Voor een jongen van negentien jaar staat Cody Zonneveld uiterst zelfverzekerd zijn woordje te doen na afloop van de wedstrijd tegen SV DIOS. Na zijn basisdebuut voor Van Nispen (zon.), tegen de ploeg uit Nieuw-Vennep, wil hij de komende jaren doorgroeien naar een rol als leider van het elftal. En wie Zonneveld zo hoort praten, zou over een aantal jaar niet gek opkijken als dat toekomstbeeld is uitgekomen.

Vorig jaar mocht hij al even ruiken aan het seniorenvoetbal. Als speler van de JO19-1 voetbalde hij af en toe mee met het tweede elftal van de Zilkers. Dit seizoen is hij een volwaardig lid van de A-selectie van de ploeg uit De Zilk. Trainer Roy Schulpzand koos daarbij gelijk voor een andere positie voor de jongeling.

„Een seizoen geleden had ik een vrije rol op het middenveld. Ik hoefde nooit mijn verdedigende taken uit te voeren. Dit jaar is dat heel anders. Nu is het negentig minuten lang meters maken als buitenspeler. Daarnaast merk ik dat het seniorenvoetbal fysiek meer van mij vraagt. Ik leer nu ontzettend veel om als kleine jongen mijn lichaam goed te gebruiken.’’

„Omdat hij een jonge trainer is, heeft hij naar mijn mening een goede binding met de groep.”

Vooral van de ervaren spelers Jelle Vleugel en Rick Witteman krijgt hij de nodige tips. Keeper Sidney Stemmer en Zonneveld startten afgelopen zondag voor de eerste keer in de basis bij Van Nispen als eerstejaars senior. De club hoopt daarmee op meer doorstroming van een gouden lichting.

 „Vorig jaar speelden we met de JO19-1 in de Tweede Klasse. We zijn daarin kampioen geworden en volgens mij is het spelen in de Eerste Klasse nog maar een paar keer gebeurd op deze club. Sterker nog, misschien is dat nog nooit voorgekomen.”

Perspectief
Een unieke situatie dus voor de Zilkers. Niet alle jeugdvoetballers zijn daarna doorgestroomd naar het eerste elftal. „Een aantal jongens uit Noordwijk zie ik helaas nooit meer, maar er zijn nog genoeg spelers die wel aangesloten zijn bij de selectie. Als de oude garde na een tijdje niet meer verder kan, dan is het de bedoeling dat wij het op gaan vangen.’’

Naast de talentvolle eerstejaars senioren staan er in het elftal van Schulpzand genoeg andere spelers die maar een paar jaar ouder zijn. Voor de komende jaren lijkt er dus genoeg perspectief aanwezig op Sportpark Wassenaar. Die toekomst zit er bij de trainer zelf ook, vindt Zonneveld. De buitenspeler is blij dat er met Schulpzand een jonge oefenmeester voor de groep staat.

,,Ik zie mezelf samen met bijvoorbeeld Jeffrey, Philip en Stan hier nog jaren voetballen.’’

„Omdat hij een jonge trainer is, heeft hij naar mijn mening een goede binding met de groep. Hij probeert iedereen te leren kennen als voetballer en als mens. Als een oude trainer iets zegt, accepteer je wat hij zegt. Roy deelt heel veel met de groep, daardoor kan de spelersgroep ook zijn mening geven. Dat is, denk ik, wel een kenmerk van een jonge trainer. Jelle (Vleugel, red.) heeft bijvoorbeeld dezelfde leeftijd als Roy. Dat is een groot voordeel, want daardoor kunnen ze het ook heel goed met elkaar vinden.’’

Leider
Zelf wil de 19-jarige voetballer de rol van Vleugel in de toekomst graag overnemen. Hij vindt dat die functie in het team op een gegeven moment overgedragen moet worden.

„Misschien word ik geen aanvoerder, maar ik wil wel een bepaalde vorm van leiderschap tonen voor de jongere generaties die over een aantal jaar weer doorstromen vanuit de jeugd. Ik zie mezelf samen met bijvoorbeeld Jeffrey (Van der Geest, red.), Philip (Mossel, red.) en Stan (Van Maris, red.) hier nog jaren voetballen.’’

Tekst: Roy van der Meij

Archieffoto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Waarom we voor sommige artikelen een bijdrage gaan vragen (video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda