Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand. Van Nispen oogt springlevend. De Zilkse voetbalvereniging heeft een prachtige nieuwe accommodatie en zondag bij de thuiswedstrijd tegen FC Rijnland stonden er zo’n vierhonderd supporters langs de lijn. Toch hield voorzitter Tino de Groot in de bestuurskamer een kritisch betoog. ,,Ik maak me ernstig zorgen. Als er niets gebeurt heeft Van Nispen over tien jaar geen bestaansrecht meer.”
Het leek een deal met alleen maar winnaars. De voetbal – en tennisvereniging – beide Van Nispen geheten – kregen nieuwe accommodaties, maar in moesten in ruil daarvoor een paar honderd meter uitwijken. Op de grond van de oude complexen zouden woningen gebouwd worden. Het eerste deel van de overeenkomst is inmiddels voltooid. De voetbal – en tennisverenging beschikken over prachtige thuishavens. Maar even verderop blijft het angstvallig stil, letterlijk en figuurlijk. Een groene vlakte, met gras en hier en daar wat boompjes, dat is het. Helemaal niets doet vermoeden dat hier in de toekomst een nieuwe woonwijk gaat verrijzen.
En dat is De Groot een doorn in het oog. De voorzitter van Van Nispen wil actie zien. ,,Er moet wat gebeuren. Niet over twee of vijf jaar, maar nu. Volgens planning zou er vorig jaar al begonnen worden met de bouw, maar we horen niets.”
Gemeente Noordwijkerhout
De Groot besloot daarom aan de bel te trekken bij de gemeenteraad van Noordwijkerhout, waar het pittoreske De Zilk onder valt. ,,Ik heb een brief geschreven over sportpark Wassenaar, en een mail gestuurd naar Burgemeester en Wethouders met de vraag: hoe zit het?” De Groot heeft inmiddels antwoord van de VVD, de partij waarvoor hij zelf jarenlang in de gemeenteraad zat. ,,Zij gaan er vragen over stellen in de ‘raad’ en hebben het op de agenda laten zetten in de commissie ruimte en wonen.”
De Groot hoopt dat er vlot gebouwd gaat worden en dat jonge gezinnen zich in De Zilk gaan nestelen. Alleen dan kan de vergrijzing binnen Van Nispen een halt worden toegeroepen. ,,We hebben dit jaar een terugloop van 35 leden”, vertelt De Groot. Op een ledenbestand van 330 is dat vrij veel. Bovendien heeft Van Nispen liefst honderd vrouwelijke leden.
Omgekeerde piramide
En daarbij: ,,De grootste groep van de mannelijke leden is boven de veertig jaar. Die blijven natuurlijk niet tot hun zestigste voetballen. Er is sprake van een omgekeerde piramide. Voorheen hadden we ieder jaar een toestroom van vijftien, zestien of zeventien nieuwe leden. Nu zijn dat er met hangen of wurgen zeven of acht. Eerlijk gezegd zie ik het de komende jaren nog minder worden.”
,,Over de selectie maak ik me niet zo’n zorgen”, vervolgt De Groot. ,,Die is gemiddeld 25 of 26 jaar oud en kan nog jaren mee. Ook hebben we een mooie A en B-jeugd, waarvan er zeker een aantal jongens het eerste gaat halen. Alleen daaronder wordt het zorgelijk. We hebben nu nog in elke leeftijdscategorie één of twee elftallen, maar met zeven of acht nieuwe leden per jaar kan je op termijn geen D-elftal maken.”
Spoedige actie is vereist, omdat Van Nispen niet direct de vruchten zal plukken van de nieuwe woonwijk. ,,Je kunt niet verwachten dat er meteen tien of twintig nieuwe leden komen. Dat heeft tijd nodig. Er zullen zich vooral gezinnen met jonge of nog geen kinderen vestigen.”
De Groot vindt ook uit moreel oogpunt dat er snel gehandeld dient te worden. ,,Wij moesten perse weg. Natuurlijk vinden we de nieuwe accommodatie fijn. Maar eigenlijk hadden we willen blijven zitten waar we zaten.”
Tekst: Gerben Oostdam
Foto: Trudy van den Berg