De titel leek buiten schot, maar na het puntverlies van koploper Laakkwartier is SV Hillegom weer helemaal terug is in de race. Zondag staan beide ploegen tegenover elkaar in Den Haag voor een echte kraker. Kan Hillegom winnen en een voorschot nemen op de titel? VIDB beschouwt voor met spits Nick van Staveren.

 ,,Een hele mooie wending. We waren de afgelopen weken maar aan het hopen en hopen. Het moest nu gebeuren. Alles ligt weer open.” Van Staveren is er heilig van overtuigd dat zijn ploeg gaat zegevieren. ,,Dat heb ik aan het begin van het seizoen al gezegd. Wij worden kampioen. Dan moet je deze winnen. Hier gaat het om”, stelt hij terecht.

Drie supportersbussen zullen de ploeg steunen in de Residentiestad. De steun zal broodnodig zijn, want Van Staveren verwacht een heet middagje. ,,De mentaliteit in de stad is heel anders dan we gewend zijn. Er komt een stukje intimidatie bij kijken. Zij zullen alles aangrijpen, hebben er schijt aan dat wij de nummer twee zijn”, zegt de Hillegommer met de van hem bekende nuchterheid.

De eerste ontmoeting, heel vroeg in het seizoen, eindigde gelijk in 0-0. Hillegom stond toen al vroeg met tien man door een rode kaart voor de doelman. ,,En nog vond ik ons de betere ploeg en creëerden we de beste kansen.” Van Staveren wil daarmee niet zeggen dat Laakkwartier geen goede ploeg is. ,,Zeker niet. Het is een stugge ploeg, die er ook hard voor knokt. Het is zeker niet alleen maar fysiek, want er lopen een paar goede voetballers in zoals hun rechtsbuiten en ook hun aanvoerder is goed. Ze voetballen normaal ook om te winnen. Ik hoop dat dat zondag ook zo is. Wij moeten winnen, zij niet.”

Het belang is dus duidelijk. ,,Alleen de winst telt. De sfeer is perfect in de ploeg. We geloven er weer in. De laatste weken ebde dat misschien een beetje weg, en dat zag je ook terug in het spel. Dat was zondag ook niet best. Moeten achtervolgen is mentaal zwaar. Je bent altijd bang om punten te verliezen. Ik denk dat de ploeg die zondag het meeste voor elkaar over heeft, wint. En bij ons zit dat altijd wel goed.”

Topscorer
Van Staveren, pas tweedejaars senior is de Hillegommer, heeft met achttien treffers een belangrijk aandeel in de huidige tweede plaats. De spits die vorig seizoen doorbrak staat derde op de lijst van topscorers in de Bollenstreek. ,,Ik had twee jaar geleden, toen ik net was geopereerd, niet gedacht dat ik hier al zou staan. Ik moet het hebben van hard werken en afmaken. Een echte spits en niets anders. Ik had voor mezelf de doelstelling van twintig treffers gesteld. Dat lijk ik te gaan halen. Ik sta nu achter Yordi Teijsse en Jaap van Duijn, twee kanjers. Als ik daar blijf staan, mag ik denk ik wel tevreden zijn. Ik kom net kijken.”

Alle treffers leverden hem wel een gesprek op bij SJC. ,,Kees Zethof wilde mij graag hebben voor in de spits. Het gesprek verliep ook zeer positief, maar ik vind het te vroeg om nu al de stap te maken. Het liefste wil ik met SV Hillegom hogerop en nog een jaar meer ervaring op doen om dan wel de stap naar een Hoofd- of Topklasser te maken. Want die ambitie heb ik wel.”

Hillegom mist in de kraker alleen middenvelder en stofzuiger Mitchell van der Paard met een knieblessure. Verder is de groep fit. Bij verlies of een gelijkspel wacht hoogstwaarschijnlijk de nacompetitie. Bang voor motivatieproblemen, door het mislopen van de titel is Van Staveren niet. ,,Dat komt wel goed. We hebben veel ervaren jongens. En dan zullen we er weer vol voor gaan. De drang om te promoveren is groter dan al het andere.”

Aan het arbitrale trio zal het zondag hoogstwaarschijnlijk niet liggen. De clubgrensrechters zijn ingeruild voor neutrale exemplaren vanuit de bond. Redelijk uniek in het amateurvoetbal, waar dit normaal gesproken alleen in de nacompetitie gebeurd. ,,Ik denk dat de club dit heeft aangevraagd. De belangen zijn groot, en niks is erger dan zo’n man die vals staat te vlaggen bij iedere uitbraak. Dit is voor ons, met de snelheid van Aidan Ryan, zeer gunstig”, barst Van Staveren van het vertrouwen.

Foto: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen