Het was een mooie week voor Martijn Lagendijk. De coach mocht zijn trainersdiploma (UEFA A) in ontvangst nemen en kwam vervolgens op zondag met SV Hillegom prima uit de startblokken. De Hillegomse zondageersteklasser was tijdens de seizoensouverture in eigen huis met 3-1 te sterk voor AGB, dat vorig seizoen op een haar na niet promoveerde.

Dat Lagendijk een diploma op zijn cv mag bijschrijven, was voor hem geen verrassing, maar wel loon naar werken. “Het was in juni al bekend, dit was alleen de diploma-uitreiking”, vertelt hij. “Ik ben er natuurlijk wel heel blij mee. Het was ook een van de laatste wensen van mijn vader, die helaas anderhalf jaar geleden is overleden. Ook in dat opzicht extra mooi dat het dat nu gelukt is.”

Met UEFA A op zak heeft Lagendijk de papieren om in het gehele amateurvoetbal als hoofdtrainer te werken. Daarnaast zou hij in het betaald voetbal als assistent-coach mogen fungeren. Lagendijk kijkt uit om te gaan ontdekken hoe ver hij kan reiken. “Ik heb de ambitie om te kijken waar mijn plafond ligt als trainer. Dat hoeft niet perse heel snel: het kan ook stapje voor stapje.”

‘Genoeg talent’
Dat Lagendijk zichzelf de tijd gunt, is logisch. SV Hillegom is pas zijn tweede klus als hoofdtrainer en daarnaast streek hij pas deze zomer op de Zanderij neer. De eerste indrukken zijn niet verkeerd. “Ik heb in de voorbereiding 24 spelers gebruikt omdat ik nieuw ben en iedereen wilde zien. Een aantal jongens heeft zich positief onderscheiden en er zijn ook een paar spelers waarvan ik denk: die zijn er nu nog niet klaar voor. Maar ik heb het idee dat er genoeg talent is.”

‘Soms vind ik elf tegen tien lastiger spelen dan elf tegen elf. Spelers kunnen gaan denken: als ik het niet doe, lost iemand anders het wel op.’

Tegen AGB kwam SV Hillegom met een duidelijk eigen gezicht voor de dag. “Van de basiself van zondag kwamen er negen uit Hillegom. Er zijn wat jongens vertrokken en omdat SV Hillegom niet betaalt, moeten we het vooral hebben van doorstroming uit de eigen jeugd. Ik denk dat ik nu veertien of vijftien spelers heb die het eerste elftal aankunnen, maar dat zouden er over aantal weken ook zomaar zestien, zeventien, achttien of negentien kunnen zijn als we jongens wat extra aandacht geven.”

Snelle rode kaart
Tegen AGB speelde Hillegom een groot gedeelte van de wedstrijd met een man meer. Al vroeg in de wedstrijd kreeg de spits van de bezoekers een rode kaart nadat hij een klap had uitgedeeld. Het numerieke overtal maakte de opdracht er niet per se makkelijker op, stelde Lagendijk.

“Soms vind ik elf tegen tien lastiger spelen dan tien tegen tien. Spelers kunnen gaan denken: als ik het niet doe, lost iemand anders het wel op. We hadden vooraf een idee over het spel van AGB: op basis van de onderlinge wedstrijden tegen Hillegom van vorig seizoen en ook het gegeven dat zij weinig wisselingen in de groep hebben. We hadden een plan gemaakt, maar dat viel al na dertien minuten in duigen. Toch vind ik dat de jongens er heel volwassen mee omgegaan zijn.”

Van Gurp met de gelijkmaker
Met een mannetje kwam SV Hillegom aanvankelijk nog op achterstand, via Mo Bekkach, die vorig seizoen nog op de Zanderij speelde. “Eigenlijk hun enige echte uitval in de eerste helft”, baalde Lagendijk. Zijn ploeg raakte niet in paniek en kwam in de 39e minuut langszij: Menno van Gurp tekende zijn eerste van in totaal twee treffers aan.

SV Hillegom maakte pas diep in de tweede helft het verschil (de 2-1 en 3-1 vielen in de respectievelijk 78e en 89e minuut), maar toch had Lagendijk niet aan een goede afloop getwijfeld. “Dat is natuurlijk inherent aan het spelbeeld: zij trekken zich helemaal terug en graven zich in rond de eigen zestien. Als je dan het tempo hoog houdt, kunnen zij op gegeven moment de ruimtes niet meer belopen. Zij hadden ook vier of vijf krampgevallen. We hebben zoveel mogelijk volgehouden aan de jongens op het veld en alleen twee keer gewisseld vanwege fysieke klachten. Het gevoel was goed en mooi dat we uiteindelijk ook zijn beloond.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Zelfs Niek Oosterlee schrikt nog wel eens

POPULAIRE BERICHTEN