Kay Blokland verraste Katwijk en veel volgers van zijn amateurvoetbal met zijn afscheidsboodschap. De 30-jarige verdediger stopt na dit seizoen, ondanks een doorlopende verbintenis, met voetballen. Tijdens zijn wereldreis in Midden- en Zuid-Amerika kreeg Blokland de bevestiging dat het voor hem tijd is om zijn prioriteiten anders te gaan stellen.

“Ik zat er langer mee, dit is niet iets wat tijdens de reis is gaan spelen”, vertelde Blokland vorige week in het VIDB Café, waarin hij samen met technisch manager Cees Bruinink te gast was. “Eigenlijk ben ik er sinds de coronaperiode nooit meer helemaal lekker ingekomen. Het begin van het seizoen was altijd lastig. Nu had ik drie maanden om er heel goed over na te denken. Mijn vriendin zei het uiteindelijk wel mooi: ‘volgens mij wist je hart het al langer, maar durfde je er met je hoofd nog niet bij’. “

Belletje vanuit Mexico
Blokland stapte in januari in het vliegtuig. Hij had al langer de wens om een verre reis te maken, maar dat was er door uiteenlopende redenen eerder nog niet van gekomen. Blokland zette een aantal weken terug weer voet op Nederlandse bodem, maar had vanuit Mexico Bruinink al op de hoogte gebracht van zijn beslissing.

“Ik zat op zulke mooie plekken. Was het het waard om continu met de beslissing in mijn hoofd te zitten? Ik ben blij dat ik Cees toen heb gebeld, zodat ik de laatste weken echt volop kon genieten. Dat heb ik daarvoor ook gedaan, maar het voelde toch net even anders.”


Beluister hieronder de hele aflevering van het VIDB Café met Blokland en Bruinink


Voor Blokland was het al jaren wat lastiger om in de zomer de knop om te zetten. Waar voorgaande jaren de motor uiteindelijk ging draaien, was dat dit seizoen niet het geval.

“Ik kon gewoon de motivatie niet vinden. Ik heb altijd wel moeite gehad met de voorbereiding en het trainen, maar als dan de competitie begon kon ik me daar echt overheen zetten. Dit jaar lukte dat op de één of andere manier niet. Je maakt lange dagen: vanuit werk rijd je direct naar Katwijk toe. Dat brak me gewoon op. Ik stond op het trainingsveld en dacht: wat ben ik hier eigenlijk aan het doen?”

‘Mooiste club’
Blokland benadrukt dat het echt iets persoonlijks is. “Het heeft absoluut niks met de club, de spelers of de staf te maken. Ik speel hier al acht jaar en Katwijk is echt mijn club geworden. Dit is de mooiste club van Nederland. Feyenoord daarbij even buiten beschouwing gelaten, maar dat is een ander niveau”, lacht de voormalig jeugdspeler van de Rotterdammers. En dan weer serieus: “Daarin zocht ik het ook niet. Het zat echt in mijn hoofd. Ik kon de ruimte niet meer vinden om het plezier terug te krijgen.”

Uiteindelijk is de conclusie dat Blokland misschien wel een beetje ‘voetbalmoe’ is. “Dat is misschien wel het juiste woord. Ik ben nu dertig en twintig jaar daarvan heb ik week in week uit alles gegeven voor het voetbal. Dat is een heel lange tijd. Als je in de bubbel zit, heb je eigenlijk niet door hoeveel dat is, maar ik heb nu kunnen zien wat er nog meer is. Ik heb in al die jaren zoveel dingen moeten afzeggen. Het voetbal heeft me enorm veel gebracht, maar ik denk dat de tijd nu is gekomen om wél ruimte voor zulk soort dingen te gaan creëren.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Katwijk-verdediger Blokland stopt over aantal maanden met voetbal
Check ook: Blokland aantal maanden op wereldreis: ‘Ga iets doen wat ik nooit ga vergeten’

POPULAIRE BERICHTEN