Katwijk raakt na dit seizoen een aantal steunpilaren kwijt. Zo stoppen met Robbert Susan en Kay Blokland de eerste twee aanvoerders. Technisch manager Cees Bruinink heeft vertrouwen dat er nieuwe leiders gaan opstaan, maar benadrukt ook dat geduld wellicht een schone zaak is.

“Dat is hoe het gaat in de voetballerij. Oude helden die stoppen en dan moeten er nieuwe helden opstaan”, vertelde Bruinink onlangs in het VIDB Café, waarin hij samen met Blokland aanschoof. “Als ik kijk naar onze eigen groep, zitten daar veel potentiële nieuwe helden in. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van een Bart Sinteur of Rick van der Meer. Naast dat het geweldige voetballers zijn, zijn het ook geweldige gasten. Je ziet ze elk jaar groeien.”

“Verder hebben we natuurlijk Paul Kok hier als routinier lopen gelukkig en gaat Jean-Paul van Leeuwen ook richting de dertig. En dan vergeet ik nog Joey Ravensbergen, een clubjongen met een geweldige mentaliteit en door de wol geverfd. Hopelijk staat er straks weer een sterk front van vier of vijf man, die de groep bij de hand kan nemen. Ik ben ervan overtuigd dat zich nieuwe coryfeeën gaan aandienen. Waar nu misschien Susan en Blokland de grote jongens zijn, worden straks de namen van nieuwe helden gescandeerd.”


Beluister hieronder de hele aflevering van het VIDB Café met Bruinink en Blokland:


Bovendien liggen er ook kansen voor jonge(re) spelers om zich te gaan profileren. Bruinink stipt het voorbeeld van Finn Janmaat aan. “In die periode dat we vijf keer op rij verloren en veel blessures hadden, was daar opeens een jong gastje uit de O23. Die voor het eerst in de basis werd gezet en nu basisspeler is geworden op 20-jarige leeftijd. Dat is toch fantastisch? Dat vinden wij mooi dat onbekende spelers bij ons bekende namen worden. Als we dit elftal bij elkaar houden en de spelers zodanig op elkaar ingespeeld raken, kan het zomaar zijn dat er geweldige successen behaald gaan worden.”

Van één naar honderd
Het nieuwe Katwijk moet wel de tijd krijgen om zijn potentieel te gaan tonen en te benutten, stelt Bruinink. “Het is een proces, dat je een beetje moet zien als een auto. Die gaat ook niet in één keer van nul naar honderd. We moeten als club en als supporters de nieuwe trainer en de selectie ook de tijd geven om weer ergens naartoe te werken. Toen Anthony Correia kwam, moesten hij en de spelers ook aan elkaar wennen. Doordat Corona kwam, heeft hij die gasten evengoed fysiek kunnen ontwikkelen en ze tools meegegeven zoals hij graag ziet dat er gevoetbald wordt. Dat heeft geleid tot een heel succesvolle periode met twee kampioenschappen op rij.”

Komend seizoen staat Katwijk onder leiding van Jasper Ketting. Bruinink: “Misschien kan het ook heel snel gaan, er is niks zo onvoorspelbaars als de voetballerij. Maar bij voorbaat zeg ik: ‘je moet de lat niet heel erg hoog gaan leggen, omdat dat alleen tegen je kan gaan werken’. We gaan altijd voor de titel, ook volgend seizoen, alleen moet je het verwachtingspatroon niet zodanig neerleggen dat je zegt dat je alles moet winnen. Dat is niet realistisch. Maar als je deze ploeg de kans geeft om zich door te ontwikkelen, kan er zomaar weer een mooie periode aankomen.”

Foto: Orange Pictures

Check ook: Blokland: ‘Tijd om ruimte te creëren voor andere dingen’

POPULAIRE BERICHTEN