Dat Katwijk in Noordwijk tegen puntenverlies aanliep is, historisch gezien, niet iets waarvoor een extra journaal wordt uitgezonden. Afgelopen seizoen moest de regerend kampioen de volle buit nog in Noordwijk laten. Het feit dat Katwijk aan deze editie van de derby op Duinwetering wel een punt overhield was weliswaar een verbetering, maar stemde niet tot tevredenheid. “Ik kan heel slecht tegen puntenverlies”, erkende trainer Anthony Correia na de 1-1-remise.

Het oplopen van averij kende zijn oorsprong in de openingsfase van de wedstrijd. “De eerste 25 minuten was Noordwijk beter,” vond Correia. “We brachten toen veel te weinig. Staken veel te weinig energie in de wedstrijd. Dat kregen we aan het einde op ons bordje.” In die openingsfase was de concrete schade, 1-0 door een kopbal van Nick van Staveren, nog wel te overzien. Voor rust kon Katwijk de Noordwijkse defensie echter te weinig aan het wankelen krijgen, waardoor Correia zich genoodzaakt voelde om in de rust de plannen te wijzigen.

“We hebben Ahmed el Azzouti, die het ontzettend moeilijk had tegen die sterke verdedigers, gewisseld (Mukhtar Suleiman was zijn vervanger) en hebben de middenvelders dichter bij de spits laten spelen”, legt Correia uit. Die keuze leidde halverwege de tweede helft tot de gelijkmaker. Robbert Susan werd, dankzij een slim steekballetje, in stelling gebracht in het zestienmetergebied, maar stuitte op de uitgekomen Lars Jansen. Dankzij de snelheid die met dat uitkomen gepaard ging, kwam de bal weer los en was Tim Freriks er als de kippen bij om de 1-1 aan te tekenen.

Katwijk wist de reparatiewerkzaamheden echter niet volledig af te ronden, omdat Noordwijk alle mogelijke wapens inzette om Katwijk het voetbal onmogelijk te maken en bij hachelijke momenten kon vertrouwen op Lars Jansen. “Een wereldkeeper,” aldus Correia.

Behalve complimenten voor Jansen had Correia ook een kritische noot te kraken. De trainer van de Krombewoners roemde na de wedstrijd tegen Jong Volendam al de fysieke kwaliteiten van Noordwijk, maar vond nu dat de thuisploeg te vaak ongestraft of te licht gestraft over de grens mocht gaan. “Die overtreding van Teun Zethof op Raoul Esseboom was het beste voorbeeld,” vond Correia. “Als we dat soort tackles accepteren, gaat er iets niet goed in het voetbal. Ik heb me af en toe mateloos geïrriteerd.”

Correia erkende dat hij zelf een aantal keren zijn best moest doen om zich niet te laten meeslepen, hij zag echter dat zijn ploeg het hoofd wel koel wist te houden. “Complimenten aan de jongens, die deden het heel goed. Robin Schulte bijvoorbeeld. Die jongen heeft dit soort wedstrijden, met enorm veel druk, nog niet zo vaak gespeeld. Hij had de eerste helft wat moeite, maar herstelde zich de tweede helft prima.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Sander Bosma kan leven met zwaarbevochten gelijkspel tegen Katwijk

POPULAIRE BERICHTEN