Richard de Groot stond voor zijn komst naar FC Lisse, ruim een jaar geleden, voor een kruispunt. Zou hij lager gaan voetballen of moest hij toch nog een ultieme poging wagen om ergens eerste keeper in de top van het amateurvoetbal te worden? De Groot koos voor het laatste en lijkt inmiddels een flinke stap op weg. Trainer Richard van Heulen heeft de goalie uit Nieuw-Vennep voorlopig als eerste doelman aangewezen.

Het leven van De Groot ademt veel voetbal. Op zijn werk bij Boekuwzending.com – een logistiek dienstverlener – is het een veelvoorkomend gespreksonderwerp. “Er heerst wel een sportcultuur”, zegt De Groot. “Collega Johan Balder is grensrechter in het betaalde voetbal en mijn baas is ook scheidsrechter geweest. Daarnaast worden er een hoop clubs op kantoor gesupporterd, waaronder Ajax, AZ, Feyenoord en PSV. Het komt regelmatig voor dat we wat vragen en VAR-momenten van het weekend opsparen, om het er dan op maandag even over te hebben.”

Concurrentiestrijd gewonnen
Grote kans ook dat de prestaties van FC Lisse en De Groot wat uitgebreider onder de loep genomen gaan worden, nu laatstgenoemde de concurrentiestrijd met Joost Meendering vooralsnog in zijn voordeel heeft beslecht. Wat gaf precies de doorslag?

“Ik denk dat Joost en ik keepend gezien redelijk gelijkwaardig zijn. Maar de trainer wil graag een voetballende keeper zien, iemand die goed meedoet in de opbouw. Dat zijn wel kwaliteiten die ik inbreng. Daarnaast ben ik ook sterk aanwezig in het coachen.”

‘Al redelijk snel in het seizoen waren er geluiden dat Erik zou gaan stoppen en toen het definitief werd, heb ik mezelf wel voorgehouden dat het ‘m nu echt moest gaan worden voor mij.’

Zijn voorlopig vaste plek onder de lat is loon naar werken voor De Groot. “Ik ben nu op een bepaalde leeftijd, 28 jaar, dat ik moet spelen. Voordat ik naar FC Lisse ging, heb ik mezelf afgevraagd: ga ik stoppen en op een lager niveau voetballen? Of geef ik het nog één keer een kans en ga ik mijn stinkende best doen om te laten zien wie ik ben en wat ik in huis heb?”

“Vorig jaar had ik het idee dat de kaarten al redelijk geschud waren, maar dat wist ik eigenlijk van tevoren al. Erik (Cummins, red.) was de eerste keeper en aanvoerder en in zijn schaduw heb ik me een jaar lang gefocust op mijn eigen ontwikkeling. Ik moest van mezelf iedere training beter presteren dan de training ervoor. Al redelijk snel in het seizoen waren er geluiden dat Erik zou gaan stoppen en toen het definitief werd, heb ik mezelf wel voorgehouden dat het ‘m nu echt moest gaan worden voor mij.”

Clublegende Koroglu
De Groot mag het zaterdag in een fraai affiche direct laten zien, op bezoek bij een oude club van hem: Katwijk. “Ik heb daar mijn debuut mogen maken in de toenmalige Topklasse, onder Dick Schreuder. Maar ik was nog jong en een clublegende als Atam Koroglu speel je er niet zomaar uit. Daarnaast weet je dat de doorloop bij een club als Katwijk redelijk groot is en dat ze het niet zullen nalaten op het moment dat zich een kans op een kwaliteitsimpuls voordoet.”

“Dat was een reden om uiteindelijk weg te gaan, ook omdat ik graag eerste keeper wilde worden”, vervolgt De Groot, die daarna neerstreek bij Purmersteijn. “Ik heb daar een aantal mooie seizoenen gehad en ben vervolgens opgepikt door Kon. HFC. Zonde dat het daar niet is gelukt, maar ik ben blij dat ik hier bij FC Lisse wel loon na werken krijg. Zo blijkt maar weer dat je nooit moet opgeven.”

Het gezegde dat ‘keepen een ervaringsvak is’, wordt beaamd door De Groot. “Dat ben ik gaandeweg wel gaan beseffen. Je weet dat als een keeper een fout maakt dat-ie vaak grote gevolgen heeft. In het verleden was ik vaak iets te druistig. Dan wilde ik iets te geforceerd mijn voetballende kwaliteiten laten zien en koste wat kost de opbouw verzorgen. Nu maak ik soms de afweging dat een bal onder druk beter de zijlijn over kan. Het zijn ervaringen die je meedraagt. Natuurlijk wil ik hiermee niet zeggen dat ik nooit meer een fout maak, integendeel, maar je leert er wel van.”

‘Natuurlijk hebben we individueel ook uitblinkers. Neem een Enzo (Stroo) als spits zijnde, of Remi (van Ekeris) als een toptalent die bij FC Emmen heeft gespeeld. Maar we moeten vooral als team een machine worden.’

Grote vraag is waartoe FC Lisse dit seizoen in staat  kan zijn. Is er al een doelstelling bepaald? “Nee, eigenlijk zijn daar nog geen uitspraken over gedaan. Voor bijna alle clubs geldt dat in de Tweede Divisie blijven het uitgangspunt is, ook voor ons. Verder willen we goed en verzorgd voetbal spelen. Daar hebben we de spelers voor, maar daarnaast weten we ook dat we een jong elftal hebben.”

“Er is door het vertrek van Tom Noordhoff, Erik Cummins, David Verweij en Jeffrey Klijbroek wel flink wat ervaring verloren gegaan. Dat waren jongens die het team wel deels droegen. Het is nu tijd dat er nieuwe gasten gaan opstaan. Daarbij moeten we het vooral ook als team gaan doen. Natuurlijk hebben we individueel ook uitblinkers. Neem een Enzo (Stroo) als spits zijnde, of Remi (van Ekeris) als een toptalent die bij FC Emmen heeft gespeeld. Maar we moeten vooral als team een machine worden en gezamenlijk alles geven.”

FC Lisse opent de competitie met een uitwedstrijd bij Katwijk. Een pittige uitdaging, maar De Groot beschouwt het vroege treffen met de regerend kampioen niet per se als een nadeel. “Zij hebben ook de nodige mutaties. In mijn ogen kun je ze beter nu treffen dan wanneer ze er helemaal lekker inzitten.”

Bovendien bewaart FC Lisse goede herinneringen aan het laatste bezoek aan de Krom. Vorig seizoen won FC Lisse door een goal in blessuretijd met 0-1. “Dat was een aardig potje en geen misselijk resultaat”, besluit De Groot lachend.

Foto: FC Lisse

Lees ook: Goalie De Groot ook volgend seizoen op Ter Specke
Check ook: Magazine FC Lisse is back’ nog steeds verkrijgbaar

POPULAIRE BERICHTEN