Één van de revelaties van deze voetbaljaargang is VVSB. Na een bibberseizoen waarin de Noordwijkerhouters zich letterlijk in de allerlaatste seconde veiligspeelden, zijn de paarsgelen nu opeens een gevaarlijke outsider voor de titel in de zondagse Derde Divisie. “ADO ’20 is ongenaakbaar, maar wij zijn dat momenteel ook”, stelt coach Wilfred van Leeuwen. “Stond Katwijk ook niet eens twaalf punten voor in de winterstop en werden ze toen pas op de laatste speeldag kampioen?”

Het is een haast iconische foto. Een zichtbaar geëmotioneerde staf van VVSB, die elkaar direct na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tegen FC Lisse (2-2) in de armen valt. De gebalde vuist van Van Leeuwen en de tranen bij teammanager ‘Arres’ van der Voort spreken boekdelen. Alle opgekropte emotie komt eruit luttele seconden nadat VVSB op miraculeuze wijze lijfsbehoud heeft afgedwongen.

“Het was een ongelooflijke prestatie dat we erin bleven, onder de zwaarste omstandigheden”, stelt Van Leeuwen, die donderdag zijn contract verlengde. “Zo’n seizoen eet je wel helemaal op qua energie, dan blijft er helemaal niets van je over. Je bent er 24/7 in je hoofd mee bezig. Bovenin meespelen om de prijzen brengt druk met zich mee, maar onderaan de ranglijst vechten om niet te degraderen geeft een veel grotere druk.”

Van Leeuwen mist credits
Het lijk alweer lichtjaren geleden die wonderbaarlijke ontsnapping. In een tijdsbestek van een halfjaar heeft VVSB de onderste regionen verlaten voor een topnotering (tweede). Dat is weliswaar in een andere competitie – VVSB moest van de KNVB verplicht in de zondagse Derde Divisie uitkomen – maar daarom niet minder knap volgens Van Leeuwen. De voormalig doelman van Teylingen stelt dat zijn ploeg in de media soms niet de credits krijgt die het verdient.

“Ik vind het op zijn minst bijzonder. We blijven een regioclub die het goed doet na zware jaren. Daar is haast geen aandacht voor. Rijnsburgse Boys kreeg een maand of twee terug klap op klap en daar stond alles in de media vol van, wij winnen een x aantal wedstrijden op rij en daar lees je nauwelijks iets over. Dat is geen calimero-gedrag, maar vorig seizoen wisten ze ons wel steeds te vinden.”

‘Het is een geweldige gozer en een echte professional. Twee weken terug heb ik hem aanvoerder gemaakt omdat Onyeike en De Rijk er niet bij konden zijn en hij was als een kind zo blij. Dat zegt genoeg.’

De narrow escape gaf Van Leeuwen in de zomermaanden de kans alles rustig te overzien en te gaan bouwen aan een nieuw elftal. Hij voerde een succesvolle tactische variant door. “Ik ben altijd voorstander geweest van 1-4-3-3, maar daarvoor moet je wel de spelers hebben. Jongens aan de buitenkant met snelheid en een actie en die er zelf ook zeven of acht maken. Uiteindelijk kwamen we uit bij een aanvallende versie van 1-5-3-2. We hebben geïnvesteerd in volwassen gasten met snelheid, lengte en creativiteit. Het is leuk om te zien dat het nu op zijn plaats valt en iedereen in zijn kracht staat.”

Die nieuwe variant eiste ook slachtoffers, Ray Dompig bijvoorbeeld. “We zijn gaan kijken naar de samenstelling van de selectie en hebben gekeken aan welke criteria iedereen moest voldoen. We hadden niet meer het idee dat Ray enige bijdrage kon leveren. Dat was wel vrij laat en dat was minder, maar we hebben gezegd dat hij beter kon uitzien naar een andere club.”

Gouden greep George
Een nieuwkomer laat in de transferwindow bleek juist een gouden greep. Leroy George sloot in de voorbereiding aan, begon met scoren en is daar tot op heden niet mee opgehouden. Van Leeuwen geeft in meerdere opzichten hoog op over de clubtopscorer.

“Ik heb heel veel bewondering voor de mens Leroy George. Hij is laat binnengekomen en we wisten eigenlijk niet goed wat we moesten verwachten, maar het is ongekend wat hij laat zien. Als de hele selectie honderd procent liefhebber is, is hij dat 101 procent. Het is een geweldige gozer en een echte professional. Twee weken terug heb ik hem aanvoerder gemaakt omdat Onyeike en De Rijk er niet bij konden zijn en hij was als een kind zo blij. Dat zegt genoeg.”

Van Leeuwen is blij met de ontwikkelingen, maar de nadrukkelijke roep op de club om eigen jongens probeert hij af te remmen. “Er moet op dit niveau een selectie staan die wedstrijden kan winnen. Er zijn dit seizoen twee Noordwijkerhouters gedebuteerd. Hoe mooi is dat? Ik merk dat het erg leeft bij mensen, ook bij sponsors, maar je moet het niet belangrijker maken dan het winnen van wedstrijden. Het gaat om de kwaliteit van spelers en niet of je een postcode uit Noordwijkerhout of Amsterdam hebt.”

‘Dan heb je er eentje, zo’n Noordwijkerhoutse jongen, en dan vertrekt-ie om onverklaarbare reden naar FC Lisse.’

“Over heel de wereld weet iedereen dat de kloof tussen jeugd en seniorenvoetbal mega is”, vervolgt Van Leeuwen. “Daarom hebben we ook een O23 in het leven geroepen, om het gat met de zondag 1 te verkleinen. Maar mensen moeten niet gelijk wonderen verwachten, dat is een proces dat we strak moeten begeleiden. Er zitten nu een aantal Noordwijkerhoutse jongens bij de selectie die hun stinkende best doen om aan te blijven haken. Vergeet niet dat de meesten van deze jongens de afgelopen tien jaar maar twee keer per week hebben getraind, daar moeten we fysiek rekening mee houden. De weg naar een basisplaats in de Derde Divisie is lang en dat gaat met vallen en opstaan.”

Balen van vertrek Wout Heemskerk
In het licht van bovenstaande betreurt Van Leeuwen nog altijd het vertrek van Wout Heemskerk naar FC Lisse. “Dat is zonde. Dan heb je er eentje, zo’n Noordwijkerhoutse jongen, en dan vertrekt-ie om onverklaarbare reden naar FC Lisse. Het was een gevoel, zei hij, maar tot op de dag van vandaag is het mij niet duidelijk waarom hij nou weg is gegaan. Dat is vervelend, ook voor de club, omdat er veel tijd en energie in iemand is gestoken. Wout is bij mij altijd een onbetwiste basisspeler geweest, iemand die altijd zou spelen.”

Met de goede prestaties is ook de bravoure weer een beetje terug op de Boekhorst. De blik wordt misschien voorzichtig wel gericht op de Tweede Divisie. “Wij moeten zorgen dat we de druk op ADO’20 houden door ons te focussen op de speelwijze. Als wij die blijven ontwikkelen dan komen de punten ook, we hebben nu al bijna net zoveel punten als vorig jaar het hele seizoen. Op trainingskamp in januari gaan we bekijken hoe we ervoor staan en wat we nodig hebben om te verbeteren, na de kerst worden pas de prijzen verdeeld.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: VVSB en Van Leeuwen verlengen samenwerking


POPULAIRE BERICHTEN