Dirk Draijer speelde met Noordwijk zaterdag een nagenoeg vlekkeloze wedstrijd op Nieuw Zuid tegen Quick Boys. En dat terwijl de boomlange verdediger vorig seizoen eigenlijk geen toekomst op de Duinwetering leek te hebben.

“Toch lekker”, grijnsde Draijer na afloop. “Van vorig seizoen weinig tot bijna nauwelijks gespeeld te hebben naar nu mijn derde basisplaats. Heerlijk.”

De verdediger speelt sinds de zomer van 2022 in het rood-wit. “Ik kwam bij DIOS vandaan, een tweedeklasser. Aanvankelijk veel twijfel gehad of ik het wel moest doen en daarover veel met mijn ouders gesproken.”

Draijer besloot de stap toch te wagen, maar een succesverhaal was het aanvankelijk (nog) niet. “Na de winterstop kreeg ik te horen dat mijn contract toen niet zou worden verlengd. Dat heeft bij mij wel wat getriggerd, je wilt natuurlijk niet na een jaartje al weg.”

De knop ging om, én met succes. “Ik heb veel aan Kees (Zethof, red.) gevraagd wat ik moest verbeteren om er wel bij te zitten. Daar heb ik aan gewerkt en dat betaalt zich nu uit.”

Vertrek komt er niet van
Zethof erkent dat er aanvankelijk geen grote plannen met en voor Draijer waren weggelegd. “De potentie bij hem zagen we allemaal, maar de kans op speelminuten was bij ons bijna niet aanwezig. In het kader van zijn ontwikkeling hebben we toen gezegd: ‘ga nou ergens anders spelen, bijvoorbeeld bij een Alphense Boys, en kom later terug’. Hij moest gaan voetballen om beter te worden.”

‘Ik ga nu niet zeggen dat ik basis sta of wat dan ook. Het is elke wedstrijd weer afwachten en dan zie je het vanzelf wel.’

Tot een overstap kwam het echter niet. “Hij heeft volgens mij een keer bij Ajax Zaterdag zitten praten, maar daar kreeg hij geen goed gevoel bij. Toen hebben we gezegd: ‘je kan blijven, maar weet dan wel wat je rol is’. En daarbij hebben we wel benadrukt dat als hij zich stapsgewijs zou ontwikkelen er zich wellicht kansen zouden voordoen. Dat heeft-ie goed opgepakt. Dirk speelt nu toch al een paar wedstrijden basis en doet het gewoon goed. Hij heeft een goede trap, is goed door de lucht en beschikt over voldoende snelheid.”

Bouwman te laat
Draijer startte vorig seizoen tegen Scheveningen in de basis en mocht ook drie weken terug tegen Kozakken Boys beginnen. “Toer (Bouwman, red.) was een minuut te laat en daarin is Kees heel streng”, vertelt de rechtspoot, die direct zijn visitekaartje afgaf. Mede door een kopgoal van hem won Noordwijk met 1-3.

Op Nieuw Zuid was er opnieuw een plek in de startende elf voor hem weggelegd. Ditmaal was Bouwman wel van de partij, maar de Amsterdammer was naar de linkerflank overgeheveld.

Op voorhand stond Draijer voor een zware opgave: hij diende seizoensrevelatie Sem van Duijn af te stoppen, maar slaagde met verve. Leverde de directe confrontatie(s) met Van Duijn op voorhand nog extra zenuwen op?

“Natuurlijk zit je daar wel aan te denken, maar uiteindelijk is hij ook een jonge speler en kan hij ook een mindere dag hebben. Ik heb geprobeerd hem zoveel mogelijk uit de wedstrijd te krijgen: de eerste helft was het nog een beetje zoeken naar hoe de looplijnen precies waren. Daarna gaf Dyan (Rietveld, red.) wat aanwijzingen en ging het een stuk beter. Met Lucas Coopmans die de buitenste man oppakte, was het heerlijk spelen.”

Kansen blijven pakken
Dat het uiteindelijk een historische middag werd, moest de nuchtere Draijer kort na afloop ogenschijnlijk ook nog even verwerken. Hij stond er rustig, haast stoïcijns, bij.

“Zo’n grote uitslag hadden we niet verwacht. We hadden na Spakenburg wat goed te maken en dat is uitstekend gelukt”, vertelt hij. “Het ging lekker. We wonnen de duels en sloegen op de belangrijkste momenten toe. “Vooral de tweede helft hebben we ze minder aan voetballen toe laten komen en was het rustig wachten op de vijfde.

Voor Draijer smaakt zijn verbeterde perspectief uiteraard naar meer. Toch rekent hij zich nog niet rijk. “Ik blijf mijn kansen afwachten en elke kans die ik krijg, daar ga ik vol voor. Ik ga nu niet zeggen dat ik basis sta of wat dan ook. Het is elke wedstrijd weer afwachten en dan zie je het vanzelf wel. Ik moet gewoon iedere week keihard trainen.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Zethof blijft nuchter na monsterzege op Nieuw Zuid: ‘Juich niet te hard mee’

POPULAIRE BERICHTEN