Het blijft ook na dit weekeinde de vraag of Katwijk zich nog kan oprichten in de strijd tegen degradatie. De regerend landskampioen leed bij Spakenburg alweer zijn twaalfde nederlaag van het seizoen. Op de Westmaat werd nog wel een 0-1 voorsprong genomen, maar door goals van Edwin Dekkers en Maurice van der Wilt keerden de oranjehemden met nul punten huiswaarts. De achterstand op een plaats boven de streep is inmiddels opgelopen tot acht punten.

,,Dit is heel sneu. We hebben keihard gewerkt. Er stond echt een ploeg. Ik kan de jongens geen enkel verwijt maken. Knap dat we ons zo weten te herstellen van vorige week (1-5 verlies tegen Scheveningen, red.). Helaas levert het geen punten op”, zegt Katwijk-trainer Cees Bruinink.

In de eerste helft mocht Katwijk, spelend zonder de geschorste Robbert Susan, doelman Atam Koroglu bedanken dat het 0-0 bleef. Met een aantal zeer goede reddingen hield Koroglu zijn ploeg in de race. ,,Spakenburg had in de eerste helft het betere van het spel ”, beaamt ook Bruinink.

Uit het niets

Werkelijk uit het niets bracht Donny van Oijen Katwijk na rust op voorsprong. Een goed uitgevoerde aanval belandde bij Jeffrey Jongeneelen, die zijn maatje voorin kon bedienen: 0-1. Katwijk beleefde toen een sterke fase. Ook na de 1-1, die viel uit een corner waarbij drie Katwijkers Edwin Dekkers een rebound lieten inkoppen, ontwikkelden de bezoekers een overwicht. De 2-1 van Spakenburg was dan ook een flinke streep door de rekening. Kees Tol kon vanaf de zijkant zijn kompaan Van der Wilt  bedienen, die met een magistrale hakbal Koroglu verschalkte.

Bruinink: ,,We zijn bij de twee tegendoelpunten gewoon niet zakelijk genoeg. Dekkers mag nooit kunnen inkoppen en bij de tweede goal moet Kees Tol over de zijlijn. Die voorzet mag nooit komen. Dan maar een gele kaart en een vrije trap tegen. Dat deed Spakenburg wel en dat maakte het verschil.”

Aanknopingspunten

De geplaagde oefenmeester ziet ondanks de nederlaag nog voldoende aanknopingspunten om zich een weg te banen uit de degradatiezorgen. ,,We krijgen alle concurrenten nog thuis. De strijd zal pas in april beslist worden. Maar we moeten eerst zorgen dat we gelijk komen. Diegene die een serie kan neerzetten, zal het halen.”

,,Het hoeft niet meer mooi. Als het lelijk gaat, is het voor mij ook prima. Maar het moet een keer gaan omslaan. Dat kan niet anders. Ze hebben gevochten als leeuwen. Veel strijd geleverd. Dat geeft vertrouwen voor de komende weken”, besluit Bruinink.

Tekst: Tom van der Wilt