Alan Campfens staat voor een lastig dilemma. Gaat hij volgend seizoen weer een club trainen of focust hij zich op het betalen van zijn TC1? Een combinatie is niet te doen, zo heeft Campfens reeds ervaren. Mede daarom komt zijn trainersperiode op ’t Duyfrak bij Valken ’68 over een half jaar tot een einde.

Campfens beschikt momenteel over trainersdiploma TC2, waardoor hij gerechtigd is tot en met de Tweede Klasse te trainen. Omdat Valken ’68 in mei 2020 naar de Eerste Klasse promoveerde ontstond er een nieuwe situatie. Campfens heeft inmiddels voor het tweede seizoen op rij dispensatie, maar moet uiteindelijk natuurlijk een papiertje in bezit krijgen om op dit niveau te mogen blijven trainen.

Dapper zijn
Het halen van dat diploma blijkt helaas geen ABC-tje. “Het is voor mij, vooral ook wegens privéomstandigheden, qua tijd heel lastig in te vullen”, vertelt Campfens. “Ik heb mijn werk, daarnaast op privégebied wat andere zaken aan mijn hoofd, de club en dan de cursus. Dan kun je heel stoer met de borst vooruitlopen, maar het is beter om dapper te zijn. Ik heb ingezien dat het simpelweg niet te doen is.”

Voor komend seizoen is Campfens opnieuw toegelaten tot de cursus. Met de kennis van nu weet de coach dat hij keuzes moet maken. “Ik moet voor mezelf bepalen of ik volgend seizoen een club wil trainen of de cursus ga doen. Mijn gevoel neigt naar het eerste. Ik vind een club trainen nog gewoon te leuk. Dat gevoel is sterk. Maar nogmaals: ik moet voor mezelf nog een definitieve keuze maken hoe ik het wil gaan invullen.”.

Vroegtijdig de knoop doorgehakt
Dat de samenwerking ten einde komt, is niet het gevolg van ontevredenheid. Integendeel zelfs. ,,Eigenlijk wilden we van beide kanten wel door. Alleen wilde ik de club niet te lang in onzekerheid houden. We moeten immers beide door. Daarom heb ik de club gezegd: ‘ik hak zelf de knop door’.”

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat Campfens slachtoffer is geworden van eigen succes. In zijn eerste seizoen werd immers promotie naar de Eerste Klasse afgedwongen. ,,Ik ben in een pakket terechtgekomen waarin we mooi sportief succes hebben gehad. Het verhaal van het diploma speelde al een tijdje, aangezien ik dus alleen TC-2 heb. Zo is het balletje gaan rollen om aan de cursus mee te doen. Ik heb het geprobeerd, maar liep helaas tegen bepaalde zaken aan qua tijd.”

Nederig zijn, maar geen ontzag hebben
Campfens hoopt Valken ’68 nu in goede handen – de Eerste Klasse – achter te laten. ,,We moeten het geloof doorbreken en laten zien dat we in deze klasse kunnen blijven. De club is drie keer eerder gepromoveerd naar dit niveau: tweemaal zijn ze er direct uitgevlogen en één keer gebeurde dat in het tweede seizoen. We moeten nederig zijn, onze plek kennen, maar zeker geen ontzag hebben. Als we weg kunnen blijven van een aantal zaken zoals blessures, vind ik ons goed genoeg om te handhaven.”

De inwoner van Voorschoten denkt dat Valken ’68 uit zou kunnen groeien tot een stabiele eersteklasser, al zouden er dan wel een aantal zaken verbeterd moeten worden.

,,Het is een heel fijne club, met veel betrokken mensen. Maar Valken ’68 heeft ook zijn eigen specifieke karakter: ze willen graag, maar ook weer niet ten koste van alles. Ik denk dat er in een aantal zaken nog wel rek zit. Zo is de club een aantal jaar geleden gestart met het herstructureren van de jeugdopleiding. Als je zoals Valken niet betaalt – en geloof mij, dat gebeurt echt niet – moet er aanwas vanuit de jeugd komen. Dat jongens met potentie die echt graag willen ook de kans krijgen om het eerste te halen. Dit seizoen hebben we ook een aantal jonge talenten. Die zijn er nog niet, maar kunnen absoluut meerwaardes op termijn worden.”

Focus op Valken ‘68
Zelf zal Campfens dat traject niet meemaken. Hij gaat rustig de opties op een rij zetten en wil er geen druk opleggen. ,,Ik laat het op me afkomen. Mijn prioriteit heeft Valken ’68, daar ben ik nu volledig op gefocust. We zien daarna wel wat de toekomst brengt.”

Foto’s: Saam de Mooij

Lees ook: VIDB te koop
Check ook: Eindelijk weer een stip aan de horizon voor Van Staveren: ,,Had liever mijn kruisband afgescheurd”

POPULAIRE BERICHTEN