Spelers die niet het maximale uit hun carrière hebben gehaald: we kennen ze uit het profvoetbal, maar we zien ze ook wekelijks schitteren op de velden in de regio. Dat het voetballen in de hogere amateurdivisies met een baan daarnaast lucratiever is dan het voetballen in de kelder van de Jupiler League dat is geen geheim voor het ’tekortkomende talent’ of de ‘afbouwende prof’.

Desondanks zie ik, Nils Thorner, ook regelmatig spelers bij verschillende regioclubs spelen waarvan ik mij hardop afvraag of zij op het gebied van pure voetbalkwaliteit het zouden afleggen tegen respectievelijk: Michel Breuer.

Je hoort een paar gevleugelde uitspraken iederer zaterdag wel weer langs de lijn: ‘Als hij er echt voor had geleefd dan..’. ‘Als hij wat minder pech had gehad met blessures..’. ‘Als het in zijn koppie goed had gezeten..’. We zullen het nooit weten en dat is misschien ook wel het leukste.

Ziyech
In het gepubliceerde plan van de KNVB, Winnaars van Morgen, zijn mentaliteit, fysieke ontwikkeling en zelfverantwoordelijkheid belangrijke pijlers. Ik ben een liefhebber. Ik kan genieten van de voetbalkwaliteiten van Hakim Ziyech. Zijn fluwelen techniek, zijn trap, zijn steekbal en zelfs zijn intercepties.

Als ik dan de heer Ziyech met een lacherige quasi non-chalante houding in een interview hoor zeggen dat hij nog nooit een sportschool van de binnenkant heeft gezien krijg ik toch een beetje de rillingen. Belichaamt hij dan niet met deze uitspraak gelijk drie belangrijke pijlers van het plan ‘Winnaars van Morgen’?

‘Ach, niet alleen in de eerste of tweede, maar ook in de derde helft uitblinken is ook een prestatie’.

Ziyech is dan helaas geen speler die het Nederlands Elftal zou kunnen verrijken. Dat hebben we te wijten aan een ex-bondscoach die zijn achternaam eer aan doet. Ziyech is wel een Nederlands jeugdproduct die de jeugdopleiding van SC Heerenveen en alle nationale jeugdelftallen heeft doorlopen.

Daarbij is hij klaarblijkelijk niet op het belang van fysieke ontwikkeling gewezen. Zijn de ogen van Ziyech dan wellicht pas geopend toen hij in de Europa League -finale te maken kreeg met het fysieke geweld van zijn directe tegenstander Pogba?

De afgelegde kilometers en intercepties van Ziyech bij Ajax in vergelijking met zijn tijd bij FC Twente spreken in zijn voordeel. Nu weet ik niet of Ziyech meer of extra traint sinds hij bij Ajax speelt, maar wat hoop ik dat Ziyech niet over zo’n 10 jaar op zijn carrière terugblikt en denkt: ‘had ik maar..’.

Terug naar de regionale velden. Een hijgende speler na 60 minuten, een speler met een kilootje teveel of een speler die in het dorp net zo veel bekendheid geniet in de plaatselijke kroeg dan op het voetbalveld zijn geen uitzonderingen.

Een speler in het amateurvoetbal wordt er namelijk eerder op afgerekend als hij dat biertje na de wedstrijd overslaat. Het grappige is dat de speler die het betreffende biertje aanbiedt vaak valt in de categorie ‘waar meer in gezeten had’. Is het dan wellicht voetbaleigen om niet teveel op te willen vallen?

‘Onbegrip maar vaak ook bewondering van zowel teamgenoten en toeschouwers tot gevolg’.

Raar maar waar, de Breuer waar ik het net over had, is voor mij een winnaar van morgen. Met eigen ogen heb ik hem op 37-jarige leeftijd een aantal maanden geleden nog zien zwoegen onder leiding van krachttrainer Hans Kroon.

Ik heb diep respect voor iemand die met beperkte mogelijkheden het maximale in zijn sport heeft bereikt ongeacht het niveau. Daarnaast heeft Breuer hoogstwaarschijnlijk met 20 (!) jaar betaald voetbal ook een leuke spaarrekening opgebouwd.

Derde helft
De regionale baltovenaar kan zijn benodigde niveau op zaterdag ook halen met een matige conditie of een kilootje teveel, terwijl een teamgenoot op de tenen van zijn kunnen loopt. Onbegrip maar vaak ook bewondering van zowel teamgenoten en toeschouwers tot gevolg.

Wat als…. Ach, niet alleen in de eerste of tweede, maar ook in de derde helft uitblinken is ook een prestatie, misschien is dat ook wel de charme van het amateurvoetbal…  Proost!

Nils Thorner is oud-voetballer van FC Lisse. Inmiddels is hij personal-trainer bij Body-Up. Sinds dit seizoen (2017/2018) is hij actief betrokken bij de technische staf van FC Lisse. Als personal-trainer maakt Thorner zich druk om de fysieke gesteldheid van voetballers. Zo helpt hij spelers fitter te worden of te revalideren. Ook het mentale aspect trekt de aandacht van Thorner.

Lees ook: ‘Nils Thorner: het geheim achter het fitte FC Lisse’

POPULAIRE BERICHTEN