Een nederlaag voelt voor Foreholte dit seizoen iets anders. Niet gek. Zeker niet als je minder vaak verliest dan het seizoen daarvoor. Dat verschil qua beleving van een nederlaag was ook afgelopen zondagmiddag voelbaar. De ploeg van trainer Frank Bloemheuvel verloor nipt van koploper TAC’90 (0-1). Geen schande, als je van de onderkant van de ranglijst komt en je op dit moment aan de bovenkant bevindt. 

Diezelfde conclusie trokken Bloemheuvel en rots in de branding Tjeerd van der Zwaan na afloop. Zij zagen dat Foreholte zich het snot voor de ogen had gewerkt, maar dat het geen resultaat opleverde. Want men zag op De Elsgeest een ploeg die op een totaal andere manier voor de dag kwam in vergelijking met ongeveer een jaar geleden.

Met name de volwassenheid die de ploeg liet zien, was tekenend. Zo kwamen de bezoekers uit Den Haag door een ongelukkige eigen goal van Van der Zwaan op een 0-1 voorsprong, maar liet de thuisploeg zich daar niet van de weeg brengen. Een teken van groei.

Ander soort verlies
,,Verliezen is nooit leuk, maar vandaag voelde het toch anders”, concludeerde de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd na afloop. ,,We gaven bijna niets weg. Ook niet toen we één-op-één gingen spelen. Daarnaast denk ik dat wij er 95 minuten lang alles aan gedaan hebben. Ik vond eigenlijk dat we een punt hadden verdiend.”

,,Het is ‘gelukkig’ een klassieke eigen goal die wel eens vaker heb gemaakt. Laten we het een ‘Tjeerd van der Zwaantje’ noemen.”

Ook hoofdtrainer Bloemheuvel vond dat zijn ploeg recht had op meer. Daarnaast kwam hij tot dezelfde conclusie als zijn speler: er werd weinig weggegeven en Foreholte maakte het de koploper tot aan de laatste seconde lastig. ,,In de voorbereiding hebben wij tegen FC Boshuizen gespeeld en dat was een soortgelijke tegenstander”, zei Bloemheuvel kort na de wedstrijd.

,,Van TAC’90 wisten we dat ze veel spelers hadden die erg bewegelijk en technisch waren. Wij kwamen niet aan voetballen toe en dat kwam voornamelijk door de tegenstander. Daarom probeerden wij het via standaardsituaties en wilden we profiteren van hachelijke situaties in het strafschopgebied. Ik denk dat we daar een aantal keer erg gevaarlijk in werden, maar het mocht niet baten.”

Ongelukkig verdedigen leidt tot openingstreffer
Bij de enige treffer van de middag ging Foreholte zelf niet helemaal vrijuit. Olle Roffelsen had de bal voor het opruimen, maar koos ervoor om de bal af te schermen van zijn directe tegenstander. Dat bleek niet de beste optie, want de verdediger werd afgetroefd waarna de bezoekers op Voorhoutse doel konden afkomen. Het gevolg was desastreus.

,,Ik moest daardoor uitstappen waardoor de bal tegen mij aan kwam”, herinnerde Van der Zwaan zich. ,,Het is gelukkig een klassieke eigen goal die wel eens vaker heb gemaakt. Laten we het een ‘Tjeerd van der Zwaantje’ noemen.”

Kansen
Foreholte ging op zoek naar de gelijkmaker, maar kwam amper tot kansen. Enkel en alleen via lange ballen en standaardsituaties werd de ploeg gevaarlijk. De grootste kans leverde direct een treffer op, maar die werd afgekeurd. Op de doellijn kopte één van de Voorhouters de bal binnen, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af, omdat er een overtreding aan vooraf was gegaan.

In de laatste minuten van de wedstrijd kreeg de ploeg van Bloemheuvel nog een aantal grote kansen. Uit een corner van Pim Spreeuw kon William van Vliet terugleggen op Joost van Dam, maar zijn inzet ging over het doel. Ook Chris Guijt kreeg nog een flinke mogelijkheid op de gelijkmaker. De aanvaller stond oog in oog met de doelman van de bezoekers, maar kwam niet als winnaar uit de strijd. Dat laatste gold wel voor de bezoekende ploeg, aangezien zij met de drie punten ervandoor gingen. De ontlading was groot en veelzeggend.

,,In dit soort wedstrijden krijg je geen zeven of acht kansen”

Vorig seizoen snoepte Foreholte wel tot tweemaal toe punten af van de bezoekers. Thuis werd het 2-2 en uit 1-1. Alleen toen werd er vooral degelijk gespeeld en moest de ploeg tegenhouden. Afgelopen zondagmiddag was alles anders: De club uit Voorhout liet de ploeg uit Den Haag wegkomen met drie punten, maar werd er vooral mannelijk en volwassen gespeeld en dat negentig minuten lang.

,,In dit soort wedstrijden krijg je geen zeven of acht kansen. Wij wisten er vandaag drie of vier te creëren en dan moet je er daar eentje van maken. Verder kan ik mijn ploeg niets kwalijk nemen, want ze hebben keihard gewerkt en gedisciplineerd gevoetbald”, was Bloemheuvel z’n slotakkoord.

Foreholte – TAC’90 0-1 (0-1) 8. Van der Zwaan (eigen doelpunt) 0-1.

Foreholte: Guijt, Van Dam, Van der Zwaan, Spreeuw, Roffelsen (83. Drewes), Bloemendaal, Van Vliet, Geerlings (75. Lemmers), Guijt, Arroyo, Admiraal (36. El Idrissi)

Foto: Jeannette Kloet

Interview Van der Zwaan 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen