vriendenteam bij Katwijk waar ik in wilde gaan voetballen, dreigt uit elkaar te vallen. Bij Valken willen ze graag dat ik blijf. Als dat vriendenteam niet genoeg man op de been kan brengen, ga ik nog wel door. En stiekem vind ik het wel leuk: spelen op een niveau dat nog een beetje op voetbal lijkt. Al beginnen de jaren wel te tellen. Vandaag moest ik er ook na zeventig minuten vanaf.”

RKAV Volendam- Valken ’68 3-2 (2-1). 6. Bond 1-0 23A. Haasnoot 1-1, 24. Jonkerman 2-1, 60Springer 3-1, 90. Van Klaveren 3-2

Valken ’68: Van der Nagel, Binnendijk, Heemskerk, A. Haasnoot, J. Haasnoot, De Mooij, Kuijt (70. Van Duijn), Van der Toorn (61. Driebergen), Van Klaveren, Van Delft (68. Van Rijn), Boonstoppel

Foto’s: Saam de Mooij

ziezoo


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen