Het was op z’n minst opvallend te noemen. Dick Schreuder werd afgelopen zomer geweigerd voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Je zou verwachten dat de trainer die bij Katwijk de successen aaneen rijgt, de kans krijgt deze opleiding te volgen. Het zou voor hem een logische, volgende stap in zijn loopbaan zijn. Toch werd hij geweigerd. Voor Voetbal in de Bollenstreek een reden om de toelatingseisen eens onder de loep te nemen
De toelating is gebaseerd op een puntensysteem, dat gelukkig gewoon netjes op de site van de bond is te vinden. Om het te begrijpen, moet je wel even de tijd nemen. Er blijkt een aantal dingen in te staan die vreemd is, niet kloppen of niet met elkaar rijmen. Sommige van deze dingen hebben daarbij in Schreuder zijn nadeel gewerkt.
Start sollicitatieprocedure
Om als trainer de sollicitatieprocedure starten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je natuurlijk minimaal de cursus TC1 (UEFA A) afgerond hebben, moet de sollicitant op die laatste cursus minimaal 32.5 van de 50 punten behaald hebben, is een 7 of hoger voor de PVB (proef van bekwaamheid) training geven een vereiste en moet je met TC1 op zak minimaal twee jaar ervaring hebben.
Schreuder voldeed keurig aan deze eisen. In de eerste ronde van de sollicitatie wordt het CV (curriculum vitae) beoordeeld aan de hand van het puntensysteem. Er zijn punten te verdienen met je werkervaring als trainer/coach (max 20 punten + max 5 bonuspunten), ervaring als speler (max 10 + max 4 bonuspunten) en met relevante opleidingen of nevenactiviteiten (max 15 opleiding en max 5 nevenactiviteiten). Wie voor zijn CV 35 punten toegekend krijgt, mag komen voor de tweede sollicitatieronde.
Als we kijken naar de puntenverdeling voor de ervaring als trainer/coach hierboven, dan vallen er een paar dingen op. Allereerst: waar worden de prestaties van de trainer beoordeeld? Het gaat toch om de toelating van de moeilijkste dan wel belangrijkste trainerscursus van de KNVB?
‘Ben je echter international geweest met meer dan 50 interlands, dan is een jaartje als assistent bij een BVO (Betaald Voetbalorganisatie red. ) al voldoende.’
Waarom wordt er dan alleen gekeken naar hoelang iemand een bepaalde functie heeft bekleed en niet hoe goed? Het is nu mogelijk dat bijvoorbeeld de assistent van RKC Waalwijk die vijf jaar lang in de kelder van de Jupiler League zijn werk doet, meer punten krijgt dan Schreuder die met Katwijk in competitieverband gemiddeld meer dan twee punten per wedstrijd pakt.
Nou zou een volledige beoordeling op basis van prestatie ook oneerlijk zijn (zeker als je dat op basis van punten doet), maar er zijn mogelijkheden genoeg om de prestaties als trainer ook mee te laten tellen.
Interlands
Ook staat er onder categorie C iets opvallends. De KNVB vindt het blijkbaar belangrijk, dat je als trainer veel en met name lang ervaring hebt. Als amateurtrainer moet je zelfs acht jaar ervaring hebben op het hoogste niveau om het hoogste aantal punten te krijgen. Ben je echter international geweest met meer dan 50 interlands, dan is een jaartje als assistent bij een BVO (Betaald Voetbalorganisatie red. ) al voldoende.
Dat rijmt niet met een verklaring over de vernieuwde opzet van de cursus: ,,De kansen voor een ex-international of bijvoorbeeld een trainer met een universitaire opleiding hebben we dichterbij elkaar gebracht”, zegt Leon Vlemmings, één van de hoofdbetrokkenen bij de cursusopzet, op de website van de bond. Uit de beoordeling van de trainerservaring blijkt dat in ieder geval niet.
Ook als we kijken naar de beoordeling van ‘relevante opleidingen’, hieronder, blijkt die stelling niet op te gaan.
De relevantste opleiding is volgens de KNVB in ieder geval de eigen cursus TC1 (UEFA A). Het is geen onlogische gedachte om de cijfers van eerdere KNVB-opleidingen te gebruiken om te kijken of iemand geschikt is voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Het ligt echter wel voor de hand, dat iemand met een rijk voetbalverleden op deze eerdere opleidingen hogere cijfers heeft gehaald, dan iemand zonder dat verleden. Puur op basis van naam of status: een international bijvoorbeeld.
‘Het afronden van een universitaire studie geeft ook blijk van een bepaalde denkkracht en analytisch vermogen.’
Als we kijken naar categorie B dan wordt er voor een aantal Universitaire studies vijf punten toegekend in de beoordeling. De studies die genoemd worden, zijn op een bepaalde manier allemaal sport of voetbal gerelateerd. Maar zijn dit dan alle studies die iets te maken hebben met sport? Statistiek bijvoorbeeld, dat gaat ook een steeds grotere rol in het voetbal spelen. Waarom worden er dan geen vijf punten toegekend voor een wiskundige of economische graad?
Mocht een studie op de universiteit echt geen raakvlakken hebben met sport of voetbal, is het dan eerlijk dat je helemaal geen punten krijgt? Het afronden van een universitaire studie geeft ook blijk van een bepaalde denkkracht en analytisch vermogen. Als je dit aspect meeneemt in de toelating, doe het dan goed. Zeker als je als bond stelt dat voor een ex-international en een trainer met universitaire graad de kansen voor de cursus dichterbij elkaar gekomen zijn.
Voetballer
De volgende eigenaardigheden komen we tegen bij de beoordeling van de staat van dienst als speler van de sollicitant. Vooral voor Schreuder heeft dit nadeel gehad. Dat blijkt uit het puntenoverzicht hieronder:
Als we kijken naar de beoordeling van de staat van dienst als speler wordt er een verschil gemaakt tussen profvoetballers en amateurvoetballers. Bij spelers uit het betaalde voetbal gaat het om het aantal wedstrijden dat je gespeeld hebt: aan het aantal interlands of het aantal officiële wedstrijden in ere- of eerste divisie wordt een puntenaantal verbonden.
‘Schreuder zelf wil inhoudelijk niet op zijn afkeuring ingaan, omdat hij volgend jaar graag nog kans maakt op een plek op de cursus.’
Voor amateurvoetballers geldt echter het aantal jaar dat de voetballer ‘eerste elftal’ speler is geweest en wordt er helemaal niet naar een aantal wedstrijden gekeken. Ook dat is krom. Zeker als je naar het geval van de Katwijkse oefenmeester kijkt.
Schreuder is in totaal 13 jaar contractspeler geweest bij verschillende profclubs (PSV, Sparta, Groningen, RKC, Stoke City, Helmond Sport en Go Ahead Eagles). Door knieblessures en operaties kwam hij echter maar tot 172 wedstrijden. Daarvoor krijgt hij nu dus maar 5 punten. Het scheve is, dat als iemand hetzelfde was overkomen in het amateurvoetbal, hij een punt hoger had gekregen.
De tweede sollicitatieronde
Wie voor zijn CV 35 of meer punten heeft gekregen, mag naar Zeist komen voor drie gesprekken. Ook de gesprekken worden beoordeeld aan de hand van punten: Een persoonlijkheidstest (max 20 punten), het managementgesprek (max 15 punten) en het voetbalgesprek (max 15 punten). Wie uiteindelijk meer dan 80 punten in totaal heeft, is toegelaten toegelaten tot de cursus.
Of Schreuder de tweede ronde gehaald heeft, is voor Voetbal in de Bollenstreek niet bekend. Schreuder zelf wil inhoudelijk niet op zijn afkeuring ingaan, omdat hij volgend jaar graag nog kans maakt op een plek op de cursus. Logisch.
Uit betrouwbare bron heeft VIDB wel vernomen dat de oefenmeester de toelating tot de cursus ‘net niet’ heeft gehaald. Wellicht is het dan voor Schreuder nog een mogelijkheid om dit jaar vijf dagen aan de slag te gaan voor een goed doel. Bij het kopje ‘nevenactiviteiten’ hierboven kan je zien dat je daar nog drie punten voor krijgt.
Met voetbaltraining geven heeft het verder niks te maken, maar het helpt je wel de cursus op. Het toelatingssysteem voor de cursus Coach Betaald Voetbal moet op sommige plekken flink rechtgebogen worden. Dan kan Schreuder dat liefdadigheidswerk dit jaar laten zitten.